Situație îngrijorătoare după COVID: în 5 luni, unii pacienții se întorc în spital. Alții mor

profimedia-0523569432.jpg

femeie în spital de vorbă cu un medic
O treime dintre cei care au făcut o formă gravă a bolii ajung din nou în spital, în următoarele luni
Foto: Profimedia

S-a vorbit încă din vară despre „COVID-ul lung”, despre recuperarea după boală și despre simptomele cu care rămân pacienții mult timp după externarea din spital. Medicii au acum date mai clare și au observat un fenomen mult mai îngrijorător: o treime dintre cei care s-au vindecat după o formă gravă a bolii se întorc în spital, în următoarele luni, cu boli de inimă, de ficat sau cu diabet. Unul din opt moare.

Un studiu realizat de Universitatea Laicester din Anglia și de Oficiul Național pentru Statistică scoate la iveală efecte pe termen lung devastatoare asupra celor care au avut o formă severă de COVID-19. În decurs de 5 de la externarea din spital, la mulți apar probleme la inimă, diabet, afecțiuni cronice la rinichi, la ficat. Mai exact, din 47.780 de persoane care au fost externate în primul val al pandemiei, 29,4% au fost reinternate în spital în următoarele 140 de zile, iar 12,3% din total au murit, precizează Hotnews, citând Telegraph.

30% dintre pacienți sunt reinternați

„Se pare că oamenii se duc acasă, au efecte pe termen lung, se întorc și mor. Am consemnat că aproape 30% sunt reinternați. Cifrele sunt foarte mari”, a declarat medicul Kamlesh Khunti, unul din autorii studiului. Care este explicația? „Nu știm dacă e din cauză că SARS-CoV-2 distruge celulele beta care produc insulină (și așa faci diabet de tip unu) sau din cauză că produce rezistență la insulină (și faci tipul doi), dar observăm aceste surprinzătoare diagnostice de diabet”, a adăugat expertul.

Recuperarea îndelungată după boală și simptomele care rămân multă vreme după externare au fost semnalate și recunoscute de medicii din toată lumea. Fenomenul poartă denumirea de „COVID lung” și afectează 1 din 10 pacienți sub 50 de ani. Experții citați de dailymail.co.uk avertizau că, numai în Anglia, sistemul național de sănătate se va confrunta cu o avalanșă de cazuri de pacienți care încă resimt efectele coronavirusului, chiar dacă analizele arată că sunt vindecați.

Simptomele „COVID-ului lung”

femeie-termometru.jpg

femeie cu termometru în mână
Cei care au trecut prin boală rămân mult timp cu simptome

S-au făcut studii ample despre simptomele care persistă la cei care au trecut prin boală. Astfel, au fost semnalate: probleme de respirație, tuse cu sânge, buze vinete, frisoane, dureri de cap și putere de concentrare scăzută, căderea părului, stări de leșin și confuzie, inclusiv probleme la nivelul psihicului (depresie, anxietate, stres, frică). Peste 60% dintre participanții la un studiu au spus că experimentează cel puțin un astfel de simptom, cel mai frecvent fiind oboseala, urmată de dificultatea de a face mișcare și de tulburări cognitive. Inclusiv cei care au avut forme ușoare de COVID rămân cu oboseală și o stare permanentă de epuizare ce persistă de la 6 până la 10 săptămâni.

Loading...
 
 

Citește și

  • Bolnav de coronavirus pe patul de spital

    Chiar dacă noul coronavirus este extrem de imprevizibil și are efecte neașteptate de la bolnav la bolnav, medicii au stabilit un set de simptome care apar primele. Dar iată că, și după vindecare, unele simptome persistă la majoritatea pacienților externați din spital.

  • Bolnav de coronavirus pe patul de spital

    Febră, tuse, dificultăți de respirație, pierderea gustului și mirosului, stare de oboseală. Sunt primele simptome ale infecției cu Covid-19 și, în mare parte, seamănă cu cele ale unei gripe. Însă cei care o iau în derâdere și cred că boala nu e așa periculoasă pe cât se spune, că e doar un altfel de gripă, trebuie să se mai documenteze. Datele arată că acest nou virus face ravagii în organism, iar sechelele rămân chiar și după două luni de la externare.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1