Fapte bune în vremea coronavirusului. Unde puteți cere ajutor, dacă aveți nevoie

Ultima actualizare:

    Studenții din toată țara s-au mobilizat să ajute persoanele vulnerabile, cărora le fac cumpărăturifoto: ascb.ro
Studenții din toată țara s-au mobilizat să ajute persoanele vulnerabile, cărora le fac cumpărăturifoto: ascb.ro

Sunteți izolați în casă, ați rămas fără mâncare, vă simțiți rău, nu aveți pe nimeni? Sau cunoașteți cazuri de persoane aflate în nevoi? Sunați, anunțați, cereți ajutor! Oameni cu suflet mare s-au mobilizat în aceste vremuri pe rețelele sociale pentru a-i sprijini pe cei vulnerabili. Centrele de asistență socială, ONG-urile și bisericile vin și ele cu soluții. Cei care vor, pot deveni voluntari.

Trecem printr-o perioadă extrem de grea. Cu toții suntem îngrijorați, agasați și frustrați de restricții, de statul în casă. Nesiguranța zilei de mâine și frica scot unori din noi tot ce e mai rău. Alții români cu suflet mare reușesc, însă, să se ridice deasupra propriilor nevoi și, din puținul lor, în timpul lor liber, îi ajută pe cei din jur.

„Cumpărături la ușa ta” este o comunitate de voluntari, oameni din toate domeniile de activitate, care s-au mobilizat pentru a-i ajuta pe cei care nu se pot deplasa pe durata pandemiei de coronavirus. „Dacă vârsta, starea de sănătate sau alte circumstanțe vă împiedică să vă deplasați la cumpărături, ori aveți rude, cunoștințe care ar avea nevoie de aceste servicii, vă rugăm să le faceți cunoscută această inițiativă. Pot comanda două tipuri de pachete de alimente de bază, perisabile și neperisabile, pe care noi le vom livra gratuit la domiciliu. Serviciile noastre sunt disponibile în București și în județul Ilfov, cei care apelează la noi achitând doar costul cumpărăturilor, conform bonului de casă”, explică voluntarii pe g4d.ro/cumparaturi. Cei care au nevoie, pot suna la 0727.03.03.03, între orele 8 și 21.

„Cumpărături la ușa ta” funcționează în București și în Ilfov
„Cumpărături la ușa ta” funcționează în București și în Ilfov

S-au mobilizat și studenții, care livrează alimente și medicamente persoanelor vulnerabile din mai multe zone ale țării, precum Caracal, Timișoara, Târgoviște, Buzău, Slatina, Cluj, Botoșani, Oradea, Pitești și București. Cumpărăturile și livrarea lor sunt gratuite, solicitantul plătind doar contravaloarea lor, pe baza bonului. „Prin această acțiune, noi, tinerii voluntari, vom prelua comenzile de mâncare/medicamente de la bătrâni sau persoane vulnerabile și le vom lăsa la ușa casei fără a intra în contact direct cu dumnealor. Astfel, reducem riscul categoriilor de persoane care sunt mai expuse la a dezvolta complicații să aglomereze spitalele. Singura noastră condiție este să apelați la noi doar dacă aveți peste 50 de ani sau suferiți de probleme de sănătate care vă vulnerabilizează la Covid-19”, a transmis Asociația Studenților la Construcții din București, pe platforma ascb.ro/studentiilivratori. Îi puteți găsi la 0724.437.928 sau la telefoanele afișate pentru fiecare oraș.

Studenții care fac cumpărături sunt perfect echipați cu mască, mănuși și combinezon de protecție
Studenții care fac cumpărături sunt perfect echipați cu mască, mănuși și combinezon de protecție

„Când ajungem la adresă, dezinfectăm fiecare produs cât de bine putem şi-l lăsăm lângă uşă. Sunăm şi ne îndepărtăm. Oamenii ne lasă banii într-o punguţă, iar noi îi dezinfectăm după ridicare. Ne luăm toate măsurile de protecţie. Nu zicem: «Suntem tineri, şi gata, suntem invincibili»“, a explicat pentru adevarul.ro Marian Marinoiu, vicepreşedintele ASCB. „Telefonul Vârstnicului” este o linie telefonică gratuită și confidențială, dedidată vârstnicilor de pe tot teritoriul României. La numărul 0800.460.001 pot suna persoane care au nevoie de ajutor, de informare, sau pur și simplu dacă se simt singure din pricina izolării. „Este o linie telefonică gratuită, disponibilă de luni până vineri între 8.00 și 20.00, și sâmbătă între 8.00 și 16.00. Proiectul este dezvoltat de Fundația Regală Margareta a României, funcționează de aproape 5 ani, însă acum, în contextul pandemiei, suntem mult mai solicitați. Zilnic ne contactează circa 100 de bătrâni care sunt preluați telefonic de o echipă de psihologi, asistenți sociali și voluntari. Cei mai mulți sună că nu au bani pentru mâncare sau nu pot ieși la cumpărături. Nicio problemă nu rămâne nerezolvată. Noi verificăm ce servicii sociale sunt disponibile în comunitatea lor, îi punem în legătură cu Direcțiile de Asistență Socială, care sunt foarte bine mobilizate, cu grupuri de voluntari de la biserici... Avem peste 400 de furnizori de servicii sociale, știm cine e activ”, explică Ioana Petrea, director de comunicare al Fundației Margareta.

La „Telefonul vârstnicului” răspund voluntari, asistenți sociali și psihologi
La „Telefonul vârstnicului” răspund voluntari, asistenți sociali și psihologi

Arhiepiscopia Iașilor a dezvoltat un serviciu de sprijin material și emoțional pentru persoanele aflate în izolare. 42 de preoți au fost desemnați pentru a răspunde 24 de ore din 24 la tel. verde 0800 672 027, oferind suport emoțional, informațional și facilitând acordarea de ajutor material pentru cei aflați în dificultate. Tot în Iași, Fundația „Solidaritate și Speranță” oferă de luni până sâmbătă persoanelor aflate în izolare sau celor care nu se pot deplasa de la domiciliu aproximativ 140 de porții de mâncare caldă.

În Cluj-Napoca, grupul „Vă ajutăm din Cluj” se adresează persoanelor vârstnice, celor vulnerabile sau aflate în izolare impusă. Pentru medicamente, alimente, informare și consiliere puteți suna la 0364.406.517.

Pe site-ul copaculcufaptebune.ro puteți afla cine are nevoie de ajutor și unde vă puteți înscrie ca voluntari. Sau puteți chiar dona pentru hrana familiilor nevoiașe aflate în grija asociațiilor de asistență socială.

Nu uitați că, indiferent de vârstă și de locul în care vă aflați, puteți cere ajutor primăriilor, respectiv Direcțiilor de Asistență Socială de pe raza localității voastre, care sunt pregătite în această perioadă cu produse de strictă necesitate. Nu uitați nici că fiecare din voi puteți ajuta, începând cu vecina bătrână și bolnavă din blocul vostru, căreia îi puteți face cumpărături, până la donații în bani, haine și alimente către familii despre care ați aflat că sunt în dificultate.

image
image
image
image
image
image
pensionar jpg
bebelus jpg
istoria otopeni jpg
lumnare aprinsa slujba de inviere biserica jpeg
echinoctiul 2019 primavara jpeg
ninsori si ger in martie getty jpg
copii calatorie avion jpg
3 lacul ursu jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net