Faci ITP-ul la mașină cu camerele pe tine

Ultima actualizare:

    Staţia ITP de la  Arian Motors a fost  dotată cu cinci camere
Staţia ITP de la Arian Motors a fost dotată cu cinci camere

Cine are de gând să treacă inspecţia tehnică la periodică (ITP) la maşină pe ochi frumoşi, trebuie să ştie că nu se mai poate. Toate staţiile funcţionează doar cu camerele de supraveghere pornite, astfel că nici o constatare nu trece fără a fi înregistrată.

E pericol pe şoselele din ţară, din cauza maşinilor vechi. Potrivit statisticilor, vârsta medie a parcului auto naţional era în 2014 de 13 ani, în condiţiile în care au tot fost înmatriculate autoturisme aduse din străinătate care aveau deja peste zece ani.

Inspectorii de la Registrul Auto Român (RAR) au făcut controale în trafic şi au constatat că şoferii urcă la volanul unor coşciuge pe patru roţi. Anul trecut, au fost verificate în trafic 71.750 de vehicule şi majoritatea aveau probleme la instalaţia electrică, la direcţie, la jante şi anvelope, la frânare, la sistemul de direcţie, dar şi la emisiile de poluare.

Una dintre camere  filmează valorile  date de frânare
Una dintre camere filmează valorile date de frânare

Evident că autorităţile s-au întrebat cum de au trecut ITP-ul. Astfel că au luat decizia să înăsprească condiţiile de acordare. În primul rând, toate staţiile sunt obligate ca din 20 mai să aibă montate camere de supraveghere în toate unghiurile ca să se poate înregistra numărul de înmatriculare, marca, faptul că a fost verificată pentru noxe. În ceea ce priveşte testarea frânelor, valorile apar şi pe monitor şi rămân stocate pe hard discuri timp de şase luni.

”Filmările nu se văd online, în timp real, ci sunt păstrate de noi. Doar în cazul în care o maşină este verificată pe stradă şi nu corespunde normelor, inspectorul vine la service şi cere înregistrarea cu data, ora, minutul. La fel în cazul unor litigii. Când nu erau camere se zvonea că erau unii care urcau pe rampe maşini care nu aveau probleme şi nu pe cele pentru care se emitea de fapt inspecţia”, ne-a explicat Florin Bucătaru, inspectorul de la Arian Motors, aflat pe Şos. Pipera, nr. 46 C, din Bucureşti.

Florin Bucătaru ne arată că toată staţia se vede pe monitor
Florin Bucătaru ne arată că toată staţia se vede pe monitor

simeon stalpnicul png

ITP-ul se poate face doar în intervalul stabilit de RAR: luni-vineri între orele 8.00-20.00 şi sâmbăta între 8.00 şi 1400. ”Nimeni nu mai poate intra în sistem după program, deci nu se pot face şmecherii”, ne-a explicat Bucătaru.

Pentru ce se resping autoturismele

De acum vor fi respinse autoturismele care au parbrizul spart în zona de mişcare a ştergătoarelor. Crăpătura se admite doar sub ştergătoare. Verifică înainte discurile de frână, conductele de frână, direcţia, becurile, seria de motor, dacă ai erori pe bord, bujiile, anvelopele şi dacă ai rugină pe la praguri, la portiere sau la aripi. Şi nu uita să faci ITP-ul la timp! După expirare, se suspendă înmatricularea şi nu mai poţi circula. Dacă eşti prins în trafic de poliţist, rămâi pe loc fără numerele de înmatriculare şi pleci de acolo cu maşina urcată pe rampă. Până acum, şoferul primea o dovadă de circulaţie de două săptămâni.

image
image
image
image
image
image
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net