Cariera lui Maradona, marcată de droguri și de băutură

Ultima actualizare:

    Lui Maradona îi plăcea să facă spectacol în fiecare momentFOTO: EPA
Lui Maradona îi plăcea să facă spectacol în fiecare momentFOTO: EPA

Tragedie în fotbalul mondial! Diego Armando Maradona, unul dintre cei mai valoroși fotbaliști din lume, a murit aseară, la doar 60 de ani în casa lui din Tigre. Argentina va decreta trei zile de doliu național.

Conform presei argentiniene, Maradona a decedat în urma unui stop cardio-respirator, suferit în locuința sa din localitatea Tigre, unde se recupera după operația pe creier suferită la începutul acestei luni. Chiar dacă a fost transportat la spital, el nu a mai putut fi salvat, astfel că lumea sportului a pierdut unul dintre cei mai importanți fotbaliști din istorie.

Cariera și viața lui Maradona a avut multe suișuri și coborâșuri, dar cel mai mare succes l-a obținut la Campionatul Mondial din 1986, atunci când a cucerit titlul mondial cu naționala Argentinei, pentru care a jucat în total 91 de meciuri şi a marcat 34 de goluri. Atunci, în 1986, Maradona a fost căpitanul naționalei sud-americane și a fost eroul unui moment care a rămas în istoria fotbalului: în sfertul de finală cu Anglia, câștigat cu 2-1, a marcat ambele goluri ale argentinienilor, primul gol printr-un henț care a fost marcat, așa cum Diego recunoștea, cu ”Mâna lui Dumnezeu”.

Drogurile și băutura i-au marcat cariera lui Maradona

Din păcate, gloria de pe terenul de fotbal l-a făcut să calce de multe ori strâmb în viața de dinafara gazonului. Începând de la mijlocul anilor ’80 și până în 2004, Maradona a fost dependent de cocaină. El a început să o consume când juca la Barcelona, în 1983. În perioada în care juca la Napoli, dependența lui a crescut și a început să-I afecteze capacitatea de a jucat fotbal. De altfel, în 1991, a fost și suspendat din fotbal pentru o perioadă deoarece fusese depistat pozitiv la cocaină. În plus, argentinianul a dezvoltat și o tendință de îngrășare, care l-a făcut ca la un moment dat să ajungă la 130 de kilograme. Din păcate, dependența de cocaină, de care s-a tratat în 2004, a fost dublată de dependența de băutură. În 2007 a fost la dazalcoolizare și a putut spune că a scăpat de ambele.

Maradona și problemele sale de sănătate

După retragerea din activitate, Maradona a avut numeroase probleme de sănătate: a suferit de hipertensiune în 1997, de probleme cardiace în 2000, de infecție pulmonară în 2004, de obezitate și insomnie, iar în 2005 a suferit o operatie de bypass gastric. De mai multe ori a fost foarte aproape de moarte, dar de fiecare dată a fost salvat de specialiști în ultima clipă. Și de fiecare dată le primitea medicilor că nu va mai pune gura pe droguri sau pe băutură. Din păcate, apropiații citați de presa argentiniană în timpul operației de la începutul acestei luni au recunoscut că acesta continua să bea, ceea ce se pare că i-a agrabat serios starea.

Din păcate, cariera de antrenor a lui Maradona nu a fost la nivelul celei de fotbalist. Chiar dacă a fost selecționerul Argentinei din 2008 până în 2010, fiind demis după eliminarea în sferturile de finală ale Campionatului Mondial, el nu a prins decât contracte la echipe din eșalonul doi, sau chiar trei. A antrenat în Emiratele Arabe Unite, în Mexic și, din 2019, a preluat-o pe Gimnasia de la Plata, din subsolul primei divizii argentiniene.

image
image
image
image
image
image
Aryna Sabalenka (EPA) jpg
Simona Halep (EPA) jpg
Darius Olaru (stanga) si Cosmin Matei (Sportpictures) jpg
Simona Halep si Paula Badosa (EPA) jpg
Trabzonspor Fenerbache (X, Twitter) jpg
Simona Halep (EPA) jpg
Adrian Mutu, Sportpictures jpg
Carlos Alcaraz, Getty Images jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net