EXCLUSIV Golgheterul all-time al Rapidului: «Eu am rupt poarta Stelei! Voi?»

Ultima actualizare:
Ion Ionescu mizează  în derby-ul de duminică pe dorinţa de revanşă  a rapidiştilor
Ion Ionescu mizează în derby-ul de duminică pe dorinţa de revanşă a rapidiştilor

Atacul Rapidului la jocul cu Steaua va sta pe umerii lui Pancu, Ioniţă şi Herea, toţi aflaţi într-o formă slabă. Ion Ionescu, marcator a 9 goluri în Rapid – Steaua, rememorează pentru Click! luptele lui cu „militarii” şi le spune celor trei ce să facă pentru a înscrie în poarta lui Tătăruşanu.

„Puiu" a ajuns la vârsta de 75 de ani şi puţini suporteri îşi mai aduc aminte de golurile lui pentru Rapid. Asta deşi n-au fost puţine, 107 în 183 de meciuri. Click! nu l-a uitat însă pe cel care rupea porţile Stelei în anii '60 şi înainte de derby i-a făcut o vizită fostului golgheter. Nu acasă, pentru că în ciuda vârstei, Ion Ionescu a rămas la fel de activ ca în faţa porţii, ci la Curtea de Apel Bucureşti, unde „Puiu" e încă avocat pledant.

„Ţin minte că le-am dat gol pe unde i-am prins. Mă mir totuşi că sunt doar 9 în total. Parcă am înscris mai multe. Trei le-am dat într-un singur meci câştigat cu 3-0", spune fosta glorie rapidistă. Rugat să-şi aducă aminte de o situaţie memorabilă de la întâlnirile cu Steaua, Ion Ionescu nu stă mult pe gânduri.

„L-am prins pe un fundaş al lor, Georgescu, între mine şi Niki Dumitriu şi l-am pasat de două ori printre picioare. Apoi, a venit un alt fundaş stelist, Avram, şi i-a spus lui Georgescu că e prost şi nu ştie cum să ne atace. L-am pasat şi pe el de două ori printre picioare şi atunci s-a întors către al lui zicându-i: «Bă, nu erai chiar aşa de prost». Şi acum râd de faza asta când îmi aduc aminte. Nu ne stătea nimeni în cale în anii aceia, când s-a şi câştigat primul titlu de campioană din istorie", spune fostul atacant.

Ioniţă şi coechipierii săi au în Puiu Ionescu un model de rapidist adevărat

Ion Ionescu mizează  în derby-ul de duminică pe dorinţa de revanşă  a rapidiştilor
Ion Ionescu mizează în derby-ul de duminică pe dorinţa de revanşă a rapidiştilor

Acesta nu uită însă derby-urile când Rapid a fost furată de arbitri. "Se va spune că sunt subiectiv, dar de fiecare dată când bătea Rapid, se juca pe bune. De fiecare dată când bătea Steaua, se lăsa cu hoţie.

Aşa erau ei învăţaţi. Se făceau presiuni de sus ca să câştige Steaua toate meciurile şi, deşi aveau echipă bună şi poate dacă s-ar fi pregătit ne băteau oricum, n-au câştigat o dată fără ajutor. Ei stăteau toată săptămâna în cârciumă pentru că ştiau dinainte că vor câştiga", îşi aduce aminte Ion Ionescu.

Puiu Ionescu, pe vremea când îmbrăca tricoul echipei Alemania Aachen


    Ion Ionescu mizează  în derby-ul de duminică pe dorinţa de revanşă  a rapidiştilor
Ion Ionescu mizează în derby-ul de duminică pe dorinţa de revanşă a rapidiştilor

Ion Ionescu a jucat la Rapid între 1960 şi 1968, de unde a plecat la Alemania Aachen pentru doi ani. La nemţi a marcat 10 goluri în 46 de partide, iar pentru România, 5 goluri în 24 de partide.

După Germania de Vest, Ionescu a bifat doi ani, 1970-1972, la Cercle Brugge, în Belgia, o performanţă incredibilă pentru perioada comunistă. Ion Ionescu este absolvent al Facultăţii de Sport, dar şi al celei de Drept. În prezent e avocat pledant în Baroul Bucureşti. "Nici cel căruia i se spune «Procurorul» (n.r. Cornel Dinu), nu e la acest nivel", spune "Puiu".

Legat de meciul de duminică, Ion Ionescu spune că, deşi diferenţa de formă şi lot pare mare, meciul va fi strâns. "Întotdeauna Rapid - Steaua a fost echilibrat. Rareori s-au înregistrat scoruri mari. Rapidiştii se vor autodepăşi şi eu nu împărtăşesc teama că vine Steaua pe Giuleşti şi ne dă cu terenul în cap. Îmi pare rău că Pancu e cam trecut, Herea a stagnat, iar Ioniţă e o umbră a ce a fost. Dacă ei se trezesc, îi batem", spune "Puiu".

image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net