Cum se ia, de fapt,răceala

Ce se întâmplă iarna de răcim pe capete? Ai zice că temperaturile scăzute sunt de vină, prin urmare singura ta preocupare este să te îmbraci bine ca să nu-ţi fie frig şi să te ţii cât mai departe de persoanele bolnave. În realitate, cauzele răcelii sunt cu totul altele.

Nu frigul, vântul, ninsoarea cauzează răcelile. Nici dacă îţi e frig sau ieşi afară cu părul ud. Adevărata problemă a sezonului rece este că oamenii stau prea mult timp unii lângă alţii în  spaţii închise, neaerisite, unde concentraţia de virusuri creşte. Este drept că frigul sensibilizează mucoasa nazală, făcând-o mai vulnerabilă în faţa virusurilor. Şi la fel de adevărat este că vântul poartă microbii aducători de boală. Însă e mult mai probabil să iei răceala din interior, decât din exterior. Frigul e doar un factor favorizant, nu cauza în sine.

Nu păţeşti nimic dacă te pupi pe obraz cu cineva bolnav

Microbii nu stau concentraţi în zona feţei, ci sunt răspândiţi în atmosferă, pe mâini, pe telefonul mobil, pe tastatură... Prin urmare, mai grav e să dai mâna cu o persoană răcită (poate tocmai a strănutat în palmă) decât să o pupi pe obraz.

Nu doar dacă tuşeşte sau strănută cineva lângă tine iei şi tu răceala. E suficient să stai în aceeaşi încăpere cu o persoană bolnavă şi, dacă nu ai imunitatea puternică, rişti să contactezi virusul gripal. Pentru că acesta poate supravieţui ore bune pe suprafeţe, în spaţii închise.
Eviţi să scoţi copilul afară din casă dacă e prea frig, de teamă să nu se îmbolnăvească. Dar iarna e lungă, ai de gând să-l “protejezi” aşa până la primăvară? Medicii  spun că un copil poate fi scos afară în siguranţă chiar dacă sunt până la -10 grade Celsius. Evident, îmbrăcat corespunzător, cu mai multe straturi de haine care lasă pielea să respire şi cu încălţări impermeabile. Lasă-l să se joace în aer curat, nu se va întâmpla nimic rău. Dar nu-l înfofoli exagerat pentru că va transpira şi iar nu e bine.

Şi trebuie să mai ştii că, dacă ai scăpat recent de o răceală, nu eşti scutit de la a mai face una. Poate te-ai imunizat faţă de un virus, însă există peste 200 de tulpini de alte virusuri, care te pot ataca oricând. Organismul tău este deja slăbit şi vulnerabil.

Loading...
 
 

Citește și

  • Nimic nu te ajută mai mult să-ţi întăreşti imunitatea decât acest miracol al naturii care se numeşte propolis. În plus, el vindecă afecţiunile respiratorii. Citeşte în revista „Click ! pentru femei" ce alte virtuţi terapeutice mai are!

  • Calvin Lock, un băiat de 11 ani din Marea Britanie, a luat o pastilă pentru o banală răceală, ce conţinea ibuprofen. Numai că ghinionistul băiat a făcut o reacţie alergică extrem de puternică la medicament, ajungând în stare foarte gravă.

  • Studiile recente au arătat că majoritatea adulţilor prezintă 2-4 episoade de răceală pe an, în timp ce copiii contractează până la 10. Acest lucru reflectă o scădere a capacităţii de apărare a sistemului imunitar, iar cauzele sunt alimentaţia greşită, sedentarismul şi poluarea. Zincul şi vitamina C sunt soluţia în sezonul rece pentru că te întăresc şi te ţin departe de boli.

  • Toamna începe să se instaleze şi, odată cu ea, ne aşteptăm şi la răceli şi viroze de sezon. Cum le prevenim? Cu o cană de ceai cald pe zi. Iată care sunt cele mai indicate infuzii pentru acest anotimp.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1