Primele evenimente cu sute de oameni, de vineri în România

Ultima actualizare:

    Deocamdată, masca rămâne obligatorie pentru toată lumea, în toate spațiile publiceFoto: Profimedia
Deocamdată, masca rămâne obligatorie pentru toată lumea, în toate spațiile publiceFoto: Profimedia

Începând de joi, 13 mai, starea de alertă se prelungește cu încă 30 de zile pe teritoriul României. Guvernul vine, însă, și cu vești bune, privind câteva noi măsuri de relaxare. Printre acestea, aprobarea evenimentelor-test, cu public numeros, organizate atât în aer liber, cât și la interior. Condiția este ca participanții să fie vaccinați, sau trecuți prin boală, sau testați în prealabil.

Se dă liber la evenimente sportive și cultural-artistice cu sala plină. Hotărârea CNDU prevede că activitatea cinematografelor, instituțiilor de spectacole sau concerte se poate desfășura cu ocuparea a peste 50% din capacitatea maximă a spațiului doar ca evenimente test/pilot, cu aprobarea CNSU. La aceste spectacole pot participa doar persoanele vaccinate, care prezintă un test RT-PCR negativ, nu mai vechi de 72 de ore, respectiv un test antigen nu mai vechi de 24 de ore, sau care se află în perioada cuprinsă între a 15-a și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.

4 spectacole-pilot au loc în acest weekend

Ministerul Culturii deja a anunțat primele astfel de evenimente. Vor avea loc în perioada 14-16 mai, la București și la Cluj.

  • Vineri, 14 mai, Opera Națională București organizează spectacolul „Libera Musica”. În sala închisă pot participa aproximativ 700 de persoane.
  • Pe 15 mai, la Teatrul Național din Capitală se joacă piesa „Dineu cu proști”. Evenimentul e organizat la interior, cu participarea a circa 800 de persoane.
  • Tot pe 15 mai, la Opera Națională din Cluj-Napoca se joacă „Faust”, în sală putând intra 800 de spectatori.
  • Pe 16 mai, Opera Națională București revine cu spectacolul „Libera Musica”, de această dată la exterior, cu participarea a circa 1.000 de oameni. 

„Sunt încântat de faptul că cele trei instituții de spectacole din subordinea Ministerului Culturii au răspuns invitației noastre de a organiza aceste evenimente pilot, care vor fi un punct de plecare pentru stabilirea normelor de redeschidere a activității cu publicul în sectoarele cultural-creative. A fost un drum anevoios, dar iată că facem primul pas spre revenirea la normalitatea așa cum o știam înainte de pandemie. Participanții trebuie să știe, însă, că vor fi monitorizați timp de 14 zile pentru a vedea dacă se va înregistra vreun caz de îmbolnăvire sau ne vom bucura de o incidență zero, așa cum s-a întâmplat și în alte programe pilot desfășurate în alte țări”, a declarat, printr-un comunicat, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu. Biletele se pot achiziționa online, iar participanții trebuie să completeze un formular în vederea monitorizării ulterioare.

Nu există discriminare

Șeful DSU, Raed Arafat, a declarat că autoritățile nu împart populația în vaccinată și nevaccinată, ci în vaccinată sau testată sau care a trecut prin boală în ultimele 90 de zile. Cei care nu sunt vaccinați nu se pot considera discriminați, deoarece au alternative. „Nu vrei să te vaccinezi, te testezi, deci nu putem spune că noi forțăm populația să vină doar vaccinată”, a explicat Arafat, adăugând că aici vorbim doar despre evenimentele-test. În rest, cinematografele, sălile de spectacole și restaurantele rămân deschise pentru toată lumea, la un grad de ocupare de 30% sau de 50%, în funcție de rata de incidență. Întrebat cum va putea fi făcută verificarea celor vaccinați, Raed Arafat a spus că urmează să fie stabilit un protocol.

Alte măsuri de relaxare

Hotărârea CNDU adoptată luni vine și cu alte măsuri de relaxare:

  • Este permisă circulația persoanelor de religie musulmană în data de 13 mai, în intervalul orar 2-5 dimineața, pentru celebrarea Ramadanului.
  • Este eliminată restricția legată de domiciliu privind participarea la procesiuni sau pelerinaje religioase. Acestea se vor putea organiza, dar numai cu respectarea regulilor de protecție sanitară.

În schimb, Guvernul a decis menținerea interdicției desfășurării de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spații închise şi/sau deschise, publice şi/sau private. Se menține interdicția organizării de nunți și botezuri în spații închise sau deschise cum ar fi saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi.

Concertul cu 5.000 de oameni de la Barcelona, un succes: nimeni nu s-a infectat 

Primul spectacol de amploare ținut în Europa în timpul pandemiei a avut loc la finalul lunii martie, la Barcelona. Au participat 5.000 de oameni, într-un spațiu închis, la un concert rock. A fost un eveniment-test, menit a vedea dacă există vreun risc de infectare, în condițiile în care toți participanții poartă mască și sunt testați înainte. La acea vreme, încă nu se putea vorbi despre prea multe persoane vaccinate cu ambele doze, astfel că singura condiție a fost testarea. Înainte de a intra în sală, toți participanții au trecut printr-un filtru special amenajat, unde li se efectuau teste rapide. Cei care au avut rezultat negativ au primit pe telefon un cod care le valida biletul. În timpul concertului, chiar dacă nu s-a asigurat distanțarea, toată lumea a purtat mască.  După o lună, au venit și rezultatele experimentului: niciunul dintre cei 5.000 de participanți nu s-a infectat. Ei au fost testați din nou, la două săptămâni de la participarea la spectacol, iar rezultatele tuturor au ieșit negative, au anunțat medicii care au monitorizat concertul. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
image
image
image
image
image
image
cruce pixabay jpg
parau peta1 jpg
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
image
actualitate.net
image
actualitate.net