SPECTACULOS Ploaie de stele căzătoare în acest weekend

Ultima actualizare:

    În noaptea de 17 noiembrie, este spectacol pe cer
În noaptea de 17 noiembrie, este spectacol pe cer

„Leonidele”, unul din cele mai frumoase evenimente astrale ale anului, vor „pica” 10 -15 pe oră, în noaptea de 17 noiembrie. Oamenii de ştiinţă numesc acest fenomen curent de meteori, dar popular i se spune „ploaie de stele căzătoare”. Curentul este denumit Leonide întrucât meteorii par a veni din constelaţia Leo.

Leonidele sunt active în aproape toată luna  noiembrie, însă în noaptea de 17 spre 18 acestea vor ajunge la maxim, putându-se vedea mai mulţi meteori pe cer.

În fiecare noiembrie, Pământul trece prin zona prin care a trecut şi cometa 55P/Tempel-Tuttle. Cometa a lăsat pe orbită cantităţi mari de praf care intră în atmosfera Pământului când acesta trece prin locul unde se află ele. Cometa Temple-Tuttle a trecut prin punctul cel mai aproape de soare în 1998. În perioada 1998-2002, Pământul a trecut, în fiecare an, printr-o regiune plină de praful lăsat de nucleul cometei. Astfel s-au produs adevărate furtuni de meteori, cu rate de 1.000 de meteori pe oră. Din 2003, maximul atins de acest curent a fost de maxim 10 meteori pe oră.

Particulele de praf intră cu viteză mare în atmosfera Pământului şi prin frecarea cu aerul fac ca acestea să emită lumină, explică Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din Bucureşti.

Micile particule de praf întră cu viteză mare în atmosferă, până la 71 km/s (255.600 km/h) şi prin frecarea cu aerul fac ca acesta să emită lumină. Ca o comparaţie: cea mai rapidă armă lansează un glonţ cu o viteză de 1,5 km/s.

Cum pot fi observate

Meteorii vor putea fi observaţi cu ochiul liber, cel mai bine în afara oraşelor, în locuri cu cer curat şi lipsit de poluare luminoasă, precum la ţară sau la munte.

Cele mai bune momente pentru observaţii sunt după miezul nopţii, dar trebuie să staţi cel puţin o oră, ca ochiul să se acomodeze cu întunericul şi ca aveţi şansa să  vedeţi cât mai multe stele căzătoare. Vă trebuie puţină răbdare, îmbrăcăminte groasă şi cer senin.

Cel mai bine este să vă aşezaţi confortabil pe un şezlong, un sac de dormit sau pătură şi să aşteptaţi, privind pe cer. Vă mai trebuie îmbrăcăminte groasă pentru ca noptile de noiembrie sunt reci.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net