Ești fumător și tușești des? E timpul să-ți faci un test pulmonar gratuit

Ultima actualizare:

    Cel puțin fiecare al treilea locuitor al planetei este în prezent un fumător înrăit, conform statisticilorfoto: 123RF
Cel puțin fiecare al treilea locuitor al planetei este în prezent un fumător înrăit, conform statisticilorfoto: 123RF

Bărbații de peste 40 de ani care fumează sunt cei mai predispuși la îmbolnăvirea de bronho-pneumopatie obstructivă cronică. Pe scurt, BPOC, o boală care afectează grav plămânii și care are toate șansele să devină a treia cauză de deces la nivel mondial. În acest weekend se fac examane pulmonare gratuite. Citește în acest articol unde poți afla ce vârstă au plămânii tăi și care sunt semnele că trebuie să dai fuga la doctor.

Fumătorii înrăiți au șanse mari să dezvolte BPOC, o afecțiune nemiloasă care agresează căile respiratorii. Din cauza fumatului, dar și din pricina poluării aerului, căile aeriene se îngustează. Plămânii se umplu cu oxigen în timpul respirației, însă aerul nu mai poate fi scos din alveole în totalitate. Apar secreții bronșice în cantitate mare, pe care bolnavul le elimină prin tuse. De fapt, tusea cu expectorație și respirația dificilă sunt primele semne că aparatul respirator este agresat. În acest moment e bine să te prezinți la medicul de familie pentru un consult, urmat de o trimitere la medicul specialist.

Însă, de cele mai multe ori, pacientul se prezintă la medic mult prea târziu, când boala e deja instalată. Simptomele sunt deja severe: lipsa de aer la eforturi mici, tusea permanentă, șuierat în piept. Dacă boala nu este depistată la timp și tratată, iar bolnavul continuă să fumeze, apar afecțiuni la nivelul inimii. Medicii spun că oamenii pot trăi ani la rând cu accese de tuse, fără a-și diagnostica boala pulmonară. Specialiștii preconizează că în următorii patru ani, BPOC va deveni a treia cauză de deces în lume.

În București, Societatea Română de Pneumologie oferă consultații gratuite între 19 și 20 noiembrie. Bucureștenii sunt așteptați în Parcul Tineretului (intrarea Șincai), între orele 9.00 și 17.00, pentru a-și face un test pulmonar foarte simplu. Spirometria este metoda cea mai simplă de depistare a afecțiunilor pulmonare printre care și BPOC. Cei care nu vor ajunge sâmbătă și duminică își pot face această analiză simplă la instituțiile medicale specializate în tratarea bolilor pulmonare. Un astfel de examen pulmonar costă circa 30 de lei.

„În România sunt încă foarte multe persoane nediagnosticate cu BPOC, sunt mulți oameni care confundă boala cu bătrânețea. De aceea, mă bucur că reușim și în acest an să facem testări gratuite pentru depistarea BPOC. De asemenea,

îi îndemn pe toți românii care fumează, tușesc și nu rezistă la efort să intre pe www.desprebpoc.ro, unde vor găsi toate informațiile de care au nevoie în articole scrise sau verificate de medicii specialiști”, spune prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, preşedintele Societății Române de Pneumologie.

Ce presupune spirometria

Pentru depistarea BPOC pacientul va sufla cu putere într-un cilindru conectat la un aparat de măsurat fluxul și volumul de aer. Testul, care durează cel mult trei minute, va determina cât aer încape în plămâni în timpul inspirației și cât aer este eliminat din plămâni prin expirație. Testul se efectuează din poziția șezut și poate fi necesară efectuarea a cel puțin trei determinări.


    Spirometria este cel mai ușor mod de depistare a bolilor pulmonare
Spirometria este cel mai ușor mod de depistare a bolilor pulmonare

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mircea Fechet, ministrul Mediului și Nicolae Ciucă, președintele Senatului, participă la evenimentul de lansare a Sistemului Garanţie-Returnare RetuRO la un supermarket din București. FOTO Inquam Photos / George Călin
image
image
image
image
image
image
preturi peste, slatina, olt   foto alina mitran (9) jpg
munte pixabay jpg
caine pixabay jpg
pensie jpg
restaurant 1284351 1280 jpg
vegetables 790022 1280 jpg
cirese pixabay jpg
dalmatian pelican 5791386 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net