Două anotimpuri în două zile. Cum s-a transformat un parc din București în doar 24 de ore

Ultima actualizare:

    Parcul Tei din sectorul 2 a trecut, în doar o zi, de la primăvară la iarnăFotografii: Bogdan Nicolai
Parcul Tei din sectorul 2 a trecut, în doar o zi, de la primăvară la iarnăFotografii: Bogdan Nicolai

Soare, ghiocei, 14 grade în termometre și oameni plimbându-se agale prin parcuri. Așa a arătat ziua de joi, 11 februarie, în București. Însă de la atmosfera de primăvară veritabilă, în doar 24 de ore ne-am întors la iarnă. Vineri, aceleași parcuri pline de flori și soare s-au acoperit de zăpadă, iar temperatura nu a mai trecut de 0 grade.

Februarie, cea mai capricioasă lună din an, nu se dezminte nici în 2021. Când ne bucuram că am scăpat de vremea rece și că vine primăvara, „Făurarul” a schimbat rapid placa și a abătut peste România un ger cumplit. ANM a emis o avertizare cod galben de frig în toată țara, până luni, ora 10.00, cu risc de polei și ghețuș. Vor fi temperaturi extrem de scăzute, cu -10, maximum -2 grade ziua și chiar sub -20 de grade noaptea. Pentru zona montană din 14 județe, meteorologii au emis un cod portocaliu de vânt și viscol, valabil până vineri seara. Mai ales în Carpații Meridionali, zăpada a fost spulberată de un vânt care a ajuns la rafală la 130 km/oră.  


    De la 19 grade am trecut la -2 gradefoto: Bogdan Nicolai
De la 19 grade am trecut la -2 gradefoto: Bogdan Nicolai

ANM a transmis avertizări de vreme rea

Iarna a început să-și reintre în drepturi de joi seara, când ploile s-au transformat în lapoviță și ninsoare. „Vremea se va răci accentuat în toate regiunile. Mai ales pe parcursul nopţilor şi al dimineţilor va fi ger, la început în vest, nord, nord-est şi centru, apoi şi în restul teritoriului. Temperaturile minime vor coborî frecvent sub -10 grade şi se vor încadra, în general, între -18 şi -8 grade, cu cele mai scăzute valori în depresiunile din estul Transilvaniei, unde din noaptea de vineri spre sâmbătă (12/13 februarie) vor coborî sub -20 de grade”, a transmis ANM.  

Vântul și precipitațiile au produs stricăciuni

Nu au lipsit problemele. În ultimele 24 de ore, vremea rea a produs efecte la nivelul a 11 județe: Alba, Arad, Bihor, Constanța, Dolj, Gorj, Giurgiu, Iași, Satu Mare, Teleorman și Tulcea. Pompierii au acționat pentru deblocarea mașinilor înzăpezite sau evacuarea apei din curți și subsoluri. În Teleorman, în noaptea de joi spre vineri s-a intervenit pentru degajarea a două acoperișuri luate de vânt și a opt copaci doborâți pe străzi. Traficul rutier a fost oprit pe raza localității Mihalț, Alba, din cauza apei și aluviunilor de pe carosabil. 

Vremea va fi deosebit de rece și pe parcursul săptămânii viitoare, local geroasă, mai ales noaptea și dimineața. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
baza mihail kogalniceanu 02 foto Facebook Baza 57 Aeriana Mihail Kogalniceanu jpg
image
image
image
image
image
image
scoala fara elevi jpg
vant puternic Inquam Photos jpg
Mount erebus hg jpg
p 22 Barcelona WC jpg
musetel jpeg
coins 1726618 1280 jpg
Marea Neagra dupa furtuna sursa foto A I  2 jpeg
nasa china spatiu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net