De ce AstraZeneca nu e recomandat persoanelor de peste 55 de ani

Ultima actualizare:

    Vaccinul AstraZeneca se va putea face tuturor persoanelor cu vârsta de peste 18 ani
Vaccinul AstraZeneca se va putea face tuturor persoanelor cu vârsta de peste 18 ani

În România, serul de la AstraZeneca se administrează doar persoanelor cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani. Nu mai tineri, nu mai bătrâni. De ce ar fi periculos pentru celelalte categorii de vârstă? Ne explică Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Conform producătorului, AstraZeneca nu se recomandă persoanelor de peste 65 de ani. România a luat măsuri suplimentare de prevenție și a decis să coboare limita de siguranță de la 65 chiar la 55 de ani. Să fie acest ser mai „ineficient” decât celelalte două administrate la noi în țară (Pfizer și Moderna)? Răzvan Cherecheș susține că decizia de a impune o limită de vârstă s-a luat pur și simplu din cauză că în grupul de studiu nu au fost suficienți vârstnici.

De ce AstraZeneca nu e recomandat vârstnicilor

„De ce nu se administrează vaccinul AstraZeneca persoanelor de peste 65 de ani? Pentru că nu știm cât de eficient e în cazul lor. În faza a treia de testare, jumătate dintre persoanele de peste 65 de ani au fost vaccinate, jumătate nu. Dintre cele vaccinate, doar o persoană s-a infectat. Dintre cele nevaccinate, tot o singură persoană s-a infectat. Diferența este că persoana vaccinată și infectată nu a avut simptome, pe când cea nevaccinată a prezentat simptome severe. Dar, fiind o singură persoană din ambele grupuri, nu se poate trage o concluzie privind eficacitatea vaccinului, comparând cele două grupuri. Concluzia: nu putem spune că vaccinul AstraZeneca NU FUNCȚIONEAZĂ la persoanele de peste 65 de ani, ci doar că nu avem suficiente date pentru a ști dacă și cum funcționează. Mai există un studiu unde au fost vaccinate 560 de persoane, din care 400 au avut vârsta peste 55 de ani. 100% dintre ele au avut un răspuns imun. Dar acest lucru nu se spune nimic legat de ce se întâmplă când aceste persoane sunt expuse la infecție”, a explicat Răzvan Cherecheș într-un video postat pe pagina sa de Facebook.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
nicolae moromete desen florian marina
image
image
image
image
image
image
man 979980 1280 jpg
banner pensii png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net