Vrei un câine de rasă? Iată la ce să fii atent!

Ultima actualizare:

    Cere la ACHR date  despre crescător
Cere la ACHR date despre crescător

Vânzarea câinilor în petshop-uri ar putea fi interzisă cât de curând. Autorităţile au pus gând rău magazinelor zoo, pe motiv că vitrina cu animale nu e un mediu benefic pentru sănătatea patrupedelor.

Intenţiile sunt bune, dar măsurile nu sunt suficiente. Chiar şi cu petshop-urile „închise", samsarii îşi vor desfăşura în continuare activitatea, fără probleme, pe internet. Mediul online este deja îmbâcsit de anunţuri prin care bişniţarii vând corcituri drept câini de rasă, cu acte false şi cu mari probleme de sănătate. Soluţia? Apelaţi doar la crescători înregistraţi în Asociaţia Chinologică Română. Click! şi ACHR îţi arată la ce să fii atent când cumperi un căţel de rasă.

Câinii fără pedigree NU sunt câini de rasă, oricât de bine ar semăna ei cu alte exemplare din rasa respectivă. „Pedigree-ul este un certificat de naştere cu ascendenţă pe mai multe generaţii şi este singurul act care dovedeşte puritatea rasei", informează ACHR.

Apelaţi numai la crescători membri ai ACHR! Mulţi samsari se recomandă drept crescători sau canise, când, în realitate, sunt doar simpli înmulţitori de animale. Înainte de cumpărarea unui căţel, contactaţi asociaţia chinologică teritorială unde este membru acel crescător pentru confirmarea informaţiilor primite de la acesta!

Pentru Bucureşti, pe site-ul www.achmb.com, la rubrica „publicitate", apoi „vânzări", găsiţi toate cuiburile înregistrate de către crescătorii membri ACHR. „Nu uitaţi că un câine cu pedigree este produsul a ani şi ani de muncă, selecţie şi ameliorare din partea adevăraţilor crescători şi nu a celor ce mint cu neruşinare pe internet", spun cei de la Asociaţia Chinologică Română.

Pedigree-ul conţine arborele genealogic al câinelui, pe patru generaţii

Cere la ACHR date  despre crescător
Cere la ACHR date despre crescător

Pedigree-ul nu este un act opţional, aşa cum sugerează mulţi comercianţi de câini, atunci când propun câini cu pedigree la un preţ mai mare decât cei fără pedigree. Odată înregistrat cuibul, Asociaţia Chinologică Română, prin Cartea de Origini Română, va elibera actele de origine pentru toţi puiuţii, iar viitorii stăpâni intră în posesia pedigree-ului fără a fi nevoiţi să achite vreo taxă. De cele mai multe ori, cei care spun că au pedigree „la comandă" vă vor înmâna nişte acte false, fără valoare.

După ce aţi luat legătura cu crescătorul, cereţi să vedeţi toţi puiuţii din cuib, urmăriţi condiţiile în care sunt crescuţi, cereţi să vi se arate părinţii (dacă este posibil), cereţi acte şi puneţi întrebări. Un crescător serios, pasionat de ceea ce face, vă va oferi toate informaţiile de care veţi avea nevoie, şi mai mult decât atât, fără nici o problemă. Din contră, dacă, pe parcursul discuţiilor, vi se pare ceva în neregulă, renunţaţi imediat la ideea de a lua pui de acolo. Veţi mai avea şi alte ocazii! În nici un caz nu luaţi câini bolnavi, din milă, şi nu acceptaţi livrarea puiuţului prin curier, chiar dacă această variantă pare mult mai comodă.

O atenţie deosebită ar trebui să o acordaţi carnetelor de sănătate. Verificaţi schema de vaccinare în raport cu vârsta puiuţului şi urmăriţi ca toate parafele să fie însoţite de codul alocat medicului veterinar. Nu cumpăraţi câini nevaccinaţi, sub nici un motiv!

Cere la ACHR date  despre crescător
Cere la ACHR date despre crescător

Angajaţii petshopurilor recunosc că puiuţii pe care îi comercializează nu au acte de origine, însă nu sunt de acord cu faptul că în vitrină câinii o duc mai rău decât acasă. „Facem curat în fiecare zi. Avem instalaţie care scoate aerul viciat din acvariu şi lasă doar aerul curat. Căţeii sunt verificaţi aproape zilnic de către veterinar. Nu ştiu ce au cu noi!", spune Cristian (29 de ani), de la petshopul Animax, din AFI Cotroceni. Oamenii spun că, odată legea aprobată, se vor conforma şi vor scoate căţeii de la vânzare.

image
image
image
image
image
image
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net