Se schimbă buletinele de identitate. 5 noutăți pe care trebuie să le știi

Ultima actualizare:

    Cărțile de identitate electronice ne vor facilita accesul la platformele online ale instituțiilor publice
Cărțile de identitate electronice ne vor facilita accesul la platformele online ale instituțiilor publice

Se schimbă buletinele de identitate! De la anul, românii vor avea cărți de identitate noi, electronice, prevăzute cu cip, care vor putea fi folosite și în locul cărții de sănătate. Ele vor arăta ca un card bancar, vor fi eliberate începând cu vârsta de 12 ani și vor conține fotografia și amprentele posesorului. Iată tot ce trebuie să știi!

Se schimbă buletinele de identitate. Iată principalele noutăți

Pe siteul Ministerului de Interne a fost lansat în dezbatere publică un proiect de lege care prevede înlocuirea cărților de identitate cu unele noi, electronice. Schimbarea se va produce la anul, iar printre motive se numără obligația de a ne alinia la normele impuse de Uniunea Europeană. Este foarte important ca actele de identitate românești să respecte standardele stabilite la nivelul UE, în principal cele care privesc elementele de securitate. Iată ce ne așteaptă din 2021!

Documentele prezintă un nivel foarte înalt de securitate 

Buletinul electronic va arăta precum un card bancar și va veni cu garanții suplimentare de securitate. Aceste garanții sunt menite să întărească încrederea instituțiilor publice și a mediului privat că persoana care prezintă documentul este în fapt titularul acestuia. Astfel, se aduc îmbunătățiri majore documentului prin utilizarea unor tehnologii de fabricație avansate, a unor elemente grafice de securitate, a unor inserturi de materiale de securitate şi, nu în ultimul rând, prin protecția IT oferită de mediile de stocare electronice.

Ne vor scăpa de stat la cozi și ghișee

Prin intermediul noului act de identitate, românii vor putea, indiferent de locul unde se află, în România sau în străinătate, să interacționeze online cu autoritățile administrației publice și să solicite prestarea de servicii publice. Întrucât, identitatea se certifică prin mecanisme similare semnăturii electronice, prezența fizică a cetățeanului, la ghișeu, nu va mai fi necesară, acesta putând accesa de la distanță servicii, precum: înmatricularea unui autovehicul, obținerea unui certificat de cazier judiciar, a unor avize, autorizații sau a altor documente de la autoritățile publice, depunerea unor declarații personale prevăzute de lege etc.

Cartea de identitate electronică va înlocui cardul de sănătate

Noul act electronic de identitate va putea fi folosit pentru autentificarea în platforma informatică a asigurărilor de sănătate și, în aceste condiții, va asigura „funcționalitatea de card de sănătate”. Cu alte cuvinte, posesorii de buletin electronic vor putea folosi noul document în locul cardului de sănătate ori de câte ori vor avea nevoie.

Buletinul se va elibera de la 12 ani

Noul buletin electronic se va elibera obligatoriu pentru persoane care împlinesc vârsta de 12 ani și, opțional, sub această vârstă, la solicitarea părinților sau a reprezentanților legali. Prin urmare, atunci când copilul împlinește vârta de 12 ani, părinții sunt obligați, conform legii, să depună dosarul cu acte pentru eliberarea documentului.

Actul se eliberează și românilor cu domiciliul în străinătate

Și cetățenii români cu domiciliul în străinătate vor putea avea buletin românesc. Legea prevede că, începând din vara anului viitor, se creează posibilitatea cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate de a obține un act electronic de identitate, fără a mai fi necesară stabilirea domiciliului în România.

Când se schimbă buletinul

Pentru a asigura cetățenilor români exercitarea dreptului la liberă circulație pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene în condiții similare celorlalți cetățeni UE, România este obligată să emită acte electronice de identitate începând din luna august a anului viitor, adică în 2021.

Chiar dacă se schimbă buletinele de identitate, vor fi, cu siguranță și români care nu vor dori să primească astfel de documente electronice. Ei pot face o solicitare în acest sens și vor primi o carte de identitate simplă, dar care prezintă un grad ridicat de securitate.

image
image
image
image
image
image
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net