Tricolori de valoare, cu rădăcini maghiare

Ultima actualizare:

    Claudiu Keşeru ar putea fi titular în meciul cu Ungaria, de mâineFoto: Mediafax
Claudiu Keşeru ar putea fi titular în meciul cu Ungaria, de mâineFoto: Mediafax

De-a lungul timpului, mulţi jucători români de etnie maghiară au jucat în naţionala României. În zilele noastre, chiar în lotul pentru meciul cu Ungaruia, îl avem pe stelistul Claudiu Keşeru.

Produs al clubului FC Bihor, actualul atacant al Stelei nu e însă foarte legat de glia maghiară. „Abia dacă ştiu cinci cuvinte în ungureşte. Când am fost mic, au încercat rudele din partea tatălui să mă înveţe, dar nu prea s-a prins de mine“, a povestit atacantul într-un interviu acordat Pro Sport. Keşeru înseamnă „amar“ în limba maghiară, motiv pentru fotbalist să glumească: „Ar fi senzaţional să dau gol contra Ungariei. Parcă şi văd titlurile: «Keşeru le-a făcut viaţa amar㻓, declara el. În condiţiile în care Ciprian Marica e suspendat, Keşeru chiar ar fi o soluţie viabilă pentru atacul echipei naţionale. Totuşi, Victor Piţurcă e tentat să-l folsoească în poziţia de „număr nouă“ pe Bogdan Stancu, favoritul său. 

Cei mai cunoscuţi români de origine maghiară care au evoluat pentru naţionala noastră sunt Ladislau Bölöni, Tibor Selymes şi Emeric Ienei. Născut la Târgu-Mureş, stomatolog de profesie, Bölöni a marcat de 23 de ori pentru naţională şi a dus echipa la Euro 1984 cu celebrul gol înscris contra campioanei mondiale, Italia, în aprilie 1983. Un jurnalist a făcut o dată greşeala de a-l întreba, înaintea unei dispute România – Ungaria, cu cine ţine: „Mama m-a învăţat să nu răspund la întrebări tâmpite“.

Atacantul Stelei nu ştie deloc maghiară

În schimb, Tibor Selymeş, omul care a participat la trei turnee finale cu România, nu se fereşte de întrebări „tâmpite“: „Am dublă cetăţenie, română şi maghiară, dar sunt alături de echipa noastră, de echipa cu care am mers în sferturile Cupei Mondiale din 1994“.  

Emeric Ienei, Imre Jenei în maghiară, a condus România spre Mondialul din 1990 şi a antrenat echipa la Euro 2000. Tatăl său a refuzat să facă parte din armata română, înrolându-se în trupele hortyste. Cu toate acestea, legendarul antrenor nu clipeşte atunci când e întrebat de preferinţe: „Sunt cetăţean român, născut în România şi ţin cu România. E drept că sunt mândru şi pentru că sunt ungur. Totuşi, n-aş putea trăda vreodată România “. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
Cristiano Ronaldo la Juventus Torino (EPA) jpg
Manchester City Real Madrid jpg
Corvinul Voluntari (Sportpictures) jpg
Cristina Neagu (Sportpictures) jpg
Istvan Kovacs (EPA) jpg
Cristiano Bergodi (Sportpictures) jpg
Luca Mihai (Sportpictures) jpg
Cristiano Bergodi (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net