Cum să eviţi un incendiu în propria casă

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Un român îşi pierde viaţa în incendii casnice la fiecare două zile, arată cel mai recent raport al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU). Autorităţile atrag atenţia că aceste catastrofe au loc din cauza neglijenţei şi a instalaţiilor electrice şi de încălzire improvizate. Iată cum eviţi o catastrofă!

Nu mai puţin de 113 oameni au murit în 3.400 de incendii în primele şase luni ale acestui an în România. În timp ce citiţi acest articol, cel puţin zece locuinţe sunt cuprinse de flăcări, iar vieţile a zeci de români sunt puse în pericol. Specialiştii spun că, în mediul urban, cele mai multe incendii pornesc de la instalaţiile electrice şi de încălzire improvizate şi din cauza folosirii necorespunzătoare a aparatelor electrocasnice. În perioada de iarnă, scurgerile de gaze sunt responsabile pentru cele mai mari catastrofe care se produc în blocuri. Iată care sunt sfaturile de care e bine să ţii cont dacă vrei să eviţi o tragedie!

Atenţie la aparatele de încălzire

Folosirea aparatelor de încălzire defecte, improvizate sau nesupravegherea lor sunt responsabile de circa 13% din incendiile care au loc în locuinţe. Românii obişnuiesc să se încălzească la reşou ori cu aeroterme, pe care adesea le uită în priză când se duc la culcare. Alţii consideră că nu merită să investească bani în repararea unor aparate defecte, aşa că le meşteresc în regie proprie. Ei omit însă un lucru esenţial: în caz de incendiu pot pierde mai mult decât nişte bani.

Renunţă la improvizaţii

Orice defecţiune care apare la nivelul instalaţiilor electrice şi de gaze trebuie tratată cu maximă seriozitate. Nu încerca să efectuezi racorduri pe cont propriu, ci apelează la firme specializate, care îţi pot oferi şi garanţie. Un întrerupător montat incorect sau un furtun de gaz conectat superficial ar putea cauza un incendiu, care ţi-ar putea pune viaţa în pericol. Lucrările de intervenţie realizate superficial ţi-ar putea distruge agoniseala de o viaţă, dar ar putea cauza pagube însemnate şi vecinilor. În acest caz, vei avea probleme şi cu societatea de asigurări, care nu te va despăgubi pentru incidente care îţi pot fi imputate direct.

Montează-ţi detectoare

Montarea detectoarelor de gaze e obligatorie în ţări precum Germania, Franţa, Marea Britanie, Danemarca sau Belgia. Românii încă le privesc cu reticenţă şi le consideră un nou mijloc de îmbogăţire a firmelor specializate în instalarea lor. La noi în ţară, aceste echipamente sunt obligatorii doar în încăperile prevăzute cu geamuri termopan, în care funcţionează aparate consumatoare de gaze (aragaz, centrală termică). Detectoarele de gaze sunt indispensabile în situaţiile în care instalaţiile de gaz nu mai funcţionează în condiţii tehnice de siguranţă. Acest lucru e stabilit de o societate agreată de ANRE în urma verificării sau reviziei tehnice efectuate. Însă incendiile nu pornesc doar în urma scurgerilor de gaze. Odată cu detectorul de gaze îţi poţi amplasa şi un detector de fum, care te avertizează când ai un incendiu în casă.

Curăţă coşul de fum 

Curăţarea coşului de fum e imperios necesară în cazul celor care locuiesc la curte. Acest lucru se face de două ori pe an şi, neapărat, înainte de debutul sezonului rece. 

Cele mai periculoase locuri din casă în caz de incendiu

Deloc surprinzător, unul dintre locurile cele mai predispuse la incendii, într-o casă, este bucătăria. Peste 25% din incendiile raportate au pornit din cauza scurgerilor de gaze sau a aparatelor electrocasnice lăsate nesupravegheate. Însă cel mai periculos loc din locuință în caz de incendiu este, conform statisticilor, acoperișul. Circa 30% din incendiile raportate într-un an se manifestă la nivelul superior al clădirilor de locuit, în mare parte din cauza instalațiilor electrice improvizate și a coșurilor de fum necurățate. Dormitorul este al treilea loc periculos dintr-o casă, cu 16,5% din incendii raportate. Abia 9,6% din incendiile care se manifestă la nivelul imobilelor de locuit pornesc de la sufragerie.

image
image
image
image
image
image
avion pixabay jpg
vant puternic Inquam Photos jpg
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net