Recensământ. Câţi pelicani sunt în România şi unde este cea mai mare colonie

Ultima actualizare:
Avem 21.752 de pelicani comuni numărați anul acesta în Deltă
Avem 21.752 de pelicani comuni numărați anul acesta în Deltă

De peste 100 de ani, Delta Dunării este paradisul pelicanilor. Concluzia vine după studii de zeci de ani și este întărită de cel de-al treilea recensământ interrnațional al pelicanilor. Cercetătorii și voluntarii din opt țări diferite au participat la numărători sincron ale celor două specii de pelicani din Europa, pelicanul comun și cel creț, iar rezultatele confirmă ceea ce era cunoscut, și anume că cea mai veche și mai mare colonie de pelicani comuni se află în Delta Dunării, în zona de strictă protecție Roșca-Buhaiova.

Recensământul este în fiecare an coordonat de Society for the Protection of Prespa (SPP). Activitatea sincron de evaluare a efectivelor de pelicani este coordonată în România de Societatea Ornitologică Română (SOR).

Colonia de la Roșca-Buhaiova este documentată de cercetători de aproape un secol și an de an adăpostește un număr record de păsări: anul acesta, aici au fost numărate 18.409 de exemplare de pelicani comuni din totalul de 21.752 în România.

Populația de pelicani creți își revine

În 2015, o epidemie de gripă aviară a ucis 10% din populația de pelicani creți, dar de atunci numărul acestor păsări a fost stabil, iar efectivele înregistrate chiar în creștere. La recensământul din 2018, biologii au semnalat 657 de exemplare, cu aproape 100 de indivizi mai mult decât în 2017. Acest fapt se poate datora și detecției crescute a pelicanilor în ani consecutivi. Datele situează colonia cuibăritoare de pelicani creți de la Ceaplace (Delta Dunării), pe locul secund în Europa, după cea de la Prespa, Grecia. Mai mult, anul acesta biologii SOR au descoperit o nouă mică colonie de pelicani creți în Deltă, într-o zonă inaccesibilă, la nord de Lacul Roșu.

Cum au fost numărați cei 22.409 de pelicani aparținând celor două specii?

Pentru ca recensământul să fie cât mai relevant, SOR a trimis pe teren 5 echipe de biologi. Au fost verificate patru zone importante pentru cele două specii: lacurile de pe Oltul inferior; lacurile din Câmpia Română și Lunca Dunării; lacurile din Bărăgan; lacurile din Dobrogea, de pe cursul Dunării și din zona de coastă. A cincea zonă, Delta Dunării, a fost monitorizată prin survol, dar și cu ajutorul agenților și rangerilor de la Administrația Rezervației Biosferei Deltei Dunării. Pentru partea survolată, recensământul a fost făcut cu ajutorul fotografiilor aeriene, pe care a fost apoi numărată fiecare pasăre în parte.


    Avem 21.752 de pelicani comuni numărați anul acesta în Deltăfoto: Daniel Petrescu
Avem 21.752 de pelicani comuni numărați anul acesta în Deltăfoto: Daniel Petrescu

Până nu demult, ambele specii au fost periclitate. Coordonatorul recensământului în România, Sebastian Bugariu povestește că, de la începutul secolului XX, zonele de cuibărire pentru pelicani s-au restrâns treptat.

„Ca multe alte specii acvatice, pelicanii au fost drastic afectați de intervenția oamenilor în modelarea peisajului prin asanarea zonelor umede pentru agricultura, și mai exact prin îndiguiri

și alte lucrări de control al cursului apelor. De asemenea, în prima parte a secolului trecut a existat o politică de stat pentru distrugerea cuiburilor păsărilor ihtiofage, iar pelicanii nu au făcut excepție. Pentru a optimiza producția de pește, păsările au fost sistematic gonite din zonele de hrănire și chiar împușcate și coloniile cuibăritoare deseori invadate și distruse. Pentru reproducere, pelicanii au rămas cu Delta Dunării ca un ultim refugiu, cel mai important loc din țară în care cuibăresc în prezent.

Pentru pelicanul creț și pelicanul comun, lucrurile s-au schimbat în bine treptat, mai ales după ce au fost declarați monumente ale naturii, însă măsurile eficiente de protejare a celor două specii au fost luate abia după `89, când Delta Dunării și zona lagunară au primit statutul de rezervație a biosferei”, a spus biologul Sebastian Bugariu.

„Printre amenințările la adresa acestor specii, deranjul în locurile de cuibărit, voluntar sau involuntar (dar și deranjul permanent în zonele de hrănire), reducerea suprafețelor disponibile pentru cuibărit dar uneori și coliziunea accidentală cu obstacole pe traseele de zbor (cabluri electrice, turbine eoliene) rămân printre cele mai importante.”

  • Pelicani comuni 2016 – 19.993
  • Pelicani comuni 2017 – 32. 494
  • Pelicani comuni 2018 – 21.752
  • Pelicani creți 2016 - 534
  • Pelicani creți 2017 - 563
  • Pelicani creți 2018 – 657

„Există o diferență destul de mare între cifrele de pelicanii comuni înregistrați în România în cei trei ani. Nu înseamnă că sunt pierdute 10.000 de păsări, totul depinde de momentul în care sunt numărați pelicanii și de cît de bine sunt acoperite zonele relevante în toate țările participante. Avem 21.752 de pelicani comuni numărați anul acesta în Deltă, numărul fiind apropiat de cel din 2016, dar știm că nu toate păsările erau sosite în zona de cuibărit din Delta Dunării la data recensământului deoarece la o dată ulterioară au mai fost obserate stoluri relativ numeroase în migrație. Credem ca aceasta poate fi una din cauzele diferenței de efective, și de aceea e important să vedem care vor fi rezultatele generale la nivelul întregii regiuni, în toate țările unde se desfășoară recensământul” a mai spus coordonatorul recensământului realizat de SOR, biologul Sebastian Bugariu.

image
image
image
image
image
image
windrunner radia jpg
caine pixabay jpg
Bere jpg
codreanu jpg
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
image
actualitate.net
image
actualitate.net