Un cunoscut medic veterinar, despre eutanasierea câinilor: «Eu nu aş fi în stare»

Click desktop articole 300x250 p1

Click desktop articole 300x250 p2

Eutanasierea pe bandă rulantă a maidanezilor nu produce nimănui plăcere, cu atât mai puţin medicilor veterinari care o vor efectua. „Eu nu aş fi în stare să fac asta, m-ar afecta emoţional", a declarat medicul Daniel Lescai, şeful unei clinici veterinare din Bucureşti.

A făcut zeci de eutanasieri până acum, însă doar în situaţia în care animalul era bolnav, suferea şi nu mai avea nicio şansă la o viaţă normală. În acele situaţii, empatiza cu suferinţa stăpânului şi chiar devenea, puţin, un „consilier psihologic" pentru el.

„Niciodată nu am făcut mai mult de două eutanasieri într-o singură zi. De multe ori ajung să aplic această injecţie doar o dată pe lună. Să fac aşa, în serie, multe la număr într-o zi sau pe o perioadă de timp, nu aş fi în stare. Mi-ar crea o stare foarte proastă", spune Daniel Lescai.

El este conştient că operaţiunea nu poate fi făcută decât de medici, dar e convins că va genera efecte emoţionale negative, dintre cele mai variate. „Îi putem cere oare ca apoi să fie din nou empatic, blând, cerebral şi răbdător atunci când va trebui să consulte prietenul necuvântător al unui copil? Apoi, acţiunea poate fi o pată imensă asupra unei profesii pentru care oricum pregătirea academică şi postacademică vine după mult prea mult timp şi numeroase sacrificii", a spus medicul pe site-ul său,doctor-vet.ro.

Totuşi, în situaţia în care există suportul legal şi se respectă toate condiţiile deontologice din statului medicului, niciun veterinar nu ar trebui tras la răspundere sau condamnat moral pentru eutanasierile care vor urma.

Click desktop articole 580x400 p1

Loading...

Click desktop articole 300x250 p3

 
 

Click desktop articole 580x400 p2

Adevarul

Click desktop articole 300x250 p4

Click desktop articole 300x250 p5