Vinurile albe se beau la aperitiv

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Vinul nu este o simplă băutură, care se bea „după ureche". Pentru a te bucura cu adevărat de savoarea lui, trebui să ştii când să-l bei şi cu ce alimente să-l asociezi, la masă. Mai ales dacă nu vrei să te faci de râs în faţa musafirilor tăi, de Sărbători. Somelierul Sergiu Nedelea de la winetaste.ro ne spune „povestea vinului".

Vinul roşu, la felul principal şi la desert

 Vinurile sunt albe, rozé sau roşii, spumante sau liniştite, iar în funcţie de gust sunt seci, demiseci, demidulci, dulci şi licoroase. Aceste clasificări se iau în calcul atunci când se asociază cu preparatele culinare.

Astfel, la începutul mesei se oferă vinuri albe, seci şi spumante, nu mai vechi de doi ani. Nu se recomandă vinuri la supe, creme, ciorbe, dar pot fi şi excepţii: la supa de ceapă se poate bea vin alb demisec.

Grupa antreurilor calde sau reci poate fi „atacată" deopotrivă cu vinuri albe, rozé sau roşii tinere. La preparatele de bază, însă, se servesc doar vinuri roşii, din categoria „grea", adică vechi şi făcute din mai multe soiuri de struguri.

Desertul va fi „răsfăţat" cu vinuri dulci, licoroase, sau se poate continua cu vinul roşu consistent de la preparatul de bază, mai ales dacă avem un desert pe bază de ciocolată.

Se consumă în timpul mesei

În general, vinul se bea în timpul mesei. Doar vinul spumant poate fi băut înainte de masă sau băuturile aperitive de genul: gin, vodkă, whisky, rom, vermut. La sfârşitul mesei vom apela la o băutură digestivă: coniac sau lichior.

Mâncarea şi vinul trebuie să se pună în valoare reciproc, nu să se concureze. Astfel, nu asociaţi un vin parfumat cu un fel de mâncare tot parfumat.

Pahare mai mici pentru vinurile albe

Cât se toarnă în pahar? Nu-l „vârfui", ca să dai dovadă de generozitate. Eticheta spune că se ocupă 40% din volumul paharului, pentru ca „vinul să-şi poată exprima aromele şi gustul în mod pozitiv", mai spune specialistul.

Pentru vinurile albe, paharele au un volum mai mic, deoarece nu trebuie ca vinul să-şi modifice foarte mult temperatura de servire. 150 ml ar fi cantitatea ideală când vorbim de un pahar cu vin alb. Nu se pun cuburi de gheaţă în vin. E ca şi cum l-ai „îndoi" cu apă.

Cele mai bune remedii contra mahmurelii!

Atenţie, însă! După o noapte de pomină şi prea mult vin vă puteţi trezi cu o mahmureală „de zile mari". Poţi ameliora totuşi simptomele cu ajutorul murăturilor.

Prea cunoscuta zeamă de varză face adevărate miracole, când vine vorba de mahmureală. Dacă nu ai sau dacă nu-ţi place, poţi bea şi un simplu pahar de apă cu sare.

Şi unele mâncăruri te pot ajuta să te simţi mai bine. Un mic dejun cu banană, miere şi pâine neagră te va „pune pe picioare". Şi nu uita! Plimbă-te în jurul blocului sau fă un mic jogging. Metabolismul tău îţi va mulţumi pentru aerul proaspăt.

«Sticlele se păstrează la 12-14 grade Celsius»Sergiu Nedelea, somelier la winetaste.ro

Ai mai multe sticle de vin acasă şi vrei să le păstrezi, în ideea că vinul învechit e mai bun? Ei bine, trebuie să ştii că dacă nu îi asiguri condiţiile speciale, se va strica.

simeon stalpnicul png

Sticla trebuie ţinută în cramă, la întuneric, la 12-14 grade Celsius. Nu în frigider, nu pe balcon, nu la căldură. În ceea ce priveşte alegerea sticlei, dacă vrei să duci în dar gazdei un vin şi te simţi pierdut în faţa raftului cu zeci de sortimente, somelierul Sergiu Nedelea te sfătuieşte să consulţi eticheta.

Cu cât aceasta conţine mai multe date despre cramă, volumul de alcool, soi, an, regiunea geografică de unde au fost culeşi strugurii, cu atât vinul e mai de calitate.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Poliție Belgia jpg
image
image
image
image
image
image
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net