Cum folosim Agheasma Mare, apa sfințită la Bobotează, din data de 14 ianuarie

agheasma-mare.jpg

agheasma mare
Agheasma Mare se poate folosi în anumite situaţii şi după Bobotează
foto: Shutterstock

În 14 ianuarie, pentru Ortodoxie este Odovania Praznicului Botezului Domnului. În această zi se încheie ritualul de 8 zile de a bea Agheasmă Mare, pe nemâncate, înainte de a lua anafură. Agheasma Mare se sfințește doar de două ori pe an: în Ajunul Bobotezei (5 ianuarie) și în ziua Botezului Domnului (6 ianuarie). Deoarece Agheasma Mare are puteri spirituale și terapeutice deosebite se bea cu credință, rostind o rugăciune profundă.

Mântuitorul Iisus Hristos a sfințit pentru prima dată apele odată cu Botezul său în râul Iordan și El sfințește apa în fiecare an, la Bobotează, prin intermediul preoților slujitori. Așa se explică faptul că Agheasma Mare nu se strică niciodată; această apă sfințită păstrează mereu gustul prospețimii.

Cu Agheasmă Mare stropim casa

Cu Agheasmă Mare stropim casa pentru a alunga anumite duhuri necurate și energiile negative care pătrund în căminul nostru.  Totodată, cu această apă sfințită stropim plantele din casă care se ofilesc, persoanele bolnave din familie, dar și animalele de companie bolnave.    

Apa aceasta binecuvântată de Duhul Sfânt se păstrează la biserică în agheasmar și se folosește la toate sărbătorile, în special la Paște. În casa credincioșilor, Aghesma Mare se păstrează într-un vas curat (în care punem o crenguță de busuioc sfințit), lângă o icoană a Maicii Domnului sau a Sfântului Ioan Botezătorul. 

Când trecem printr-o perioadă dificilă

În viața noastră, când trecem printr-o perioadă dificilă, trebuie să ne rugăm la Dumnezeu și să beam câte o gură de Agheasmă Mare dimineața, înainte de a mânca. Această apă sfințită are proprietatea de a revigora trupul și sufletul din punct de vedere spiritual, iar rugăciunile rostite după ce bem Agheasma Mare au un efect mai puternic.

De asemenea, dacă ne ungem fruntea cu apă sfințită, ni se limpezesc gândurile și emoțiile, iar ajutorul de care avem nevoie vine mai repede.

Loading...