Vom trăi cu noul coronavirus încă doi ani! Nelu Tătaru: ”Un vaccin, încă departe”

Ultima actualizare:

    Momentan ne putem proteja cu o igienă riguroasăFoto: Shutterstock
Momentan ne putem proteja cu o igienă riguroasăFoto: Shutterstock

Prevenirea îmbolnăvirilor cu noul coronavirus se poate face momentan doar prin igienă și distanțare socială. Un vaccin pentru imunizarea față de temutul virus nu a fost încă pus la punct, iar ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, preconizează că acesta nu va fi gata așa curând.

Un medicament care făcut pentru Ebola dr care poate trata și coronavirusul, ar ajunge și în România, în aproximativ o lună. Este vorba despre Remdesivir. Acesta a fost testat în SUA și conform unui studiu, rezultatele ar fi fost bune. Însă în ceea ce privește un ser imunizator, acesta încă nu va fi pus pe piața prea curând, cred specialiștii.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, marţi, la Antena 3 că trebuie „să ne obişnuim că vom trăi cu coronavirusul şi în următorii doi ani”, în condițiile în care momentul obținerii unui vaccin împotriva Covid-19 pare încă departe, pentru că presupune mai întâi o stabilizare a virusului.

„Încă nu suntem aproape de a avea un vaccin împotriva COVID-19. Acest vaccin impune o stabilizare a virusului. Trebuie să aibă o perioadă de studiu, de testare pe persoane sănătoase şi după această perioadă să-l putem procura şi să-l putem utiliza în întreaga masă”, a explicat Nelu Tătaru, la Antena 3, citat de digi 24.

Ce s-ar întâmpla dacă virusul ar fi fost creat în laborator

Întrebat dacă ar schimba cu ceva lupta cu noul coronavirus dacă s-ar şti că acesta a fost creat într-un laborator, ministrul a răspuns negativ. „Nu ar schimba cu nimic. Noi am plecat pe o procedură, pe o stare de epidemie şi apoi pandemia, am plecat într-o luptă cu ceva necunoscut, cu ceva care s-a regăsit pentru prima dată în patologia umană, cu ceva care nu are un tratament, nu are un vaccin. Poate că după ce vom termina şi vom ieşi din pandemie cu bine, împreună, vom putea să analizăm ce a fost, cum a fost, de unde a venit”, a spus Nelu Tătaru.

Șeful de la Sănătate, Nelu Tătaru, a adus în atenție experienţa pandemiei de gripă porcină din 2009, care arată că au urmat doi ani de epidemii sezoniere și crede că această situaţie se va repeta şi cu virusul SARS-CoV-2. 

Când vom ieși din pandemie, o mare parte a populației va fi imunizată

„După experienţa pandemiei de gripă porcină din 2009, am putut vedea că o pandemie a fost urmată de doi ani de epidemii sezoniere. Aşa va fi şi în acest moment. Să ne obişnuim că vom trăi cu coronavirusul şi în următorii doi ani. Dar având în vedere prima curbă, putem evalua şi ce va urma în următorii doi ani. Nu avem un tratament (...), nu avem un vaccin. În momentul în care noi putem să gestionăm astfel încât să avem puţine decese, puţine cazuri, mergem spre o curbă lină şi putem gestiona prin sistemul medical pe care îl avem, atunci putem spune că am reuşit să trecem prin această pandemie, gestionând-o. Atunci când vom ieşi şi vom vedea că avem o mare parte a populaţiei care s-a imunizat, avem prezenţa unor anticorpi, putem vedea următorii doi ani ca nişte epidemii cu nişte cazuri care nu vor avea aceeaşi amploare ca în această perioadă, dar vor fi nişte cazuri cu o simptomatologie frustă sau uşoară care vor merge până vom avea o stare de imunitate la toată populaţia României. Sperăm în acest context şi în descoperirea şi fabricarea unui vaccin cu care să putem gestiona următorii doi ani”, a declarat ministrul Nelu Tătaru.

Totodată, ministrul Sănătăţii a mai spus că majoritatea românilor au respectat indicaţiile şi restricţiile de Paște, însă tebuie așteptat încă 7-10 zile pentru a vedea care a fost impactul sărbătorilor în această pandemie.

„Dacă vom avea un număr crescător de cazuri, dar progresiv, nu exponenţial, nu vom avea cazuri severe, ne menţinem în acea previziune de 10 – 12.000 de cazuri, cu un vârf al acestei pandemii pe sfârşitul lunii aprilie. Urmând ca în următoarele două săptămâni să avem un scăderea numărului de cazuri”, a explicat ministrul sănătăţii.

Nelu Tătaru a mai spus că în curând, pacienții români vor putea fi tratați de coronavirus cu Remdesivir. Până acum, peste 500 de români au murit pe teritoriul țării noastre din cauza coronavirusului. Cei mai mulți aveau și comorbidități.

Citește și: 

Nelu Tătaru spune când se redeschid școlile: ”Poate sfârşitul lunii mai, începutul lunii iunie”

INSP: Numărul de cazuri noi de COVID-19 a scăzut față de săptămâna anterioară

image
image
image
image
image
image
cutremur grecia jpg
marcel ciolacu conferinta de presa foto captura video jpg
jean paul getty captura video jpg
symmetrica facebook jpg
image png
magazin deschis unsplash jpg
1 cum ne poate imbolnavi caldura ce avem de facut in zilele caniculare jpg jpeg
paste catolic 2020 papa francisc vatican jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net