Guvernul pregăteşte două taxe care ar distruge pariurile sportive din România, dar şi bugetele echipelor de fotbal

Ultima actualizare:
Superbet le-a majorat salariul minimum celor 3.500 de angajaţi ai săi cu o lună înainte ca statul să-i oblige asta pe toţi angajatorii din România
Superbet le-a majorat salariul minimum celor 3.500 de angajaţi ai săi cu o lună înainte ca statul să-i oblige asta pe toţi angajatorii din România

Guvernul României se află într-o goană disperată după bani şi a pregătit mai multe Ordonanţe de Urgenţă controversate menite să acopere găurile negre din bugetul statului. Din păcate, acestea nu vor ocoli sportul, care indirect va primi încă o lovitură sub centură. Cel mai afectat ar fi însă fotbalul.

Mai exact, Guvernul Dăncilă vrea să modifice impozitele caselor de pariuri și ale companiilor care organizează jocuri de noroc. Astfel, conform unui proiect de Ordonanţă publicat pe site-ul Ministerului de Finanţe agentiile stradale vor fi obligate să plătească o taxă anuală de 3% din totalul încasărilor pe anul precedent, în timp ce agențiile online vor trebui să achite până la 5%. Potrivit specialiștilor, dacă acest proiect va deveni realitate la 1 ianuarie 2019, așa cum se urmăreşte, tot fenomenul ar putea intra în colaps, din cauză că afacerea nu ar mai fi rentabilă.

Taxele nebune sunt anunţate cu 1 ianuarie 2019

"Operatorii ar trebui să vină cu bani de acasă. Ăsta este sfârșiul industriei jocurilor de noroc din România și nu numai. Va urma un colaps economic total, văzând că guvernanții sunt disperați, au cheltuit toți banii și acum încearcă să facă un buget pe 2019 din pix. 3% la land based (n.r. agenţie de pariuri stradală) este imposibil de plătit. Majoritatea aparatelor care sunt pe piață au un payout între 95% și 97%.

Cu alte cuvinte, organizatorul încasează 100 lei, din care 95 lei îi plătește înapoi jucătorilor, 3 lei la stat și pe lângă asta mai platește taxe, impozite 3000 de euro către stat. Matematica jocului de noroc la ruletă, de exemplu, ne spune că organizatorul câștigă în jur de 2.75% din totalul sumelor încasate. Este ilogic ca tu, guvern, să vii să îmi pui taxă de 3%.

•	Grupului Superbet are în prezent o rețea de peste 600 de agenții offline și peste 3.000 de angajați în birourile din România (piața unde își derulează cea mai mare parte a operațiunilor), Serbia, Croația, Malta, Gibraltar, Polonia și Marea Britanie
• Grupului Superbet are în prezent o rețea de peste 600 de agenții offline și peste 3.000 de angajați în birourile din România (piața unde își derulează cea mai mare parte a operațiunilor), Serbia, Croația, Malta, Gibraltar, Polonia și Marea Britanie

La pariuri, este aceeași situație: la fiecare sumă pariată se reține jucătorului 3% la landbased și 5% la online, ceea ce este o prostie, pentru că organizatorul trebuie să pună 'bani de acasă' ca să poată să ajungă la 0. Deci este clar că jocurile de noroc vor dispărea: toată lumea va închide începând cu 1 ianuarie 2019", a avertizat președintele Asociației Organizatorilor de Cazinouri din Romania, Sorin Constantinescu, pentru Gnttips.ro.

Fotbalul românesc trăieşte din pariurile sportive

Problema ar fi atât de mare încât ar lovi prin ricoşeu mai multe sectoare de activitate. În primul rând, din lăcomie statul român şi-ar ucide o extraordinară vacă de mult. Asta pentru că industria pariurilor sportive şi a jocurilor de noroc a vărsat anual în vistieria publică prin taxe şi impozite peste 700 de milioane de euro, iar cu o piaţă în creştere se estimează ca în curând cifra să depăşească un miliard de euro.

