Pompierii români, admirați în Grecia: „Parcă sunt de pe altă planetă”

Ultima actualizare:

    Echipamentul și organizarea perfectă a salvatorilor români i-au impresionat pe vecinii greciFoto: fimes.gr
Echipamentul și organizarea perfectă a salvatorilor români i-au impresionat pe vecinii greciFoto: fimes.gr

România sare în ajutorul Greciei devastate de incendii și a trimis vineri o echipă formată din 108 pompieri, care urmează să acționeze pe o perioadă de 10-14 zile. Duminică au intervenit în prima misiune, în zona Spathari din insula Evia, iar modul în care s-au luptat cu flăcările i-a impresionant pe greci. Presa elenă i-a comparat cu niște extratereștri.

La acțiunea de duminică au participat în primă fază 35 de subofițeri, care încadrează 6 autospeciale de stingere cu apă și spumă și 2 cisterne. Recunoașterea și monitorizarea activității se realizează din aer, cu ajutorul unei drone. Au lucrat în ture de câte 6 ore, în condiții grele, la temperaturi ridicate, iar tot efortul lor a fost apreciat de vecinii greci.

Presa elenă îi compară cu niște extratereștri

Locuitorii, dar și presa elena au numai cuvinte de laudă. „Pompierii români care au venit în ţara noastră pentru a se lupta cu focul par să provină de pe o altă planetă. Viteza, organizarea, meticulozitatea şi reflexele instinctive sunt uimitoare. La sosirea în Evia, pompierii români au înfiinţat peste noapte un centru independent cu servicii de logistică. Apoi au procedat la cartografierea drumurilor forestiere cu drone, au calculat direcţia vântului şi au folosit tehnologie de ultimă generaţie. În acelaşi timp, au profitat de zecile de pâraie care trec prin zonă şi cu furtunurile racordate între ele pe distanţe de peste 60 de metri, au pornit să stingă focurile. De asemenea, au folosit drumuri secundare, unde nu existau maşini, pentru a nu împiedica circulaţia. Aşadar, practica pompierilor români nu este doar admirabilă, ci este cu siguranţă o oglindă a unei ţări dezvoltate”, scrie publicaţia fimes.gr.

IGPR publică imagini emoționante


    Pompierii români, eroi în GreciaFoto: IGSU
Pompierii români, eroi în GreciaFoto: IGSU

Și în țară, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență ne ține la curent cu activitatea salvatorilor, publicând imagini emoționante cu pompieri negri pe față și storși de oboseală după lupta cu flăcările. „Acțiunea pompierilor români continuă și astăzi în zona Spathari din insula Evia. Începând cu ora 08.00, 45 de pompieri acționează pentru lichidarea incendiilor care au cuprins vegetația uscată și fondul forestier. Suntem conștienți că trebuie să înfrunte, în afară de incendii, și temperaturile ridicate, deloc ușor de suportat! Condițiile sunt grele, însă sunt pregătiți să facă față celor mai dificile situații. Misiunea din Grecia este o lecție și pentru salvatorii români, fiind nevoiți să acționeze pe un teritoriu în care incendiile de vegetație și fond forestier se manifestă diferit față de ce au întâlnit la noi în țară!

Două aeronave militare au fost trimise în Macedonia de Nord


    Aeronavele sunt deservite de aproximativ 15 de militari - piloți, personal navigant și personal auxiliarFoto: MApN
Aeronavele sunt deservite de aproximativ 15 de militari - piloți, personal navigant și personal auxiliarFoto: MApN

Și Forțele Aeriene Române intervin în Macedonia de Nord, unde au trimis sâmbătă, 7 august, o aeronavă C-27 J Spartan, configurată pentru stingerea incendiilor, precum și o aeronavă C-130 Hercules, pentru sprijin logistic. „Până în prezent, în cele trei zile de acțiune, militarii români au efectuat 9 misiuni de stingere a incendiilor, dintre care trei în cursul zilei de astăzi”, a anunțat Ministerul Apărării.

image
image
image
image
image
image
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
aeroport tulcea delta dunarii jpg
vlad ciurea digi24
2 jpg
chirie apartament jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net