Ce trebuie să faci dacă suspectezi că ai Covid-19. Raed Arafat explică întreaga procedură: „Nu sunați la 112!”

Ultima actualizare:

    Dacă ai simptome ușoare, sună la DSP și la medicul de familie. Dacă simptomele sunt mai grave, apelează 112
Dacă ai simptome ușoare, sună la DSP și la medicul de familie. Dacă simptomele sunt mai grave, apelează 112

Ți-ai pierdut gustul și mirosul? Tușești, ai febră sau te simți mai rău și ți-e teamă să nu fie vorba despre Covid-19? Nu suna imediat la 112, recomandă Raed Arafat. Nici nu te urca în mașină pentru a merge la vreun spital să-ți faci testul. Procedura, în această situație, este diferită.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență îndeamnă populația să nu sune la 112 doar pentru a cere testarea, atunci când apar simptome ușoare de coronavirus. Primul telefon trebuie dat la DSP.

Sună la DSP, nu la 112!

„Apelul către populaţie este următorul: să nu sune la 112 pur şi simplu pentru a fi testaţi. Să nu apeleze la 112 şi să spună că au lipsă de gust, lipsă de miros numai ca să vină cineva să îi testeze. Asta încarcă foarte mult sistemul de urgenţă. Apelurile la 112 trebuie să fie apeluri de urgenţă. Persoanele care au rămas acasă pozitive, dacă se agravează situaţia lor, da, apelează la 112. Dar pentru cineva care doreşte să meargă doar pentru evaluare există celelalte numere de telefon şi call center-ul de la DSP. Deci 112 rămâne un număr excepţional, pentru urgenţe, pentru situații critice”, a declarat Raed Arafat miercuri, într-o conferință de presă, potrivit Agerpres.

Așteaptă să fii direcționat către un spital!

Nu e o soluție nici să te urci pur și simplu în mașină și să te îndrepți către un spital pentru a-ți face testul. Specialistul recomandă să suni înainte la DSP, care te va direcționa spre spitalul potrivit. „Trebuie programare, pentru că riscăm să se prezinte 100 de persoane cu maşinile şi să decidă toţi să meargă la “Matei Balş” şi atunci am blocat “Matei Balş”. Deci, recomandabil, totuşi, este dacă e urgenţă, dacă cineva căruia chiar îi e rău sună la 112, dacă nu este urgent să se planifice împreună cu DSP”.

Persoanele care nu au mașină personală vor fi luate de acasă cu o autospecială pusă la dispoziție de DSP. Potrivit PRO TV, care citează Agerpres, în fiecare ambulanță va fi un singur suspect, spre deosebire de persoanele confirmate, care sunt duse la spital și câte 7-8 într-o ambulanță. „Dacă un microbuz este folosit ca să transporte patru pozitivi împreună, acest lucru nu reprezintă o problemă pentru că toţi patru sunt pozitivi. Ce nu putem pune în aceeaşi maşină sunt suspecţii”, adaugă Raed Arafat.  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
Becali canta biserica jpg
green 1710328 1280 jpg
2019 07 07 7 dimitrie bolintineanu 1819 1872 54597 jpg
cel mai mic robot lume guinness png
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net