Vrei să opreşti căldura la bloc? Ai nevoie de acordul tuturor vecinilor!

Ultima actualizare:

    Cum să opreşti căldura la apartament
Cum să opreşti căldura la apartament

Peste zi, ne bucurăm de temperaturi din ce în ce mai ridicate însă, noaptea, nu trec de 10 grade Celsius. Astfel, caloriferele din apartamentele noastre rămân în continuare calde, deşi unii ar renunţa la căldură pentru a mai economisi la întreţinere. Click! îţi spune ce drepturi ai şi în ce condiţii poţi cere oprirea agentului termic.

RADET încă ne încălzeşte caloriferele, chiar dacă afară sunt şi până la 18-20 de grade Celsius. Dar, conform legii în vigoare, nu contează cât de cald este ziua, ci noaptea. Reprezentanţii RADET au explicat care sunt condiţiile ce permit întreruperea căldurii în apartamente.

Căldura se opreşte la peste 10 grade Celsius

Trebuie să ştim faptul că agentul termic este sistat în locuinţe doar dacă, timp de 3 nopţi consecutive, între orele 18.00-6.00 temperatura de afară depăşeşete 10 grade Celsius. „Toate punctele termice din Bucureşti sunt automatizate.

 Dan Rujan

simeon stalpnicul png

Ele înregistrează temperaturile exterioare şi, în funcţie de asta, avem, uneori, calorifere fierbinţi, alteori doar călâi sau chiar reci", au declarat pentru Click! oficialii RADET. Însă, locatarii care vor să renunţe de pe acum la căldură, au două variante pentru a economisi bani: fie îşi închid robinetele de la caloriferele din propriile apartamente şi vor plăti mult mai puţin la întreţinere luna viitoare, fie închid robinetul agentului termic pe întreaga scară. Dar, dacă pentru a închide repartitorul din locuinţă nu ai nevoie de consimţământul nimănui, pentru a întrerupe căldura pe scară trebuie să urmezi câţiva paşi foarte stricţi.

Se întocmeşte un tabel cu semnături

„În primul rând, locatarii trebuie să ştie că agentul termic se închide pe fiecare scară de bloc în parte. Astfel, există situaţii când o scară are căldură în calorifere şi altă scară nu mai are agent termic. Rare sunt situaţiile când conducta de apă caldă este comună pentru două scări. Deci, dacă proprietarii unei scări de bloc doresc să renunţe la agentul termic, şeful de scară trebuie să întocmească un tabel cu semnăturile acestora. Nu trebuie să se întrunească o adunare generală pentru asta.

Dar, atenţie! Dacă există chiar şi un singur locatar care se opune acestei iniţiative, atunci căldura nu se va putea opri. Este nevoie de acordul tuturor proprietarilor", ne explică Dan Rujan coordonatorul Ligii Habitat în sectorul 3. În acest fel, se evită situaţii în care pot rămâne fără căldură familii cu copii mici, oameni bolnavi sau în vârstă. Dacă nu mai vrei căldură, dar nu întruneşti o majoritate, atunci nu-ţi rămâne decât să închizi robinetul caloriferelor de la tine din casă.

Trebuie anunţată RADET!

Lista cu semnături este predată preşedintelui de bloc, iar acesta are obligaţia de a anunţa reprezentanţii RADET. „Aceştia trebuie anunţaţi, deoarece vor exista dezechilibre în consumul de agent termic de la o scară de bloc la alta", continuă Dan Rujan. De obicei, nu este nevoie decât de un telefon la secţia comercială a RADET, iar lucrurile se rezolvă imediat. După ce s-a făcut anunţul, un reprezentant RADET va veni la adresă şi va sista căldura pentru scara de bloc respectivă. Robinetul de la subsol poate fi închis însă de aproape oricine, nu este neapărat nevoie de un lucrător care să vină special pentru asta.

- În Muntenia, până vineri, vom avea temperaturi mai scăzute, între 11-12 grade Celsius şi, local, este posibil să plouă slab. Vremea se va încălzi pe 4 aprilie, când se vor înregistra şi până la 20 de grade Celsius însă, de sâmbătă, ne aşteaptă din nou ploile, iar noaptea vom avea între 2-5 grade Celsius. - Şi în Moldova se aşteaptă o răcire a vremii, iar temperaturile diurne vor scădea şi cu până la 10 grade Celsius. - În Transilvania, până pe 8 aprilie, vor alterna intervalele cu încălzire şi răcire a vremii, astfel că temperaturile maxime nu vor depăşi 12 grade Celsius. Se aşteaptă ploi însemnate cantitativ în data de 4 şi 5 aprilie. - În Banat, până pe 4 aprilie vremea se va menţine caldă pentru această perioadă, înregistrându-se temperaturi între 18 -21 de grade Celsius şi minime de 5-8 grade Celsius. Apoi, temperaturile vor scădea până la o medie de 13 grade a temperaturilor maxime şi de 3 grade a minimelor nocturne.

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net