S-a aprobat! Toți elevii din România vor avea transport gratuit tot anul

Ultima actualizare:

    foto: arhivă Click!
foto: arhivă Click!

Executivul a aprobat joi hotărârea care prevede că elevii din învățământul preuniversitar vor beneficia în mod gratuit de transport în comun pe toată perioada anului. Este vorba despre transportul cu trenul, cu autobuze/microbuze, transport naval sau cu metroul.

„Elevii școlarizați în România vor beneficia de gratuitate pentru transportul local rutier și naval, transportul rutier județean și naval între localitatea de domiciliu și localitatea unde sunt școlarizați, transportul interjudețean și transportul intern feroviar și cu metroul”, a anunțat azi Ministerul Educației și Cercetării. Se încadrează toți elevii din învățământul obligatoriu, profesional, inclusiv postliceal, liceal acreditat/autorizat.

Ce trebuie să facă elevii pentru a beneficia de transport gratuit

Elevii din învățământul preuniversitar vor solicita centrelor de emitere a documentelor de transport, aparținând operatorului de transport public local (în baza carnetului de elev emis de unitatea de învățământ, vizat prin ștampilă pentru anul în curs) eliberarea documentului de călătorie cu transportul local. Acesta va fi de tipul legitimație de transport/abonament/card sau alte documente tip, cu valabilitate lunară. „Pentru asigurarea gratuității transportului elevilor, pe durata cursurilor, elevii din învățământul preuniversitar, domiciliați în altă localitate față de unitatea de învățământ, depun la începutul fiecărui semestru, la secretariatul școlii, o cerere, prin care solicită eliberarea unei adeverințe care atestă calitatea de elev înmatriculat la unitatea de învățământ, în vederea deplasării cu titlu gratuit, de la domiciliu la unitatea școlară. În baza acestei adeverințe, operatorul de transport rutier/naval eliberează documentul de călătorie de tipul legitimație de transport/abonament/card sau alte documente tip, pe traseul prevăzut în adeverința eliberată de unitatea de învățământ”, se mai arată în comunicatul emis de Ministerul Educației și Cercetării.

Elevii vor beneficia și de gratuitate pentru transportul cu metroul, pentru transportul feroviar intern la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe bază de abonament lunar, pe tot parcursul anului școlar. Eliberarea abonamentului lunar gratuit pentru elevi se face în baza carnetului de elev, care va avea înscris pe prima filă codul numeric personal al elevului, respectiv în baza adeverinței doveditoare și a certificatului de naștere, în copie, pentru elevii claselor pregătitoare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net