Ziua Internaţională a Animalelor fără Stăpân. Imagini cu patrupede care îți topesc inima

img_1174.jpg

Un câine fără stăpân este la un adăpost de animale
Câinele își așteaptă stăpânul de ”Ziua internațională a animalelor fără stăpân”
foto: arhivă Click!

Ziua de 4 aprilie a fost desemnată ”Ziua Internațională a Animalelor fără Stăpân”. Este ziua în care cele cele peste 600 de milioane de animale din întreaga lume, care nu au parte de o familie care să le îngrijească, așteaptă ca cineva să le iubească și să le respecte, măcar. Este vorba despre câini, pisici dar și alte animale de companie care au fost abandonate sau pierdute de stăpânii lor.

Foarte multe dintre animalele fără stăpân ajung în adăposturi, unde nu duc o viață foarte bună. De cele mai multe ori acestea sunt fie supra-aglomerate, au îngrijitori puțini sau nu au destulă mâncare. Altele ajung pe străzi. Acolo trebuie să lupte în fiecre zi pentru supravițuire. Iubitorii de animale trebuie să știe că adopția unui câine sau pisică din adăposturile de animale îi salvează de fapt viața patrupedului. 

Cum poți adopta un animal fără stăpân

În primul rând trebuie să îți dorești să fii stăpânul unui animal și să conștientizezi ce înseamnă acest lucru. Un animal este un suflet de care trebuie să ai grijă, nu un obiect pe care să îl pui într-un colț după ce te plictisești. Trebuie să îi acorzi atenție în fiecare zi, trebuie să îl hrănești, să îl speli, să îl duci la veterniar, atunci când se îmbolnăvește și să îi administrezi tratamentul adecvat până se însănătoșește. Apoi trebuie să îl plimbi și să te joci cu el chiar și atunci când tu nu prea ai chef.  Este ca și cum ai avea un copil.

Dacă ești de acord că poți face față acestui nou stil de viață, cu bune și cu rele, atunci poți merge să adopți un animal. Sunt destule asociații și adăposturi la care puteți apela cu încredere. Acolo căţeii sunt deparazitaţi, vaccinaţi şi trataţi, dacă erau bolnavi la momentul în care au fost luaţi de pe stradă.  

Când ajungeți la adăpost, întrebați tot ce vă interesează pentru a nu avea probleme mai târziu: ce rasă este, vârsta aproximativă, ce vaccinuri i s-au administrat şi ce vaccinuri urmează să-i mai fie administrate, ce tratament i s-a administrat, dacă animalul este potrivit sau nu pentru spaţii limitate și multe alte informații de care credeți că veți avea nevoie pe viitor.

De ce să adoptăm un animal

Animalele sunt adevărați terapeuți. Este cunoscut faptul că un câine este cel mai bun prieten al omului. Animalele de companie cer în primul rând dragoste, apoi mâncare și confort. În schimb oferă, la rândul lor, foarte mulă iubire.

Chiar și psihoologii spun că, de exemplu, un copil  poate fi responsabilizat atunci când are în îngrijire un animal. El învață să aibă grijă de animalul lui și de semeni, în viitor. Știe că trebuie să îl hrănească pe câine, să îl plimbe și să se joace cu el.

Pe de altă parte, potrivit inițiatorului legii protecției animaelor, Marius Marinescu, ”acolo unde este un câine în curte sau în casă, hoții se gândesc de două ori dacaă să spargă locuința respectivă” .

Ce acte sunt necesare pentru adopţie 

Pentru a adopta câini din adăposturi este necesar să aduceți  acordul asociaţiei de proprietari sau, după caz, a vecinilor, în cazul în care adoptaţi mai mult de doi câini.  Înainte de a intra în posesia animalului va trebui să semnaţi o declaraţie de angajament. Veţi promite sub semnătură că veţi avea grijă de animal, îl veţi hrăni corespunzător, veţi merge cu el la veterinar, iar în cazul pierderii sau furtului vă asumaţi să anunţaţi Serviciul de Gestionare a Câinilor fără Stăpân în maxim 15 zile. Dacă nu mai doriţi să păstraţi animalul sunteţi informat că trebuie să restituiţi animalul şi sub nicio formă să nu-l abandonaţi.

Persoanele ce adoptă în numele unei terţe persoane trebuie să prezinte împuternicire notarială de semnătură, copia cărţii de identitate a persoanei pe numele căreia se face adopţia şi copie a cărţii de identitate a persoanei împuternicite.

Pentru adopţia de către o persoană care are domiciliul în străinătate sunt necesare copia actului identitate din care să reiasă adresa de domiciliu, copie spaţiu, copie adeverinţa de venit.

Ce condiții trebuie să îndeplinească proprietarii de animale de companie

Potrivit legii, orice persoană care deţine un animal de companie sau care are grijă de un animal de companie trebuie să fie responsabil de sănătatea şi bunăstarea acestuia. De asemenea, orice persoană care deţine un animal de companie sau care se ocupă de acesta trebuie să-i asigure toate condiţiile, îngrijirile şi atenţia, ţinând cont de nevoile etologice, în funcţie de specie şi rasă, şi în special trebuie să îi asigure, în cantitate suficientă, hrană şi apă,  să îi asigure posibilitatea de mişcare și să ia măsurile necesare pentru a nu lăsa animalele să devină libere.

Poliția animalelor ar putea fi în subordinea Ministerului de Interne

Iubitorii de animale îi cer premierului înființarea instituției Poliției Animalelor. ” Facem un apel către doamna prim –ministru Viorica Dancilă să iniţieze procedurile necesare înfiinţării Poliţiei Animalelor, în cadrul Ministerului de Interne. Ne dorim ca această instituție să funcționeze non-stop, după modelul Pioliției Animalelor din Statele Unite, să aibă un număr unic de urgență, poate chiar prin 112, să funcționeze ca un SMURD pentru animalele domestice și chiar sălbatice, pentru salvarea acestora, să acționeze pentru aplicarea legii atunci când este vorba de cruzime sau abandon", a explicat pentru Click!, autorul legii de protecție a animalelor din România, Marius Marinescu.

Peste 200 de adăposturi în România

Marius Marinescu a mai spus că în țara noastră sunt peste 200 de adăposturi de animale, însă nu toate corespund standardelor și normelor.

”Sunt multe care nu au nici măcar autorizație sanitar-veterinară. În acest sens facem un apel către autoritățile locale să ia măsuri ca adăposturile să corespundă standardelor. Să aibă suficient spațiu pentru mișcare, animalele să beneficieze de îngrijire adecvată, să aibă destulă hrană și aceste animale să nu mai fie eutanasiate după 14 zile”, a explicat Marius Marinescu.

Cu această ocazie, inițiatorul legii de protecția animalelor face apel și către cei care nu au animale, să fie mai tolerați cu aceste ființe fără apărare.

În 2010, în Olanda, a avut loc prima Conferinţă Naţională dedicată animalelor fără stăpân, în cadrul căreia a fost declarată o zi specială, devenită ulterior Ziua Internaţională a Animalelor fără Stăpân. Data nu a fost aleasă întâmplător, ci la exact o jumătate de an de la marcarea  Zilei Mondiale a Animalelor,  în 4 octombrie.

Evenimentul se desfăşoară în peste 15 ţări, din Marea Britanie până în Macedonia şi din Georgia până în Sri Lanka.

Cesar Millan, cunoscutul dresor de câini şi gazda emisiunii “Dog Whisperer” este ambasadorul acestei zile.

1/8
Loading...

Citește și