România, pândită de pericolul tulpinii Delta? Ce estimează cercetătorul Octavian Jurma

Ultima actualizare:

    Cercetătorii au observat că tulpina indiană este cu 60% mai infecțioasă decât cea britanicăfoto: EPA-EFE
Cercetătorii au observat că tulpina indiană este cu 60% mai infecțioasă decât cea britanicăfoto: EPA-EFE

Cazurile de COVID-19 au scăzut mult în România, spitalele s-au golit de pacienți, cu toții ne-am relaxat, campania de vaccinare continuă... și pare că am scăpat de pandemie. Medicul infecționist și cercetătorul Octavian Jurma susține, însă, că pericolul nu a trecut. Pe teritoriul țării noastre a apărut tulpina indiană Delta, mult mai contagioasă și mai agresivă decât varianta originală. Ea va ajunge, în curând, dominantă.

Potrivit cercetătorului timișorean, în valul patru, prognozat în toamnă, vor predomina variantele Delta (indiană) și Gamma (braziliană). „Acestea se află deja atât în circulație cumunitară, cât și în creștere accelerată, în ciuda scăderii abrupte a numărului de infectări cu varianta Alpha (britanică). Evident, e greu să faci o statistică având mai puțin de 100 de secvențieri pe săptămână, dar chiar și așa imaginea pare să fie favorabilă tulpinii Delta, care e cu 60% mai infecțioasă decât varianta Alpha, cea dominantă acum în România”, spune Octavian Jurma.


    Octavian Jurma, medic și cercetător
Octavian Jurma, medic și cercetător

De altfel, tulpina indiană a acaparat Marea Britanie în proporție de 90%, la mai puțin de trei luni de la detectarea sa în aprilie. „Astfel, este probabil ca și în România varianta Delta să devină dominantă până în august, cel târziu septembrie. Singură, sau în tandem cu tulpina braziliană. Așa s-a întâmplat și cu tupina Alpha, care a devenit dominantă la noi în 3 luni de la detecție. Avem puține motive să ne îndoim că acum situația va evolua diferit”, avertizează Octavian Jurma.

Vaccinarea previne contaminarea

Vestea bună este că vaccinarea ne protejează față de toate tulpinile de virus aflate în circulație și poate preveni apariția unui val 4 în toamnă. Și în Marea Britanie, majoritatea noilor infectări au fost în rândul celor nevaccinați. Vestea proastă e că, la noi, campania cam bate pasul pe loc. În ultima perioadă se imunizează doar 30.000 – 40.000 de persoane pe zi, dintre care majoritatea sunt la rapel și prea puțini cu prima doză.


    Până acum, s-au vaccinat cu schemă completă 4,2 milioane de româniFoto: RO Vaccinare / Facebook
Până acum, s-au vaccinat cu schemă completă 4,2 milioane de româniFoto: RO Vaccinare / Facebook

26 de cazuri confirmate la noi în țară

Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, citat de News.ro, tulpina Delta a infectat până acum 26 de români. Cazurile confirmate sunt: 3 din Colonia Bod (Brașov), 2 din București, 3 din Dolj, 13 din Popești-Leordeni, 2 din Dobroești (Ilfov), câte unul din Dâmbovița, Argeș și Arad. Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a precizat că tulpina a apărut la noi în țară încă de acum două luni și deocamdată nu avem transmitere comunitară, dar ne putem aștepta să urmăm modelul Marii Britanii, căci „evoluția pandemiei dintr-o țară urmează ceea ce se întâmplă în alte țări. Până acum, această tulpină a ajuns în peste 50 de țări.

Simptomele tulpinii Delta

Varianta indiană a SARS-CoV-2 este cu 60% mai contagioasă decât varianta britanică și se pare că provoacă forme mai grave de boală. Medicii indieni au raportat simptome alarmante, precum dureri abdominale severe, probleme de auz și cheaguri de sânge care duc la cangrenă. Infecția din spitalele indiene a fost numită „ciuperca neagră” și are o rată de mortalitate de 50%. La noi nu a apărut.


    Durerea de cap și febra sunt principalele simptomele ale acestei forme de COVID
Durerea de cap și febra sunt principalele simptomele ale acestei forme de COVID

Potrivit datelor colectate în Regatul Unit, principalul simptom dat de tulpina Delta este durerea de cap, urmată de inflamație a gâtului, rinoree și febră. Tusea este abia pe locul cinci, iar pierderea mirosului nici nu mai apare în top 10 simptome, potrivit Hotnews, care citează The Guardian.

Cum s-a transformat COVID-19 într-un an și jumătate

Dacă la început credeam că provoacă doar o răceală și că pe timpul verii va dispărea, iată că SARS-CoV-2 s-a dovedit mai puternic decât ne-am fi așteptat. A infectat peste 177 de milioane de oameni și a omorât 3,8 milioane la nivel mondial. Am găsit vaccin împotriva lui, însă nici el nu a stat degeaba: a evoluat, a dezvoltat tulpini noi, mult mai agresive și mai contagioase. Până unde va merge și cine va învinge în final?

Profesorul Wendy Barclay, virolog la Imperial College din Londra, a făcut o scurtă trecere în revistă la „reușitelor” COVID-19. Mai întâi, virusul a făcut saltul de la regnul animal (probabil liliecii) la om. Prima variantă de COVID a fost suficient de puternică încât să declanșeze o pandemie devastatoare, care este într-o continuă evoluție. Dacă varianta originală apărută în Wuhan avea un indice de contagiozitate de 2,5 (n.r. numărul mediu de persoane infectate de un virus), acum, varianta Delta poate ajunge la 8,0, conform simulărilor. „Faptul că în 18 luni au apărut două tulpini (Alpha și Delta), fiecare cu 50% mai transmisibilă, denotă o putere fenomenală de schimbare. Și încă există loc de mai mult. Sunt multe trucuri pe care virusul le-ar putea folosi pentru a deveni mai contagios – supraviețuind mai mult în aer, crescând încărcătura virală a bolnavilor, suferind mutații”, a spus Barclay, citat de Digi24.

image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net