Dr. Laura Zarafin: „Nimeni nu garantează ce formă de boală vei avea!”

upu-bagdasar-mediafax.jpg

secție UPU plină de pacienți COVID, la Spitalul
E terifiant să ajungi într-o unitate de primiri urgențe, fără să știi dacă se va găsi un pat pentru tine și cum va evolua boala
Foto: Mediafax / La Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni" din Bucuresti

Click desktop articole 300x250 p1

Click desktop articole 300x250 p2

Am văzut cu toții că virusul nu ține cont de vârstă, nici de cât de puternic sau de sănătos erai înainte de infectare. Este extrem de imprevizibil și, odată infectat, nimeni nu garantează ce formă de boală vei avea, atrage agenția dr. Laura Zarafin, specialist ATI la Spitalul Colentina. De ce ajung atât de mulți la terapie intensivă? Din cauza unor greșeli care ar putea fi evitate.

Mor oameni tineri, fără boli asociate

Să nu credeți niciodată că tinerețea este un atuu în fața coronavirusului. Două fete, ambele de 26 de ani, fără boli asociate, dar nevaccinate, au murit marți de COVID. Una era din Caraș-Severin, cealaltă din Prahova. Azi a murit un băiat de 24 de ani din Bistrița-Năsăud, și el fără comorbidități și nevaccinat. Nu sunt singurele cazuri. Sute de alți tineri au fost răpuși de virus în acest val 4. Ne-o arată statisticile, ne-o confirmă medicii, care susțin că prima și cea mai bună soluție este vaccinarea. „E adevărat că vaccinurile nu sunt atât de eficiente pentru varianta Delta pe cât s-a sperat inițial. E adevărat că vaccinarea nu împiedică infectarea, doar pregătește organismul pentru lupta cu boala. Tot la fel de adevărat este că nu există un tratament minune care să elimine virusul din organism. Însă dacă ne uităm la țările cu rată mare de vaccinare observăm că, deși oamenii se infectează, numărul de spitalizări, mai ales la ATI, este extrem de mic. La noi, peste 90% dintre cei care ajung în ATI sunt nevaccinați. Nu sunt doar vârstnici, sunt mulți oameni tineri, fără alte boli, unii bărbați puternici, sportivi, nefumători”, povestește dr. Laura Zarafin, într-o postare pe Facebook.

dr-laura-zarafin.jpg

Dr. Laura Zarafin, medic la Spitalul Colentina
Dr. Laura Zarafin, medic la Spitalul Colentina
Foto: arhiva personală / Facebook

„Nimeni nu poate garanta ce formă de boală vei avea”

Recunoaște că, odată ajunși în faza de „furtună citokinică”, terapia cunoscută până acum nu garantează o evoluție favorabilă. Mulți pacienți nu reușesc să se facă bine nici cu ventilație non invazivă și tratament. „Încerc să spun doar atât: odată infectat, nimeni nu poate garanta ce formă de boală vei avea”, concluzionează medicul.

Ce măsuri să luăm pentru a nu ajunge la ATI

Cum putem preveni, totuși, riscul de a ajunge la terapie intensivă? Laura Zarafin are câteva recomandări.

  • În primul rând trebuie să evităm contaminarea, prin purtarea corectă a măștilor cu grad mare de filtrare și prin respectarea regulilor de igienă.
  • Să ne vaccinăm, să fim cu toții responsabili.
  • Să ne testăm de la primul simptom și să ne izolăm.
  • Să luăm rapid legătura cu medicul de familie și să începem tratamentul din prima zi de boală.
  • „Medicii de familie ar trebui implicați în tratarea bolnavilor din primele 1-3 zile de boală. Să aibă asigurate condițiile pentru a prescrie un antiviral care să se găsească în farmacii, un anticoagulant (la cine e cazul) și/sau antiagregat plachetar. Monitorizarea evoluției, a saturației de oxigen se poate face și telefonic, iar la spital să ajungă cei cu forme medii/severe, cu necesar de oxigen”, recomandă medicul.
  • Cei care ajung la terapie intensivă, cu evoluție nefavorabilă „sunt cei care au stat acasă 7-10 zile fără niciun tratament, care au pierdut timp prețios deja, timp în care, dacă ar fi avut tratament ghidat de medici, s-ar fi putut obține un efect favorabil. Probabil, nu obligatoriu”.

Click desktop articole 580x400 p1

Loading...

Click desktop articole 300x250 p3

 
 

Citește și

  • România a depășit Bulgaria și a ajuns pe primul loc în topul mortalității de COVID din Europa. Săptămâna trecută, a înregistrat zilnic 14 morți la milionul de locuitori, fiind urmată de Bulgaria, cu o rată de 12,8 decese. Marți, 12 octombrie, a fost una dintre cele mai negre zile pentru România: am raportat 442 de decese din cauza COVID. Concret, și-au pierdut viața 18 români pe oră.

  • Cozile de ambulanțe din fața Spitalului Universitar București

    E ireal ce trăim! Deși medicii recomandă bolnavilor de COVID să nu amâne prezentarea la spital, secțiile și unitățile de primiri urgențe sunt atât de pline, încât fiecare caz nou e o provocare. Ambulanțele pline cu bolnavi așteaptă și câte 7 ore în curte, lupta pentru un loc a devenit acerbă, se improvizează paturi pe holuri, se stă pe tărgi, pe scaune, iar până la tragedii e doar un pas. Scapă cine poate!

Click desktop articole 580x400 p2

Adevarul

Click desktop articole 300x250 p4

Click desktop articole 300x250 p5