Valul 4 ia avânt. Cum s-a dublat totul într-o săptămână! Luna viitoare vom ajunge la 20.000 de cazuri

Ultima actualizare:

    Spitalele s-au umplut iar de pacienți în stare gravăFoto: RO Vaccinare / Facebook
Spitalele s-au umplut iar de pacienți în stare gravăFoto: RO Vaccinare / Facebook

Valul patru al pandemiei își arată acum adevărata forță. În doar o săptămână, totul s-a dublat: numărul de infectări, cel a deceselor, cel al internărilor la ATI. Autoritățile își refac calculele și vin cu noi predicții pentru perioada următoare. Potrivit medicului Valeriu Gheorghiță, la 15 octombrie am putea depăși media de 17.000 de cazuri pe zi, cu vârfuri chiar și de 20.000 de noi infectări în 24 de ore.

La 10 septembrie, aveam 2.520 de infectări, erau 543 de pacienți cu SARS-CoV-2 la terapie intensivă și înregistram 43 de decese. O săptămână mai târziu, la 18 septembrie, număram (oficial) 5.388 de cazuri noi, 798 de pacienți la ATI și 97 de decese. Dublu! De asemenea, dacă la 9 septembrie 49 de localități depășiseră incidența de 3 la mie, o săptămână mai târziu erau 115 peste acest prag. 8 dintre ele sunt deja în carantină. De exemplu, comuna Târșolț din Satu Mare a ajuns la incidența de 13,88 de cazuri la mia de locuitori.


    Evoluția cazurilor de infectări în perioada 10-18 septembrie, potrivit unei analize a DSU
Evoluția cazurilor de infectări în perioada 10-18 septembrie, potrivit unei analize a DSU

Predicții sumbre pentru luna octombrie

În aceste condiții, autoritățile și-au refăcut calculele și au anunțat predicții mai îngrijorătoare pentru perioada următoare. „Pentru 15 septembrie, anunțam o predicție de aproximativ 2.500 de cazuri zilnic, media pe ultimele 7 zile. Am avut aproape 2.700, cu vârfuri de aproape 4.500 de cazuri noi. Astfel, s-a reevaluat predicția pentru următoarele 4 săptămâni, până la 15 octombrie, și situația e cât se poate de serioasă”, a declarat la B1 TV Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare din România. Astfel, ne așteptăm ca la 1 octombrie să ajungem la o medie de aproape 7.000 de cazuri pe zi, cu vârfuri și de 10.000 de cazuri. „La 15 octombrie, am putea să depășim 17.000 de cazuri zilnice, media la 7 zile, ceea ce înseamnă o situație evident mult mai gravă, cu vârfuri de 20.000 de cazuri”, a precizat Gheorghiță.

Valul 4, mai grav decât precedentul

Valul patru va dura cel puțin până la jumătatea lunii noiembrie și va fi mai grav decât predecentul, e de părere Alexandru Rafila, citat de News.ro. Medicul a dezvăluit că țara noastră se află pe locul doi la nivel european în ceea ce privește transmiterea accelerată a infecției, din cauza procentului mic de vaccinați. „OMS plasează România la o rată de reproducere a infecție de 1,3, cea mai mare din Europa, după Slovacia. Deci avem clar o accelerare foarte mare a transmiterii în această perioadă. Eu cred că vom depăși numărul de cazuri înregistrat în valul 3 și lucrul ăsta o să aibă consecințe dramatice în două zone: cea a asistenței medicale, unde sunt premise să intrăm într-o zonă de criză, și cea a școlilor, care vor trece în online”, a spus Rafila.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ogoranu luptator anticomunist
image
image
image
image
image
image
bf17828c1172fb1a0ab3c6f43bf0015c jpg
cos de cumparaturi  jpeg
fugar jpg
Explozie de culoare în Grădina Botanică  FOTO: Complexul Muzeal de Științele Naturii Galați
gara de nord jpeg
nadia jpg
Joe Biden FOTO Profimedia
monede pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net