Medicul militar care descria cum se vede terapia intensivă prin ochii unui pacient este el însuși infectat

Ultima actualizare:

    Căpitan medic Mihai Alexandru Mărginean, specialist ATI
Căpitan medic Mihai Alexandru Mărginean, specialist ATI

Medicul militar Mihai Alexandru Mărginean, specialist ATI detașat în prima linie la Spitalul Județean Suceva, a cutremurat și emoționat o țară întreagă povestind situația dramatică din saloane și cum se vede terapia intensivă prin ochii unui pacient. Din păcate, el însuși s-a infectat acum și a ajuns pe un pat de spital.

Pe 8 aprilie, medicul militar din Cluj, dr. Mihai Alexandru Mărginean, scria: „Eu sunt anestezist, medic militar și acum vă scriu din Suceava. Pentru cine scriu? În primul rând pentru mine, ca nu cumva să uit vreodată ceea ce simt acum. (...) Sunt aproape 30 de pacienți în jurul meu. Câțiva extratereștri albi se plimbă printre ei. Unii intuiesc rolul meu și încep să ridice mâinile disperate spre mine și strigă "domnule doctoooor! domnule..." cuvintele le rămân în gât. Mă uit în sus spre monitoare și văd că saturațiile lor sunt 55-60% apoi mă uit mai sus...spre Dumnezeu și dintr-o dată mi-a fost dat să înțeleg. Aici e RĂZBOI! Unul lângă altul, conectați la un fel de oxigen ce nu pare suficient niciodată. Unii pe spate alții pe burtă. Pe unele fețe - resemnare, pe altele - disperare. Cei care nu erau intubați și ventilați mecanic erau extrem de hipoxici. O hipoxie atipică, unii nici măcar nu sunt dispneici și pot chiar articula câteva cuvinte. Au o culoare tegumentară aparte. Sunt conștienți, dar nu...complet. Nu știu să descriu altfel, dar vă pot spune că am avut nevoie de multă putere de procesare să mă conving că nu sunt înconjurat de strigoi sau zombie sau cum vreți voi să le spuneți, niște umbre în care viața atârna ca o picătură de rouă pe un fir de iarbă”.

Pe 10 aprilie, într-un interviu video pentru MapN, spunea că nu doar medicii sunt eroi, ci și pacienții: „Apoi îţi mai spun cine mai cred eu că sunt eroi. Haideţi să ne imaginăm puţin cum se vede terapia intensivă prin ochii unui pacient. Un om care stă în pat, cu o mască de oxigen şi peste masca de oxigen – o mască chirurgicală. Simte că nu are aer, ba e cald, ba e frig, poate îi e foame.  Nu are aer nici măcar să mănânce, nu poate să îşi dea jos masca de oxigen. Şi în jurul lui se plimbă oameni îmbrăcaţi în combinezoane albe, fără faţă, cu nişte ochi aburiţi, cu nişte viziere. Şi nu cum să fie, decât o imagine absolut înspăimântătoare. Şi aceşti oameni, din punctul meu de vedere, sunt eroi. Rezistă şi ei, cum pot. Eu am datoria să încerc să îi ajut. Asta e datoria mea, de asta am fost chemat aici, de asta mi-am ales meseria asta. Şi nu cred că este momentul să cădem iarăşi în această greşeală, a identificării unui singur erou. Nu o să funcţioneze, niciodată nu a funcţionat. Acum, în ultimul ceas, trebuie să înţelegem că toţi suntem eroi. Toţi trebuie să muncim împreună, să fim împreună”.

O zi mai târziu, el însuși ajungea pe un pat de spital. Potrivit actualdecluj.ro, medicul din Cluj, care pe 2 aprilie fusese detașat la Spitalul din Suceava, a fost depistat cu COVID-19. El a fost trimis înapoi la Cluj, unde în prezent se află internat în spital. Starea lui este bună, spun colegii, având o formă moderată. Odată cu medicul anestezist, a fost mutată și o asistentă infectata din Suceava, dar la spitalul din Capitală. Din păcate, în stare gravă, precizează PRO TV.

Vezi mai jos ce povestea medicul în urmă cu doar câteva zile!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
teren de fotbal jpg
image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net