Reguli noi la acordarea concediului medical. În primă fază poți primi maximum 4 zile

medic-consultatie_1.jpg

consultație medic pacient
De la 1 august, medicii de familie trebuie să acorde concediul medical pe bucăți. În primă etapă - doar 4 zile. Apoi, dacă e nevoie de prelungire, pacientul e chemat la o reevaluare

Click desktop articole 300x250 p1

Click desktop articole 300x250 p2

Casa Națională de Asigurări de Sănătate a introdus noi reglementări în modul de acordare a concediilor medicale, valabile de la 1 august. Astfel, acestea se acordă în cel puțin două etape, cu maximum 4 zile în primă fază. Iar pentru prelungire, e nevoie să reveniți la medicul de familie, la o reevaluare.

„A fost introdus un nou mecanism de acordare a certificatelor de concediu medical în cazul incapacității temporare de muncă pentru boli obișnuite, care prevede evaluarea stării de sănătate și monitorizarea pacienților de către medicii curanți, prin întocmirea unui plan de urmărire a evoluției bolii.

Medicul de familie: maximum 4 zile / medicul specialist: maximum 15 zile

Perioadele de concediu medical pentru fiecare episod de boală se vor acorda în cel puțin două etape, în vederea recuperării capacității de muncă a persoanei asigurate și reinserției socio-profesionale a acesteia. Medicul de familie va acorda în prima etapă maximum 4 zile de concediu medical, cu încadrarea în limita maximă de 7 zile pentru fiecare episod de boală, respectiv 28 de zile pe an, iar medicul specialist din ambulatoriu poate acorda în prima etapă maximum 15 zile, cu încadrarea în limita maximă de 30/31 zile/lună, respectiv 90 de zile pe an”, se arată într-un comunicat al CNAS.

În situația în care prima etapă a concediului medical pentru incapacitate temporară de muncă se finalizează într-o zi nelucrătoare, certificatul de concediu medical în continuare poate fi eliberat în prima zi lucrătoare care urmează, cu încadrarea în limitele maxime menționate.

Ce faci dacă nu te poți prezenta la cabinet, pentru prelungirea concediului

În situația în care asiguratul se află în imposibilitatea deplasării la cabinetul medical în vederea acordării concediului medical, medicul curant (medicul de familie sau medicul specialist din ambulatoriu) poate acorda consultații la domiciliu sau la distanță.

Ce categorii de bolnavi nu sunt chemați la reevaluare

Prin excepție, medicii curanți nu vor întocmi planul de urmărire a evoluției bolii în cazul eliberării certificatelor de concediu medical pentru unele boli speciale (boli cardiovasculare, SIDA, neoplazii și tuberculoză), pentru urgențele medico-chirurgicale, pentru bolile infectocontagioase din grupa A și pentru bolile infectocontagioase pentru care se impune măsura izolării, precum și în situația în care asiguratul este internat în spital. De asemenea, concediile medicale pentru maternitate, pentru îngrijirea copilului bolnav, precum și în cazul riscului maternal, pot fi acordate într-o singură etapă, fără a fi necesară întocmirea planului de urmărire a evoluției bolii.

„Se menține prevederea conform căreia, după expirarea concediului medical acordat la ieșirea din spital, în cazul în care starea sănătății persoanei asigurate nu permite reluarea activității, medicul de familie, pe baza scrisorii medicale eliberate de medicul curant din spital, poate prelungi concediul medical cu maximum 7 zile calendaristice pentru aceeași afecțiune fără a fi necesară întocmirea planului de urmărire a evoluției bolii”, se mai arată în comunicatul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Pentru carantină, primești doar 5 zile de concediu medical

Persoanele care se deplasează în interes personal în zone în care există epidemie, risc epidemiologic sau biologic cu un agent înalt patogen, deși aceste condiții erau cunoscute la momentul inițierii deplasării și care, la întoarcerea pe teritoriul României, pentru a nu deveni factori de risc pentru persoanele cu care vin în contact, intră în concediu de carantină, vor beneficia de indemnizație suportată din FNUASS doar pentru o perioadă de 5 zile.

Click desktop articole 580x400 p1

Loading...

Click desktop articole 300x250 p3

 
 

Citește și

  • medic și pacient la analize

    Regulile acordării concediului medical urmează să se schimbe, de la 1 august, potrivit unui ordin pus în dezbatere publică de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Concret, concediul va fi acordat în cel puțin două etape: inițial, pacientul va primi maximum 3 zile. Apoi, dacă are nevoie de mai mult, va trebui să se prezinte din nou la medic, pentru o reevaluare.

Click desktop articole 580x400 p2

Click desktop articole 300x250 p4

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1

Click desktop articole 300x250 p5

Adevarul