Iată cel mai des întâlnite nume de familie din România

cele_mai_des_intalnite_nume_de_familie_din_romania.jpg

cel mai des intalnite nume de familie din Romania
Cel mai des întâlnite nume de familie din România sunt Popa, Popescu, Radu, Pop, Dumitru, Stan, Stoica...
foto: Shutterstock

În România, așa cum se întâmplă aproape în toată Europa, se obișnuiește ca soția și copiii unei familii să moștenească numele de familie al tatălui. Click! a întocmit lista cu cel mai des întâlnite nume de familie pe teritoriul țării noastre.

Există și excepții de la regulă. Spre exemplu, dacă părinții nu sunt căsătoriți și/sau tatăl copilului este necunoscut ori refuză recunoașterea copilului, numele de familie al mamei devine numele de familie al copilului.

Cel mai des întâlnite nume de familie din România: Popa, Popescu și Radu

Modern și democratic, actuala lege a căsătoriilor din România permite alegerea numelui de familie al unui cuplu prin selecționarea „tradițională” a numelui de familie al bărbatului, al femeii sau al amândoura, sub forma a două nume separate sau chiar unite printr-o liniuță (cratimă, n.r.).

Conform datelor Direcției Pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administrației și Internelor, cel mai des întâlnite nume de familie din România sunt Popa, Popescu, Radu, Pop, Dumitru, Stan, Stoica, Gheorghe, Matei, Ciobanu, Ionescu, Rusu, Dumitrescu, Ioniță, Tudor, Dobre, Barbu, Nistor, Florea, Ene, Dinu, Georgescu, Diaconu, Diaconescu, Mocanu, Oprea, Voinea, Albu, Constantin, Șerban,  Manole, Cristea, Toma, Stănescu, Preda și Mihai. Cel mai frecvent nume de familie este Popa, inregistrați cu acest nume fiind aproape 200.000 de persoane.

Sufixurile „-escu” și „-anu”, în componența celor mai des întâlnite nume de familie din România

De obicei, sufixul „-escu” este atașat unui prenume masculin. Spre exemplu, nume de familie precum Anghelescu, Dănescu, Georgescu, Ionescu, Popescu, Săvescu, Stănescu și Udrescu respectă modalitatea de formare descrisă.

Sufixul „-eanu” și varianta simplificată „-anu” sunt, de obicei, atașate numelui unui loc, râu, deal, munte, zonă sau chiar al unui oraș ori al unei regiuni tradiționale românești. Așa au rezultat nume de famile precum Argeșanu, Ardeleanu, Bănățanu, Constănțeanu, Deleanu, Dobrogeanu, Hațeganu, Moldoveanu, Munteanu, Prahoveanu, Oroveanu, Racoveanu, Sadoveanu, Timoceanu, Vrânceanu, Urleanu și Zogreanu.

Alte nume de familie românești au derivat din ocupații sau au un caracter diminutival: Croitoru, Fieraru, Lemnaru, Moraru, Olaru, Țăranu, Tutunaru, Oieru, Văcaru, Vânătoru, Băluț, Petruț, Țurcănașu.

Există o serie de nume de familie românești care desemnează numele unui animal sau al unei plante la care s-a atașat sau nu un sufix, adesea fiind vorba de porecle: Bourean(u), Căpreanu, Ciubotea, Jderoiu, Lupu, Ursu, Zimbrean.

Primele atestări ale numelor de familie românești sunt din secolul al XVIII-lea, odată cu realizarea primelor recensăminte ale populației. Domnița Tomescu a studiat recensămintele și a ajuns la concluzia că, în Moldova, numele unic (prenumele) era încă funcțional. Cu toate acestea, numele apare însoțit de un cuvânt care arăta meseria (Petre, grosar; Ion, olar), etnia (Eni, grecul), starea socială (Neculai, slugă) sau religia (Ion, calvin). Identificarea suplimentară se face uneori prin precizarea unor relații de familie: Ioan sin Nicolai (Ioan, fiul lui Nicolai.

Primele legi care introduc obligativitatea folosirii numelor de familie sunt Sobornicescul hrisov din 1785, emis de Alexandru Mavrocordat, și Codica civilă a Moldovii, din 1816, act emis de Scarlat Calimach și cunoscut sub numele de Codul Calimach. Prin aceste norme, copilul primește numele de familie al tatălui, iar în cazul în care acesta este necunoscut, numele mamei. De asemenea, se stabilește că soția ia numele de familie al soțului.

loading...
Loading...

Citește și

 • intrebari sanatate medic cristian busoi

  Un diagnostic precis, stabilit din timp, este esenţial pentru eficienţa tratamentului în oncologie. Una dintre cele mai moderne metode de depistare şi investigare a tumorilor maligne este examinarea PET/CT sau PET/CT scan.

 • cabana munte sinaia ninsoare vacanta

  A nins, a suflat vântul în rafale, a plouat şi a fost frig. Totuşi, copiii sunt fericiţi că este zăpadă la munte şi abia aşteaptă minivacanţa de 1 Decembrie să meargă la o bătaie cu bulgări.

 • legea casa contra credit

  Legea casă contra credit a fost adoptată miercuri (25 noiembrie) în Parlament. Acest proiect de lege le permite românilor să cedeze băncilor casele ipotecate și să scape de datorii în acest fel. În iunie, a fost adoptată și legea falimentului personal care presupune procedura insolvenței persoanelor fizice, act normativ care reprezintă o noutate deosebită din punctul de vedere al reglementărilor existente.

 • oferte ieftine revelion 2015

  Revelion la gura sobei, într-o pensiune tradițională românească, pe malul mării, într-o stațiune exotică, sau într-un oraș european cosmopolit? Concediu să aveți, pentru că de oferte atractive s-au îngrijit majoritatea agențiilor de turism de la noi. Iată cele mai ieftine oferte pentru Revelionul 2015-2016.

 • legea casa contra credit

  Legea casă contra credit a fost adoptată în Parlament, miercuri (25 noiembrie). Proiectul a înregistrat 233 de voturi „pentru” în Camera Deputaților, care este for decizional. Această lege le permite românilor să cedeze băncilor locuințele ipotecate și să scape, astfel, de datorii. Inițiatorul proiectului de lege este deputatul PNL (Partidul Național Liberal) Daniel Zamfir.

 • Teatrul Nottara Bucuresti cladire ArCuB

  Avalanșă de oferte pentru Teatrul Nottara din Capitală, nevoit să renunțe la spectacole pentru că funcționa într-o clădire cu risc seismic. După ce președintele Klaus Iohannis le-a oferit actorilor posibilitatea să joace la Palatul Cotroceni o dată pe lună, acum și Primăria Capitalei le-a găsit un nou sediu. Este vorba de Sala ArCuB din strada Batiştei.