Nelu Tătaru: Medicamentul Remdesivir ar putea trata coronavirusul și în România în aproximativ o lună

Ultima actualizare:

    Coronavirusul ar putea fi tatat mai repedeFoto: pixabay
Coronavirusul ar putea fi tatat mai repedeFoto: pixabay

Vești bune pentru români. Remdesivir, medicamentul folosit în SUA pentru tratarea pacienţilor cu coronavirus, ar putea ajunge și în țara noastră în aproximativ o lună. Vestea a fost dată, marți seara, chiar de către ministrul Sănătății Nelu Tătaru.

Tratamentul pentru coronavirus ar putea ajunge în România după ce va fi acreditat în Statele Unite. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, spune că răspunsul pacienților la Remdesivir este unul pozitiv și ar putea fi utilizat ca tratament efectiv pentru coronavirus.

Remdesivir este un medicament ce a fost dezvoltat pentru a lupta împotriva Ebola. În Statele Unite, Centrul medical din cadrul Universităţii din Nebraska a început din luna martie testarea cu Remdesivir pe americanii care au fost depistaţi cu COVID-19 după ce au fost evacuaţi de pe nava de croazieră din Japonia.

Nelu Tătaru: Remdesivir, medicamentul folosit în SUA pentru tratarea coronavirusului, ar putea ajunge și în România în aproximativ o lună

 „Am văzut şi noi studiul din SUA despre acest medicament. Sunt 125 de cazuri şi doar două decese. Urmărim să fie acreditat în Statele Unite, apoi să intre în comunitatea europeană şi îl putem prelua şi noi. Este un răspuns pozitiv (n.r. la Remdesivir) şi un răspuns care promite ca şi tratament electiv pentru Coronavirus. Suntem într-o relaţie în care avem o discuţie cu cei care fac acest studiu. În măsura în care receptul este omologat, îl putem aduce în Comunitatea Europeană, va fi omologat şi la noi, şi apoi şi în România. Să sperăm cam într-o lună”, a afirmat Tătaru, potrivit G4Media.

Legat de tratamentul cu plasmă, Tătaru a menţionat că „este încă la nivel de studiu”. „Avem centre la Timişoara, Iaşi şi Bucureşti (…) Azi am făcut acel protocol de prelevare a plasmei. Rămâne ca şi în comisiile de ATI, Boli Infecţioase, Hematologie să elaboreze şi un proiect, un protocol de studiu pe care să-l putem pune în practică, să folosim această plasmă hiperimună la pacienţii critici. Pacienţii critici sunt cei care au cea mai mare nevoie şi, în acest moment, pot reacţiona la acea plasmă hiperimună având anticorpii”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Medicamentul Remdesivir ajunge în România mai repede decât ne așteptam

În urmă cu o săptămână, profesorul Alexandru Rafila a declarat pentru Mediafax faptul că studiul făcut pe pacienții cu coronavirus tratați cu acest medicament a arătat că din 125 de pacienţi în stare critică, intrenaţi într-un spital din Chicago, doar doi au decedat. Starea celorlaţi s-a îmbunătăţit rapid, şi cei mai mulţi au putut fi externaţi după o săptămână de tratament.

"Acesta ar fi primul produs autorizat care acţionează asupra virusului, practic împiedică replicarea virală. Ar fi primul medicament etiologic şi faptul că din cei 125 de pacienţi cu forme grave care au fost trataţi evoluţia a fost favorabilă şi chiar rapid favorabilă, după câteva zile de terapie pacienţii au putut fi mutaţi din secţiile de terapie intensivă şi după încă câteva zile au putut fi externaţi, oferă o speranţă extrem de puternică. Atunci când ai un medicament care tratează cauza bolii şi rezultatele sunt rapid observabile, speranţa este că putem avea până în toamnă un tratament care să împiedice aceste forme care proavoacă un număr mare de decese, mai ales în rândul categoriilor la risc", a explicat profesorul. 

Rafila a maii precizat că antiviralul nu există încă în țara noastră dar că în momentul în care el va ajunge în Europa, îl vom avea și noi. Profesorul spunea săptămâna trecută că deja a fost făcută o aplicație în acest sens, prin intermediul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, pentru ca ţara noastră să fie inclusă în cadrul unui studiu care include 27 de ţări.

Citește și:

S-a efectuat primul test al vaccinului anti-coronavirus. A fost făcut pe un voluntar din SUA

Alexandru Rafila: "Mă aştept ca această pandemie să dureze circa doi ani"

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net