Ce să nu faci ca să-ţi priască vacanţa în Grecia

grecia_1_1.jpg

Grecia, o rețetă sigură pentru un concediu de senzație

Plajele fine ale Eladei şi azuriul apei reprezintă, de mulţi ani, un magnet şi pentru turiştii români. Şi cum mulţi dintre noi iau cu asalt, în fiecare vară, Grecia, hotnews.ro a realizat un ghid despre gesturi sau lucruri pe care trebuie să le evităm în perioada concediului. În acest fel, nu riscăm să ne stricăm vacanţa.

 Recomandare. Nu arătaţi unui grec palma deschisă vertical! Acesta este unul dintre cele mai ofensatoare gesturi. Grecii apelează la această modalitate când vor să fie grosolani şi ofensatori. De altfel, dacă sunteţi atenţi, îl puteţi vedea adesea în Grecia. Se face fie cu o singură palmă, fie cu ambele orientate în aceeaşi direcţie şi aplaudând. Înţelesul gestului este negativ. Se foloseşte când cineva este foarte supărat pe o altă persoană, care a greşit cu ceva. Dacă sunteţi cu maşina, puteţi vedea acest gest în trafic. Dacă vi se face cumva un asemenea semn, nu răspundeţi cu un gest similar! Recomandat e să vă cereţi scuze şi să zâmbiţi. 

grecia_2_1.jpg

Acest gest e considerat de eleni o ofensă

 Nu daţi din cap! Dacă sunteţi întrebat ceva de un chelner sau de un localnic, nu trebuie să răspundeţi prin mişcări ale capului. La greci, acestea au cu totul alt sens. Nu daţi din cap pentru a indica ”Da” sau ”Nu”. O faceţi degeaba, fiindcă grecii nu vor pricepe, întrucât ei folosesc alte gesturi. Pentru ”Da”, puteţi spune ”Ne, efharistó” (Da, mulţumesc), iar pentru “Nu” - Óhi, efharistó (Nu, mulţumesc). Gestul grecesc care înseamnă „Nu” e destul de dificil pentru străin şi presupune ridicarea sprâncenelor şi înclinarea instantanee a capului înapoi. Acest gest include şi un plescăit imperceptibil al limbii. 

grecia_3_1.jpg

Fetele îmbrăcate în alb n-au voie să se apropie de o nuntă

Ciubuc. Nu plecaţi de la tavernă fără să lăsaţi un bacşiş, cât de mic. Localnicii lasă între 5 şi 8%, iar turiştii străini - între 10 şi 15%. Nu vă obligă nimeni să lăsaţi 15%, dar dacă sunteţi mulţumiţi de mâncarea oferită, lăsaţi totuşi un mic bacşiş. La fel ca la noi sau ca în alte ţări europene, în Grecia nu e inclus bacşişul pe nota de plată. Dacă vreţi să-l impresionaţi pe cel care v-a servit, îi spuneţi: „Kratíste ta résta” (Păstrează restul). 

grecia_4_1.jpg

La bar sau la tavernă e bine să lăsăm un mic bacșiș

 Fără negociere. Nu încercaţi să discutaţi asupra preţurilor, fiindcă nu e ca în Orient, unde totul e negociabil. În magazine, preţurile nu se negociază. La închirieri, dacă luaţi o maşină pe termen mai lung sau o cameră la o pensiune pe insulă, e loc şi pentru negocieri. Dacă încercaţi să negociaţi preţurile în magazine, riscaţi să fiţi dat afară imediat. 
 Haine. Ce-i drept, în concediu ne îmbrăcăm cât mai comod. Dar dacă aveam în plan o vizită la vreo mănăstire, nu putem merge în maiou şi şlapi. Uneori, mănăstirile oferă  la intrare haine pe care să ţi le pui peste costumul de baie. Dar dacă sunt mulţi turişti, iar stocul de haine de rezervă al mănăstirii s-a epuizat, rişti să nu mai poţi intra. Mai bine îmbracă-te potrivit încă din camera de hotel, pentru a evita situaţii neplăcute! 
 Insultă. Doamnele şi domnişoarele îmbrăcate în alb trebuie să evite apropierea de un cuplu de miri, dacă se iveşte o astfel de situaţie. La greci, doar mireasa poartă alb. Dacă apari la o nuntă îmbrăcată în alb, acest lucru e perceput ca o insultă la adresa miresei.  
 Încotro? A arăta pe cineva cu degetul este nu doar nepoliticos (ca şi la noi), ci chiar insultător. Tot nepotrivit este dacă vreţi să ajungeţi undeva anume şi arătaţi cu degetul, întrebând un localnic: ”S-o iau încolo?”. S-ar putea ca el să înţeleagă altceva şi să vă arate palma. 
 Condimente. Nu puneţi sare sau piper pe mâncarea adusă de chelner, fără s-o fi gustat înainte. Un asemenea gest e considerat o insultă la adresa bucătarului. 
Loading...
 
 
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1