Apoi, un eventual faliment al acestei industrii ar lovi şi sportul românesc, în principal fotbalul. Asta pentru că toate echipele din Liga 1 şi o mare parte a celor din Liga 2 şi Liga 3 au printre sponsori case de pariuri sportive şi jocuri de noroc, unele chiar ca principal partener. Mai mult, Liga 1 se numeşte "Liga 1 Betano", Liga 2 poartă denumirea de "Liga 2 Casa Pariurilor, iar echipa naţională de fotbal este sponsorizată de Fortuna Bet. Este lesne de dedus că într-un scenariu sumbru bugetele tuturor acestori entităţi fotalistice ar fi zguduite, dacă nu masacrate.


    Rapid, în Liga a 3-a, ar avea mari probleme fără banii primiţi de la Superbet, unul dintre puţinii şi cei mai buni parteneri ai Giuleştenilor în drumul lor spre Liga 1Foto Click!
Rapid, în Liga a 3-a, ar avea mari probleme fără banii primiţi de la Superbet, unul dintre puţinii şi cei mai buni parteneri ai Giuleştenilor în drumul lor spre Liga 1Foto Click!

Nu în ultimul rând este vorba despre locurile de muncă create de această industrie. Ca un simplu exemplu, Superbet, liderul pieţei de pariuri sportive şi jocuri de noroc în România, are peste 3000 de angajaţi şi numărul lor e într-o continuă creştere. Dacă statul ar falimenta acest sector, toţi ar fi din 2019 şomeri fără prea multe şanse de reangajare imediată.

Orice ar urma, patronatele din zona pariurilor sportive şi a jocurilor de noroc, dar nu numai, au fost zguduite de noile intenţii de taxare ale Guvernului şi se aşteaptă o reacţie comună pe măsură. Unele au reacţionat deja şi este de aşteptat, şi de preferat, o batere în retragere a Executivului, cel puţin în ceea ce priveşte unele impozite care ar urma să pună în pericol însăşi existenţa unor afaceri, fără ca statul să câştige măcar un leu din sumele la care visează.

Aşa sună exact Ordonanţa de Urgenţă de pe site-ul Ministerului de Finanţe

(1) Incepand cu 01.01.2019 organizatorii de jocuri de noroc prevazuti in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea si exploatarea jocurilor de noroc, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 246/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, au obligatia de a plati o taxa anuala reprezentand 3% din totalul taxelor de participare incasate in anul precedent, cu exceptia organizatorilor de jocuri de noroc la distanta sau jocuri de noroc on line care au obligatia de a plati o taxa anuala de 5% din totalul taxelor de participare incasate in anul precedent.

(2) Organizatorii de joc prevazuti la alin. (1), personal sau prin reprezentantul sau autorizat definit potrivit OUG nr.77/2009, calculeaza, declara si platesc taxa la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii februarie a anului fiscal urmator celui in care s-a incasat taxa de participare.

(3) Organizatorul de jocuri de noroc care se infiinteaza in cursul anului are obligatia de a plati o taxa lunara reprezentand 3% din totalul taxelor de participare incasate in luna precedenta, cu exceptia organizatorilor de jocuri de noroc la distanta sau jocuri de noroc on line care au obligatia de a plati o taxa lunara de 5% din totalul taxelor de participare incasate in luna precedenta. Taxa se calculeaza, se declara si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-au incasat taxele de participare. In aceasta situatie taxa anuala nu se va mai datora in anul urmator celui de infiintare.

(4) Modalitatea de calcul, declarare si plata a taxei prevazuta la alin. (1) si (3) se stabileste prin ordin comun al presedintelui ONJN si al presedintelui ANAF.

Parteneriatul Ligii Profesioniste de Fotbal din România cu Betano este cel mai bun pe care îl are LPF în acest moment. Şi el e pus în pericol de această idee aparent nebună a Ministerului de Finanţe
Parteneriatul Ligii Profesioniste de Fotbal din România cu Betano este cel mai bun pe care îl are LPF în acest moment. Şi el e pus în pericol de această idee aparent nebună a Ministerului de Finanţe
image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net