Înălţarea Sfintei Cruci, cea mai veche sărbătoare creştină

Ultima actualizare:

    Icoană ce ilustrează Înălţarea Sfintei Cruci Foto Crestinortodox.ro
Icoană ce ilustrează Înălţarea Sfintei Cruci Foto Crestinortodox.ro

14 septembrie este data la care creştinii ortodocşi prăznuiesc Înălţarea Sfintei Cruci, cea mai veche dintre sărbătorile creştine, ce aduce aminte de patimile şi moarte Mântuitorului nostru Iisus Hristos pe muntele Golgota.

Înălţarea Sfintei Cruci este una dintre cele mai speciale sărbători ale creştinătăţii. Această zi este cinstită cu un post aspru, creştinii sărbătorind Aflarea Crucii şi Înălţarea ei în faţa poporului ales. Istoria ne aminteşte că acest eveniment a avut loc pentru prima dată în anul 335, când la data de 14 septembrie, Macarie, episcopul Ierusalimului o afişa pentru prima oară în faţa credincioşilor.

Înălţarea Sfintei Cruci. Cum a ajuns să fie sărbătorită pe 14 septembrie

Sărbătoarea din data de 14 septembrie are o istorie specială. Potrivit clericilor, vorbim în primă fază de o viziune a Împăratului Constantin. În ajunul luptei cu Maxenţiu (bătăliile sau întins între anii 307-312 e.n), Împăratul Constantinopolului a avut o viziune. În plină zi pe cer a apărut o cruce formată din stele, cu inscripţia "prin acest semn vei învinge". Cum profeţia s-a împlinit, iar Constantin a ieşit victorios, mama sa Elena a poruncit găsirea Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Mântuitorul.

Înălţarea Sfintei Cruci. Macarie, părintele sărbătorii

Episcopul Macarie a demarat căutările la cererea împărătesei, iar în apropiere de Golgota au fost găsite trei cruci identice. Cum nimeni nu ştia pe care fusese răstignit Iisus, Macarie a poruncit ca trupul neînsufleţit al unei tinere să fie pus pe fiecare cruce în parte. Legenda spune că în momentul în care tânăra a fost pusă pe una dintre ele, a înviat, iar crucea binecuvântată a fost înălţată la Ierusalim, iar din acel an, la data de 14 septembrie se sărbătoreşte victoria asupra morţii prin Înălţarea Sfintei Cruci.

Înălţarea Sfintei Cruci. Recuperată de la persani

Sfânta Cruce a fost luată de la Biserica Sfântului Mormânt de la Ierusalim de către regele persan Cosroe după ce acesta cucerea capitala creştinătăţii în anul 614. Ea a fost ulterior recuperată de împăratul Heraclius şi a fost înălţată din nou de către patriarhul Zaharia pe 14 septembrie 630.

Înălţarea Sfintei Cruci. Unde găsim fragmente

Fragmente din Sfânta Cruce sunt prezente şi la noi în ţară, la Biserica "Sfântul Vasile cel Mare" de pe Calea Victoriei şi în mănăstirile Ţigăneşti şi Căldăruşani.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
WhatsApp Image 2024 04 20 at 09 53 05 jpeg
image
image
image
image
image
image
cavou Iulia Hasdeu jpg
virnant jpeg
Medgidia jpeg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
geto daci jpg
FotoJet (22) jpg
ulei masline jpg
Ai aceasta bancnota in portofel Detaliul scapat de toti pana acum va produce surprize majore jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net