Cum este vremea în luna august în România. Este cea mai călduroasă lună din an

vremea_august_soare_caldura.jpg

soare caldura
Luna august este luna concediilor la mare, dar provoacă suferință a celor care locuiesc în marile orașe unde se încing betoanele și asfaltul.
Foto: pixabay.com
Citeste tot despre: 

Luna august este cea mai călduroasă lună din an. De vină este aerul tropical care ne invadează deseori fie dinspre nordul Africii, fie dinspre sud-vestul Asiei. Temperatura maximă absolută a lunii august este de 44,5C şi s-a înregistrat la Ion Sion, în jud. Brăila, în data de 10 august 1951.

Luna august este luna concediilor la mare, dar provoacă suferință a celor care locuiesc în marile orașe unde se încing betoanele și asfaltul.

Cum este vremea în luna august în România

”Din datele înregistrate de ANM, în perioada 1961–2018 la stațiile meteorologice, se constată că temperatura medie multianuală a lunii august depăşeşte 22ºC în Câmpia Română, dar şi în estul Dobrogei, cu precădere pe litoral şi în Delta Dunării. Valori între 20-22ºC se înregistreaza în Câmpia de Vest, Câmpia Jijiei, sudul Moldovei şi zonele deluroase din Muntenia. Valori între 18 şi 20ºC sunt caracteristice pentru centrul şi nord-estul Moldovei, Câmpia Crişanei, Culoarul Mureşului, nord-vestul Transilvaniei. Ȋn Maramureş, în centrul şi estul Transilvaniei, în Bucovina şi în Subcarpaţii Moldovei, Olteniei şi Munteniei aceste valori sunt cuprinse între 16-18ºC”, explică meteorologii ANM.

Luna august, recorduri de temperatură

Frecvenţa mai mare, în această lună, a temperaturilor maxime de peste 40°C este dată de prezenţa aerului tropical.

Astfel, la 62 de staţii meteorologice, temperatura maximă absolută a lunii este cuprinsă în intervalul 40,0 – 43,5°C.

Luna august 2012 a fost una extrem de caldă, la 82 de staţii meteorologice depăşindu-se maxima absolută a lunii. 11 dintre aceste recorduri, înregistrate în 2012, au fost depăşite în 4 - 6 august 2017, când, la un număr de 25 de staţii meteorologice s-a înregistrat cea mai ridicată temperatură din toată perioada de funcţionare a respectivelor staţii.

De altfel atât anul 2012, cât şi anii 2010 şi 2017, se află pe locul 3 în topul anilor cu cele mai călduroase luni august din România (din perioada 1961 - 2018).

Temperatura maximă absolută a lunii august este de 44,5°C şi s-a înregistrat la Ion Sion, în jud. Brăila, în data de 10 august 1951. În aceeaşi zi, în alte două localităţi din Bărăgan (Amara şi I.C. Frimu) maximele au fost destul de apropiate de cea absolută pe ţară, înregistrându-se 44,0°C.

Temperatura maximă absolută la Bucureşti s-a produs în data de 7 august 2012 şi este de 41,5°C, fiind inregistrată la staţia meteorologică Bucureşti-Filaret. În aceeaşi zi, la staţia meteorologică Bucureşti-Băneasa, temperatura maximă a fost de 40,1°C.

Temperatura minimă absolută a acestei luni este de –7,0°C la Vf. Omu şi s-a înregistrat în zilele de 27 august 1936 şi 20 august 1949. Temperaturi negative s-au mai înregistrat la staţii meteorolgice de munte, dar şi la Miercurea Ciuc, minima absolută fiind aici de -1,9°C, în data de 27 august 1980.

Temperatura minimă absolută la Bucureşti este de 5,2°C, înregistrată în 30 august 1981, la staţia meteorologică Bucureşti-Băneasa. Tot în acelaşi an, dar pe 29 august, s-a înregistrat şi minima absolută la Bucureşti-Filaret şi Bucureşti-Afumaţi, respectiv 6,6°C şi 5,5°C.

În anul 1981 s-au înregistrat cele mai multe temperaturi minime absolute la staţiile meteorologice din România şi anume la 66 de staţii, mai ales în zilele de 29, 30 şi 31 august, majoritatea acestora fiind sub 7°C.

Recorduri de precipitații în luna august

Precipitaţiile medii din luna august se înscriu între 30 şi 50 l/m2 în Câmpia Română, Dobrogea şi extremitatea vestică a țării, iar între 50 şi 75 l/m2 în celelalte zone de deal şi podiş.

Cantitatea maximă absolută lunară de precipitaţii înregistrată la staţiile meteorologice din România este de 449,7 l/m2 , la Stâna de Vale, în anul 2002.

Cantitatea maximă absolută lunară la Bucureşti este de 182,9 l/m2 , înregistrată în anul 1949, la staţia meteorologică Bucureşti-Filaret. Tot în acelaşi an s-a înregistrat şi maxima absolută la staţia meteorological Bucureşti-Afumaţi, 136,6 l/m2.

 

Te invităm pe Facebook, ca să comentăm subiectele împreună

Avem și Instagram, pentru imagini și texte cum nu au alții

Loading...

Citește și

  • Meteorologii ANM prognozează vreme schimbătoare în următoarele două săptămâni. Până la sfârşitul lunii iulie, se va încălzi uşor, la temperaturi de peste 30 de grade, dar luna august va începe cu o scădere a valorilor, până la 24 - 26 de grade.

  • Temperaturile au scăzut brusc cu până la zece grade faţă de săptămâna trecută. De vină sunt două fronturi de aer rece, unul dinspre Oceanul Atlantic şi altul din nordul Rusiei. Din acest motiv, s-a răcit brusc şi a nins în Munţii Rodnei, în judeţul Maramureş, la peste 2300 m altitudine.