Casa asta are 257 de ani

Ultima actualizare:

    2017. Casa Melik e  în prezent  Muzeul Theodor  PalladyFoto: Florin Şuler
2017. Casa Melik e în prezent Muzeul Theodor PalladyFoto: Florin Şuler

A suferit în războaie, a alinat suflete şi a ascuns, în siguranţă, proscrişi. Dacă s-ar da medalii pentru case eroine, cel mai vechi imobil din Bucureşti, Casa Melik, ar avea pereţii plini de însemne. Click! vă spune povestea unei construcţii care stă în picioare de 257 de ani şi care acum adăposteşte Muzeul Theodor Pallady.

”Casa a fost ridicată în 1760, iar despre primul ei proprietar se ştie doar că a deţinut rangul de spătar, de unde şi numele străzii pe care se află clădirea. După moartea acestuia, urmaşii au vândut-o pentru 1400 de taleri unui negustor armean, Hagi Kevork Nazaretoglu”, începe povestea imobilului, custodele muzeului, Mihaela Murelatos. Intrarea în casă nu se făcea pe unde este acum accesul în muzeu, ci prin spatele imobilului. Proprietarii stăteau la etaj, iar la parter, slujitorii.


    1930. Imobilul este racordat  la rețeaua de apă,  lumină și apare gardulFoto: Florin Şuler
1930. Imobilul este racordat la rețeaua de apă, lumină și apare gardulFoto: Florin Şuler

În 1847, la decesul lui Hagi, casa este lăsată moştenire unuia dintre fii, Agop, care la rândul său, în acelaşi an, o oferă drept zestre fiicei sale care se măritase. Soţ îi devenise arhitectul Iacob Melik, care renovează în 1822 imobilul, fără a-l modifica. Bărbatul era o personalitate a vremii, făcuse studiile la Paris unde cunoscuse principalii lideri ai mişcării paşoptiste, cei care vor fi eroii Revoluţiei de la 1848. Când mişcarea este înfrântă, Melik îi ascunde în podul imobilului pe Ion-Heliade Rădulescu, C.A Rosetti şi Ion Brătianu. După ce lucrurile se mai liniştesc, împreună cu familia, arhitectul Melik fuge din ţară, iar casa rămâne goală până în 1857, când proprietarii se întorc şi o renovează pentru a doua oară. ”Atunci apare prima modificare majoră a locuinţei, închiderea cerdacului. Arhitectul moare în 1887, iar soţia în 1913, chiar în casă, într-un incendiu. Ea lasă prin testament casa comunităţii armene pentru realizarea unui azil pentru văduvele sărace”, continuă saga celei mai vechi case din Bucureşti Mihaela Murelatos. „Va funcţiona cu această destinaţie până în 1947”, aflăm de la custode.

Calvarul bătrânului imobil nu se terminase! După război, imobilul devine o clădire cu apartamente închiriate până în 1970. Pentru salvarea casei, care ajunsese într-o stare deplorabilă, comunitatea armeană o donează statului şi astfel proprietar devine Muzeul Naţional de Artă al României. Venerabila locuinţă intră într-un proces de ”oblojire” care durează doi ani. I se găseşte repede o nouă ”viaţă”!

simeon stalpnicul png


    Puțini vizitatori trec pragul  venerabilei case pentru a admira  picturile de pe perețiFoto: Florin Şuler
Puțini vizitatori trec pragul venerabilei case pentru a admira picturile de pe perețiFoto: Florin Şuler

Va adăposti, sub numele de Muzeul Theodor Pallady, o colecţie de artă a soţilor Serafina şi Gheorghe Răut, cei în a căror casă din Paris, celebrul artist a stat şi a lucrat până în 1904, când s-a întors în ţară. Imobilul a rămas părăsit din nou după cutremurul din 1977, când toată colecţia a fost evacuată şi dusă la Muzeul Colecţiilor de Artă. Abia în 1994 picturile şi desenele se întorc în casa din Spătarului 22.

image
image
image
image
image
image
cutremur grecia jpg
marcel ciolacu conferinta de presa foto captura video jpg
jean paul getty captura video jpg
symmetrica facebook jpg
image png
magazin deschis unsplash jpg
1 cum ne poate imbolnavi caldura ce avem de facut in zilele caniculare jpg jpeg
paste catolic 2020 papa francisc vatican jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net