Cum se ia, de fapt,răceala

Ultima actualizare:

Ce se întâmplă iarna de răcim pe capete? Ai zice că temperaturile scăzute sunt de vină, prin urmare singura ta preocupare este să te îmbraci bine ca să nu-ţi fie frig şi să te ţii cât mai departe de persoanele bolnave. În realitate, cauzele răcelii sunt cu totul altele.

Nu frigul, vântul, ninsoarea cauzează răcelile. Nici dacă îţi e frig sau ieşi afară cu părul ud. Adevărata problemă a sezonului rece este că oamenii stau prea mult timp unii lângă alţii în  spaţii închise, neaerisite, unde concentraţia de virusuri creşte. Este drept că frigul sensibilizează mucoasa nazală, făcând-o mai vulnerabilă în faţa virusurilor. Şi la fel de adevărat este că vântul poartă microbii aducători de boală. Însă e mult mai probabil să iei răceala din interior, decât din exterior. Frigul e doar un factor favorizant, nu cauza în sine.

Nu păţeşti nimic dacă te pupi pe obraz cu cineva bolnav

Microbii nu stau concentraţi în zona feţei, ci sunt răspândiţi în atmosferă, pe mâini, pe telefonul mobil, pe tastatură... Prin urmare, mai grav e să dai mâna cu o persoană răcită (poate tocmai a strănutat în palmă) decât să o pupi pe obraz.

Nu doar dacă tuşeşte sau strănută cineva lângă tine iei şi tu răceala. E suficient să stai în aceeaşi încăpere cu o persoană bolnavă şi, dacă nu ai imunitatea puternică, rişti să contactezi virusul gripal. Pentru că acesta poate supravieţui ore bune pe suprafeţe, în spaţii închise.Eviţi să scoţi copilul afară din casă dacă e prea frig, de teamă să nu se îmbolnăvească. Dar iarna e lungă, ai de gând să-l “protejezi” aşa până la primăvară? Medicii  spun că un copil poate fi scos afară în siguranţă chiar dacă sunt până la -10 grade Celsius. Evident, îmbrăcat corespunzător, cu mai multe straturi de haine care lasă pielea să respire şi cu încălţări impermeabile. Lasă-l să se joace în aer curat, nu se va întâmpla nimic rău. Dar nu-l înfofoli exagerat pentru că va transpira şi iar nu e bine.

Şi trebuie să mai ştii că, dacă ai scăpat recent de o răceală, nu eşti scutit de la a mai face una. Poate te-ai imunizat faţă de un virus, însă există peste 200 de tulpini de alte virusuri, care te pot ataca oricând. Organismul tău este deja slăbit şi vulnerabil.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mircea Fechet, ministrul Mediului și Nicolae Ciucă, președintele Senatului, participă la evenimentul de lansare a Sistemului Garanţie-Returnare RetuRO la un supermarket din București. FOTO Inquam Photos / George Călin
image
image
image
image
image
image
preturi peste, slatina, olt   foto alina mitran (9) jpg
munte pixabay jpg
caine pixabay jpg
pensie jpg
restaurant 1284351 1280 jpg
vegetables 790022 1280 jpg
cirese pixabay jpg
dalmatian pelican 5791386 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net