A început școala. Ce categorii de elevi și de profesori au voie să NU poarte mască

Ultima actualizare:

    Elevii care au afecțiuni respiratorii sunt scutiți de la purtarea măștiiFoto: Inquam Photos
Elevii care au afecțiuni respiratorii sunt scutiți de la purtarea măștiiFoto: Inquam Photos

Duminică seara, în ajunul începerii școlilor, ministerele Educației și Sănătății au transmis o serie de precizări privind categoriile de elevi și de profesori exceptați de la obligativitatea purtării măștii. Excepțiile în școli au la bază Hotărârea de Guvern nr. 3 din 12 ianuarie 2021 privind prelungirea stării de alertă.

Potrivit legii, masca de protecție trebuie purtată în orice spațiu public închis, în spații comerciale, mijloace de transport în comun și la locul de muncă. Sunt 5 categorii de persoane exceptate de la această obligativitate:

  • Angajatul este singur în birou
  • Persoana suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare
  • Persoana desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.)
  • Prezentatorii tv și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane
  • Copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

Raportat la aceste dispoziții legale generale, în unitățile de învățământ, profesorii pot renunța la mască dacă sunt singuri în birou și dacă suferă de boli care le afectează capacitatea de oxigenare. Și elevii sunt scutiți dacă suferă de aceste afecțiuni respiratorii și dacă au vâsta mai mică de 5 ani.


    Nici preșcolarii nu poartă mască de protecțieFoto: Mediafax
Nici preșcolarii nu poartă mască de protecțieFoto: Mediafax

„Persoanele alergice la materialele din care sunt confecționate măștile pot purta măști confecționate din alte materiale decât cele la care se știu alergice sau alte forme de protecție (de exemplu viziere). Persoanele cu afecțiuni respiratorii cronice, cu capacitate redusă de oxigenare, au un risc crescut de a dezvolta forme severe de COVID-19 și de aceea e recomandată participarea lor online la activitățile didactice. Astfel, din dispozițiile legale mai sus menționate, rezultă că excepțiile în școli se aplică în funcție de evaluarea riscului efectuat de medicul de medicina muncii al unității sau de medicul curant, pentru persoanele care prezintă alergii”, a precizat Ministerul Educației, printr-un comunicat.

image
image
image
image
image
image
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
litoral 1 mai jpeg
cafeneaua veche bucuresti jpg
batalie oarba mures jpg
Horia Constantinescu scaled webp
image
actualitate.net
image
actualitate.net