Mare atenție la cumpărăturile din piețe și supermarketuri! Sfaturi de la ANPC

id136046_inquam_photos_octav_ganea.jpg

oameni cu mască în piață
În goana după cumpărături, oamenii sunt mai puțin atenți la detalii
Foto: Inquam Photos

Click desktop articole 300x250 p1

Click desktop articole 300x250 p2

Ne apropiem de acea perioadă din an când toată lumea dă năvală în magazine, să se aprovizioneze de Sf. Andrei, 1 Decembrie, Moș Nicolae sau pentru masa de Crăciun. În goana după cumpărături, nu uitați să citiți și eticheta produselor și să observați puțin condițiile de igienă în care sunt ținute alimentele. ANPC a luat la control piețele din București și a găsit nereguli grave.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor se pregătește pentru minivacanța de 1 Decembrie și a intensificat „vizitele” neanunțate în piețe și magazine. Primele vizate au fost piețele Sudului, Berceni Olteniței, Reșița, Străduinței și Obor din Capitală. S-au găsit vitrine frigorifice cu rugină și mucegai, fructe și legume stricate, carne, mezeluri și produse lactate ținute la temperatură prea mare sau chiar scoase din frigidere, alimente expirate. Numai la Obor s-au dat amenzi de 365.000 de lei, s-au retras de la vânzare circa 11,5 tone de alimente nesigure (în general carne și produse lactate), iar Halele Centrale Obor au fost închise pe o durată de cel mult 6 luni. Și în celelalte piețe s-au dat amenzi de 136.000 de lei și mai mulți operatori economici s-au ales cu activitatea suspendată. „Cel mai mult m-au impresionat oamenii care veniseră în piață la cumpărături și vedeau, odată cu noi, mizeria pe care o descopeream în galantare. Nu ne venea să credem nici nouă, nici lor”, a declarat Mihai Culeafa, președintele ANPC.

2._1col.jpg

Mihai Culeafă, președintele ANPC, a găsit făină cu gândaci
Mihai Culeafă, președintele ANPC, a găsit făină cu gândaci
Foto: ANPC

Cum puteți fi siguri că produsele pe care le cumpărați sunt sigure? Cu puțină atenție! Citiți eticheta, verificați termenul de valabilitate, fiți atenți la culoare, aspect, miros, inclusiv la ambalaj. Inspectorii ANPC au un set de recomandări pentru fiecare categorie de alimente.

Carnea de porc

 • Se cumpără numai din locuri special amenajate și autorizate (măcelării, magazine alimentare, locuri special amenajate din piețe). Evitați cumpărarea din „portbagajele mașinilor”, chiar dacă prețul e mult mai mic. Acel comerciant nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și vânzare, iar carnea respectivă vă poate îmbolnăvi.
 • Trebuie să aibă ștampila de control sanitar-veterinar.
 • Nu luați carne cu aspect măzguit, culoare și consistență modificate. Carnea bună trebuie să prezinte la suprafață o peliculă uscată, de culoare roz până la roșie, să fie fermă, elastică, atât la suprafață, cât și în secțiune, iar mirosul să fie proaspăt.
 • Produsele preambalate, care prezintă ambalaje deteriorare, trebuie evitate, fiind semn că și conținutul a fost afectat.

Produsele lactate

 • În cazul în care magazinul nu e cu autoservire, cereți vânzătorului să vă spună ce termen de valabilitate are produsul sau ce scrie pe etichetă.
 • Cereți mai multe informații dacă vă interesează un produs nou. „Există cazuri în care comerciații expun la vânzare, în același spațiu, înlocuitori de produse lactate alături de produse lactate, iar diferențierea e îngreunată”, atrage atenția ANPC.
 • Nu cumpărați din locuri neautorizate, improvizate.
 • Ambalajul bombat e un semn că produsul a început să fermenteze.

Produsele de patiserie

 • Se cumpără numai din spații autorizate, curate, bine întreținute.
 • Personalul trebuie să poarte halat, bonetă, să aibă mănuși curate sau de unică folosință.
 • Produsele neambalate trebuie oferite în recipiente curate, cu ustensile speciale. E interzis a se permite consumatorilor să le aleagă cu mâna. Cele ambalate trebuie să aibă inscripționat termenul de valabilitate.

Click desktop articole 580x400 p1

Loading...

Click desktop articole 300x250 p3

 
 

Citește și

 • Reducerile de Black Friday au ajuns și în acest an subiect de reclamații la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului. Potrivit corespondentului Mediafax, reprezentanții instituției au primit plângeri în special de la cumpărătorii care au ales să profite de promoții online. Aceștia s-au plâns că produsele erau epuizate până ajungeau să finalizeze o comandă, că reducerile erau înșelătoare sau că nu puteau plăti în rate

Click desktop articole 580x400 p2

Adevarul

Click desktop articole 300x250 p4

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1

Click desktop articole 300x250 p5