Ce este pașaportul de vaccinare. 3 lucruri pe care trebuie să le știți

Ultima actualizare:

    Liderii UE discută despre înființarea unui pașaport digital de vaccinare
Liderii UE discută despre înființarea unui pașaport digital de vaccinare

Mii de români au ieșit zilele acestea în stradă, să protesteze. Unii erau revoltați din cauza restricțiilor, a carantinei impuse în localitatea lor, alții au urlat că nu vor vaccinare și nici introducerea în Europa a mult disputatelor „pașapoarte digitale de vaccinare”. Ce au cu ele și de ce îi deranjează? Pentru a răspunde la această întrebare, haideți să înțelegem mai bine care este rolul acestor pașapoarte!

Liderii UE s-au reunit săptămâna trecută la un summit virtual privind gestionarea pandemiei și au discutat despre întocmirea pașapoartelor de vaccinare pentru cetățenii statelor membre care s-au imunizat împotriva COVID-19. Aceste permise conțin date care arată dacă o persoană a fost vaccinată, pot include rezultatele testelor, pentru cei care nu au fost încă imunizați, precum și informații despre recuperare pentru persoanele care au avut boala, precizează Mediafax. Țările în care acest document digital e recunoscut permit călătorilor să le treacă granița fără a mai intra în carantină. Astfel, persoanele vaccinate vor putea să călătorească mai liber în timpul verii, pentru muncă sau turism.

Se vorbește despre dicriminare. De ce să le acorzi mai multe drepturi doar celor vaccinați? Răspuns: acordarea anumitor beneficii persoanelor vaccinate nu înseamnă impunerea mai multor restricții celor nevaccinate. Existența pașapoartelor de vaccinare nu îi afectează cu nimic pe cei nevaccinați. Ca și până acum, vor trebui în continuare să prezinte teste negative la graniță, să stea în izolare/carantină la sosirea într-o țară străină.

Lucian Mîndruță: „Un miting al egoiștilor”

De ce te-ai opune ca cei vaccinați să fie scutiți de aceste obligații? Greu de spus. Singura explicație este egoismul: „dacă nu-mi dai mie (libertăți), nu le da nici altora”, sau „dacă a murit capra mea, să moară și a vecinului”.  „Nu, azi n-a fost mitingul oamenilor liberi. Mie mi-a părut mai mult mitingul egoiștilor, care nu vor și nu pot să pună pe altcineva mai sus pe scara priorităților decât propriul nas. Iar mitingul contra vaccinului - bazat pe o retorică religioasă - e ca demonstrația căruțașilor împotriva trenului. Știi că oamenii se vor urca până la urma iî tren, dacă îi duce mai devreme acasă la ei. În cazul ăsta, la viața lor dinainte”, a scris jurnalistul Lucian Mîndruță pe Facebook, referindu-se la mitingul organizat duminică în Parcul Izvor din București.

3 întrebări și răspunsuri

Voi fi obligat să mă vaccinez pentru a putea călători în străinătate?

Nu. Vei putea călători ca și până acum, respectând regulile impuse de fiecare țară în parte.

Dacă nu sunt vaccinat, voi avea mai puține drepturi?

Nu vei avea mai puține drepturi ca până acum, doar că nu vei primi mai multă libertate, facilități în plus.

Dacă nu am pașaport de vaccinare sunt dicriminat?

Pașaportul pe care îl au cei vaccinați le oferă o anumită libertate pentru simplul motiv că nu mai răspândesc boala, ca ceilalți (ex. ei nu ar mai trebuie să stea în carantină). Dar în continuare absolut toți vor respecta măsurile de protecție (purtarea măștii, distanțare, igienă). Cei care aleg să nu se vaccineze vor călători ca și până acum, respectând, pentru siguranța lor și a celorlalți, aceleași măsuri de protecție actuale (carantină, test COVID).

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
pensionara amendata pt ca a plantat flori Bzb png
image
image
image
image
image
image
image png
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
pinguin chinstrap istock jpg
Joe Biden in timpul discursului din 7 martie 2024 Foto EPA EFE jpg
cum să cureţi mobila din lemn jpeg
image png
criza epilepsie jpg
Traficul din Bucureştiul de altădată, în imagini jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net