Klaus Iohannis: „Pregătiți copiii pentru școală!”

Ultima actualizare:

    Părinții trebuie să-și refacă stocul de măști de dezinfectant, pe care să le pună, de luni, în ghiozdanul copiilorFoto: Shutterstock
Părinții trebuie să-și refacă stocul de măști de dezinfectant, pe care să le pună, de luni, în ghiozdanul copiilorFoto: Shutterstock

Majoritatea școlilor din România se vor redeschide fizic din 8 februarie, odată cu semestrul al doilea, a anunțat în această după-amiază președintele Klaus Iohannis, după o ședință la care au participat mai mulți membri ai Guvernului. Totuși, se va ține cont de 4 scenarii, în funcție de situația epidemiologică din fiecare localitate.

„Nu, nu am scăpat de pandemie. Este în continuare nevoie să fim responsabili, să purtăm mască, să respectăm măsurile. Dar putem să constatăm că în ultimele săptămâni incidența bolii s-a redus un pic, deci trendul este descendent, cum ar spune experții. Pe de altă parte, nu suntem singuri în Europa și evident că ne-am uitat puțin în jur să vedem ce fac alții în acest context. Ei bine, în majoritatea țărilor, școlile sunt deja deschise sau vor fi deschise progresiv în următoarele săptămâni, doar 3 state nu deschid. În consecință, am decis ca de luni, când începe semestrul al doilea, majoritatea copiilor vor merge fizic la școală”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

4 scenarii, în funcție de situația epidemiologică

Se va ține cont de situația epidemiologică din fiecare localitate în parte, astfel că revenirea în bănci va varia între patru scenarii.


    Din 8 februarie, majoritatea elevilor din România vor reveni în bănci
Din 8 februarie, majoritatea elevilor din România vor reveni în bănci
  • Scenariul verde: localitățile au o rată de infectare de până la 1/1.000 de locuitori - absolut toți elevii merg fizic la școală.
  • Scenariul galben: rata de infectare e între 1 și 3 la mia de locuitori – merg la școală copiii de grădiniță, cei din ciclul primar și elevii din ani terminali (clasele a VIII-a și a XII-a). Toți ceilalți – online.
  • Scenariul roșu: rata de infectare e de peste 3 la mie - copiii de grădiniță și cei din ciclul primar continuă să meargă în instituțiile de învățământ. Restul, stau acasă.
  • Scenariul 100% online: atunci când rata de infectare depășește 6 la mie. Localitatea se carantinează și absolut toți copiii stau acasă, școlile se închid și se revine la online.

5 situații în care se pot face cursuri hibrid

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a vorbit recent și de varianta „hibrid”, de cursuri online combinate cu mers fizic la școală. Acest lucru va fi posibil în următoarele 5 situații:

  • Elevii care au vulnerabilități și contraindicații medicale vor face în continuare cursuri online, în timp ce colegii lor merg fizic la școală;
  • Elevii care au în familie persoane cu vulnerabilități medicale, certificate ca atare, pot face școala de acasă.
  • În situația în care elevii prezintă simptome, recomandarea „apăsată” a ministerelor Sănătății și Educației este să rămână acasă.
  • Profesorii care au probleme de sănătate atestate medical pot opta să-și țină orele online.
  • Profesorii care au simptome de COVID vor preda, de asemenea, online.

„Mai sunt multe detalii de pus la punct, de exemplu cum se verifică dacă un copil e bolnav sau nu, sau la câte cazuri de COVID se închide școala. Toate acestea vor fi clarificate printr-un ordin de ministru, pe care îl pregătim azi și mâine (n.r. marți și miercuri). Până atunci, pregătiți copiii pentru școală”, a anunțat președintele Iohannis.

Părinții vor primi în continuare bani să stea acasă cu cei mici dacă școala va fi online 


    Legea se aplică în cazul în cazul părinților care au copii până în 12 aniFoto: Shutterstock
Legea se aplică în cazul în cazul părinților care au copii până în 12 aniFoto: Shutterstock

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat că părinții vor primi în continuare indemnizația de 75% din salariu ca să stea acasă cu cei mici, dacă școala se va muta în online. Măsura se va aplica și în cazul copiilor care se îmbolnăvesc. „Dacă vor exista în continuare cursuri în format online și vor fi nevoiți părinți să stea acasă, atunci acea formă de sprijinire a părinților pentru supravegherea copiilor acasă va continua din partea Guvernului, așa cum am făcut și până acum”, a declarat Turcan la Digi24. Potrivit unei legi din 2020, părinții care stau acasă pentru supravegherea copiilor de până în 12 ani, atunci când școala se închide din cauza pandemiei, iar cursurile se mută în online, primesc de la stat zile libere și plata a 75% din salariu (nu mai mult de 193 de lei brut pe zi). Zilele libere se acordă doar unuia dintre părinți, după o cerere depusă către angajator. 

Profesorii ar putea fi vaccinați cu prioritate 

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a mărturisit marți dimineața la știrile PRO TV că a cerut Ministerului Sănătății să includă cu prioritate în campania națională de vaccinare profesorii și personalul din învățământ. Aceștia ar putea fi imunizați cu serul de la AstraZeneca. „Sunt 117.000 de angajați din sistemul de învățământ deja programați, dintre care 27.000 s-au vaccinat deja. Va veni această prioritate de sistem de îndată ce va putea fi gestionat factorul limitativ, valabil în România și în orice stat din această lume, numit numărul dozelor de vaccin. Odată cu intrarea noului vaccin AstraZeneca, avem speranța că vom putea să organizăm o vaccinare prioritară, conform importanței pe care o acordăm școlii”, a declarat ministrul. Potrivit acestuia, medicul Valeriu Gheorghiță și-ar fi luat acest „angajament de vaccinare prioritară a persoanelor din educație”, acțiune care este posibil să înceapă la sfârșitul acestei luni.  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
spital judetean suceava
image
image
image
image
image
image
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
Ioana Ancuţa Popoviciu judecatoare accident 2 Mai jpeg
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
seva mesteacan
profit record banci jpg
Grasime abdominala_shutterstock 1015212598 jpg
alexandru moruzi (2) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net