Când e cel mai bun moment să-ți faci vaccinul antigripal. Recomandarea lui Alexandru Rafila

9-act-vaccin-antigripal-foto-gheorghe-florin-11.jpg

decese gripa, pacienti bolnavi, gripa imbolnaviri, epidemie gripa, ministerul sanatatii
De vaccin gratuit vor beneficia mai întâi persoanele aflate în categorii de risc

A venit toamna, au început să scadă temperaturile și, încet și sigur, intrăm în sezonul gripei. Cum acesta se va suprapune peste pandemia de coronavirus, riscurile sunt mai mari. Medicul Alexandru Rafila recomandă vaccinarea antigripală. Aceasta, însă, trebuie făcută după 15 octombrie, astfel încât să ai imunitate până spre primăvară.

Alexandru Rafila recomandă vaccinarea după 15 octombrie

Avem un pic de noroc anul ăsta, pentru că circulația virusurilor gripale a fost mai redusă decât ne-am fi așteptat pentru această perioadă. Nu numai în România, ci în general, la nivel global. Acest lucru ne sugerează că putem să ne vaccinăm fără probleme după 15 octombrie, luna noiembrie, ne putem vaccina astfel încât să obținem o imunitate protectivă care să dureze cât mai mult în anul viitor. Pentru că dacă ne vaccinăm foarte devreme, atunci și imunitatea se «termină» ceva mai repede”, a declarat la Digi 24 Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS. Potrivit specialistului, nu e nicio problemă dacă ne vaccinăm inclusiv în noiembrie.

alexandru-rafila_1.jpg

alexandru rafila
Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie și reprezentantul României la OMS
foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Persoanele vunerabile vor primi vaccinul cu prioritate

Campania de vaccinare a început în 14 septembrie, prin distribuţia primelor 330.000 doze către direcţiile de sănătate publică în vederea începerii imunizărilor. Restul dozelor de vaccin vor fi distribuite la jumătatea lunii octombrie şi în luna noiembrie pentru continuarea vaccinării gratuite a populaţiei la risc, precizează News.ro. În cadrul campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii sunt imunizate mai întâi persoanele din categoriile vulnerabile. Aici intră persoanele de peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, precum şi gravide, conform recomandărilor OMS şi ECDC.

Ce se întâmplă dacă ne îmbolnăvim simultan și de gripă, și de Covid-19

Putem să ne îmbolnăvim simultan și de gripă, și de coronavirus? Dr. Radu Tincu, medic primar în cadrul secției de Terapie Intensivă a Spitalului Floreasca din București, susține că da, e posibil, și chiar au existat cazuri în primăvară, la începutul pandemiei. „Au fost câteva persoane care au avut concomitent teste pozitive pentru gripa de tip A sau B și pentru Covid-19, deci există acest risc. Tocmai de aceea, vaccinarea pentru gripă reprezintă o politică cât se poate de rațională pentru că asocierea celor două virusuri va crește agresivitatea, își vor crește agresivitatea reciproc. Persoanele infectate concomitent cu virusul gripal și cu SARS-CoV-2 pot să dezvolte forme severe de boală”, avertizează medicul, citat de ziare.com.

Dubla infectare poate fi concomitentă sau succesivă

Există și scenariul în care, după ce ai făcut gripă și te-ai vindecat, să te contaminezi cu SARS-CoV-2. Sau invers, după Covid-19 să faci gripă. Îmbolnăvirile acestea succesive cu cele două virusuri sunt la fel de periculoase. „Situația nu este bună pentru că a doua îmbolnăvire survine pe un organism deja slăbit, afectat din punct de vedere imunitar, posibil chiar pe un plămân care să fi fost afectat. Deci nici această variantă nu este cea mai fericită pentru că o persoană care abia s-a vindecat de gripă, dacă se va contamina cu coronavirus, cel mai probabil va dezvolta o formă culminantă”, adaugă dr. Radu Tincu.

Ambele virusuri acționează asupra plămânilor

Și medicul Virgil Musta, șeful secției Covid din Timișoara, trage un semnal de alarmă în prag de sezon rece, recomandând vaccinarea antigripală: „Teoretic, un om poate să aibă gripă și Covid-19 în același timp. Mai rar, dar se poate. Evoluția în acest caz este mai severă pentru că sunt doi factori care acționează asupra plămânului și creează o boală mai severă. Viața omului ar putea fi pusă în pericol pentru că sunt pacienți care fac o formă severă, cu insuficiență respiratorie, chiar și când este vorba doar de gripă. Este unul dintre motivele pentru care noi recomandăm vaccinarea antigripală”.

Loading...

Citește și

  • A început campania de vaccinare antigripală gratuită adresată persoanelor care prezintă risc de îmbolnăvire. Însă, este recomandat că fiecare dintre noi să se imunizeze. Nu-ţi ia mult timp, nu te costă o avere, iar prevenţia nu strică niciodată. Medicul de familie Ioana Stanciu ne spune cine trebuie să se vaccineze, când este indicat s-o facem  şi în ce situaţii ar trebui să evităm imunizarea.

  • mituri vaccinare antigripala gripa medici

    Vremea e neobișnuit de caldă în aceste zile și nu ne prea vine să ne gândim la ce urmează: frig, umezeală, boli de sezon. Printre acestea, gripa, care în fiecare an pune la pat mulți oameni. Medicii spun că vaccinul este cea mai bună măsură de protecție. Totodată, specialiștii ne sfătuiesc să separam miturile legate de vaccinarea antigripală de realitate. Iată 9 mituri care stau în calea unei bune îngrijiri medicale!

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1