Povestea impresionantă a eroului de la AS Roma. Dzeko: „Am copilărit printre bombe!”

Ultima actualizare:

Edin Dzeko, atacantul bosniac al celor de la AS Roma, a fost eroul trupei italiene. Evoluția uriașului din avanposturile Romei a fost decisivă în calificarea obținută in extremis de peninsulari în semifinalele Ligii Campionilor. Roma a învins Barcelona pe Stadio Olimpico cu 3-0, după ce, în tur, spaniolii s-au impus 4-1. Golul de onoare, care s-a dovedit a fi decisiv în ecuația dublei, a fost reușit tot de Dzeko, la scorul de 3-0 pentru spanioli.

Returul sfertului de finală contra celor de la Barcelona a început cum nu s-a putut mai bine pentru AS Roma iar Dzeko a deschis scorul în minutul 6. A primit o pasă în adâncime de la căpitanul De Rossi, a sprintat pe lângă Umtiti și a marcat din cădere. Era 1-0 iar capitolinii îi sufocau pe spanioli în propria jumătate de teren. Dzeko l-a eclipsat pe Messi și a ieșit din nou la rampă, la jumătatea primei reprize, reluând periculos mingea cu capul centrată de Florenzi. Ter Stengen, portarul Barcelonei, a reușit să respingă de sub transversală. Dar bosniacul nu s-a lăsat. În minutul 58 a scăpat spre poarta adversă și l-a păcălit pe Pique, fundașul spaniol faultându-l în careu. De Rossi a transformat penalty-ul și a urcat scorul la 2-0. Calificarea avea să fie adusă de grecul Manolas, care a marcat cu capul, în minutul 82. 

Formații:

AS Roma: Alisson - Fazio, Manolas, Jessus - Florenzi, Nainggolan (El Shaarawy '77), De Rossi, Strootman, Kolarov - Dzeko, Schick (Under '73)Barcelona: ter Stengen - Semedo (Dembele '85), Pique, Umtiti, Alba - Roberto, Rakitic, Busquets (Alcacer '85), Iniesta (Gomes '81) - Messi, Suarez

Dzeko a copilărit în timpul războiului din Bosnia

Povestea de viață a lui Dzeko este una impresionantă. S-a născut pe 17 martie 1986 la Sarajevo. Avea 6 ani în 1992, atunci când a izbucnit războiul etnic dintre bosniaci, sârbi și croați.

Dzeko a copilărit în timpul războiului sângeros din Bosnia care a clătinat Balcanii la începutul anilor '90 și care a condus la destrămarea Iugoslaviei. „Nu aveam mâncare, era foarte greu de găsit și fiecare zi era un efort ca să o trăiești. Am trăit printre bombe și focuri de armă! Puteai fi împușcat în orice moment. Viețile noastre au fost marcate de acest conflict (1992 - 1995). Toată lumea știa pe cineva din armată, care lupta, și eram afectați atunci când aflam de trecerea în neființă a unui prieten. An fost o experiență înfricoșătoare să traiești în Sarajevo, în acele zile, să fii sub asediu tot timpul. Îmi amintesc că plângeam foarte mult la acea vreme”, povestea Dzeko. 

A început cariera ca mijlocaș

Prima echipă de fotbal pentru care Dzeko a evoluat a fost Zeljeznicar. Acolo l-a avut antrenor pe cehul Jiri Plisek, care nu numai că i-a influențat decisiv stilul de joc, dar l-a ajutat să se transfere în anul 2005 la Teplice. A fost împrumutat în a doua ligă și avea să se întoarcă la Teplice în sezonul 2006-2007, echipă pentru care a marcat 13 goluri. La o înălțime de 1.92, Dzeko s-a remarcat prin inteligența și abilitatea de a lovi mingea cu ambele picioare la fel de bine, are un joc aerian impecabil, se impune în duelurile cu fundașii adverși și poate juca la fel de bine ca vârf împins sau într-un sistem cu doi atacanți. 

Dzeko și Grafite au marcat pentru Wolfsburg, în acel sezon, 54 de goluri
Dzeko și Grafite au marcat pentru Wolfsburg, în acel sezon, 54 de goluri

Imediat, Werder Bremen și Wolsfburg s-au interesat de serviciile sale, dar cel care i-a văzut potențialul lui Edin a fost Felix Magath, antrenorul lui Wolfsburg. Nemții au plătit pe el 4 milioane de euro în vara lui 2007, dar Magath a părăsit echipa la finalul sezonului, după ce s-a clasat abia pe locul 5. Sezonul 2008-2009 a fost fantastic pentru Wolfsburg, echipa câștugând titlul după o victorie cu 5-1 obținută chiar în fața lui Werder Bremen. În acel sezon, Dzeko a marcat 26 de goluri! De altfel, bosniacul le-a răsplătit cu vârf și îndesat încrederea nemților, marcând 66 de goluri în 111 meciuri în perioada 2007-2011!

În 2011, Dzeko a început o altă aventură, fiind înregimentat de Manchester City, echipă la care a jucat 4 ani și pentru care, în 130 de meciuri, a înscris 50 de goluri.

Dzeko se bucură alături de căpitanul De Rossi pentru o calificare fabuloasă în semifinalele Ligii Campionilor
Dzeko se bucură alături de căpitanul De Rossi pentru o calificare fabuloasă în semifinalele Ligii Campionilor

S-a bucurat în 2014 pentru un nou titlu de campion, la finalul unui sezon de infarct în care City și United, cele două rivale din Manchester, au terminat la egalitate de puncte, doar că cetățenii au avut un golaveraj mai bun. În ultimul meci din acel sezon, City era condusă pe teren propriu cu 1-2 de Queens Park Rangers. Dzeko a egalat în minutul 92 iar Aguero a adus victoria și titlul Manchester City cu un gol marcat în minutul 95. 


    Dzeko se bucură alături de căpitanul De Rossi pentru o calificare fabuloasă în semifinalele Ligii CampionilorGetty Images
Dzeko se bucură alături de căpitanul De Rossi pentru o calificare fabuloasă în semifinalele Ligii CampionilorGetty Images

În 2015, bosniacul a fost împrumutat la AS Roma. A avut un prim sezon neconcludent, reușind în 31 de partide doar 8 goluri. Italienii au avut încredere în calitățile atacantului, așa că l-au cumpărat definitiv în vara lui 2016, mai ales că el nu intra în planurile noului antrenor venit la cârma echipei, Pep Guardiola. În 61 de meciuri, Dzeko s-a transformat într-o mașină de goluri și a marcat 31 de goluri în Serie A pentru AS Roma.

În această iarnă, Dzeko a fost ofertat de Chelsea pentru o reîntoarcere în campionatul englez, dar bosniacul a refuzat. Și bine a făcut, căci a contribuit decisiv la cea mai frumoasă răsturnare de scor dintr-o fază superioară din Champions League, ducând AS Roma în semifinalele competiției! Asta după ce a înscris și golul calificării din optimi, 1-0 acasă cu Sahtior!

Ambasador UNICEF

Dzeko este de religie musulman și este suprins de multe ori recitând rugăciuni islamice înainte de a intra pe gazon. Este ambasador UNICEF și deseori merge la evenimente de caritate. Este un familist convins, publicând deseori poze pe Instagram cu părinții lui de care este atașat foarte mult. 

image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net