Bani și zile libere pentru părinți, dacă școlile se vor închide iar din cauza pandemiei

copii-masca-shutterstock_1679102548.jpg

Copii la masă cu masca de protecție
Unul dintre părinți își poate lua liber să stea acasă cu cei mici, dar primește 75% din salariu

Părinții care stau acasă pentru supravegherea copiilor de până în 12 ani, atunci când școala se închide din cauza pandemiei, iar cursurile se mută în online, primesc de la stat zile libere și indemnizație de până la 193 de lei brut pe zi, potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență, elaborat de Ministerul Muncii.

Indemnizația este de 75% din salariu

Așa cum reiese din proiectul de OUG, consultat de edupedu.ro, „indemnizaţia pentru fiecare zi liberă acordată în condiţiile art. 1 se plăteşte din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri şi cheltuieli al angajatorului şi este în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Indemnizaţia este în sumă brută și este supusă impozitării şi plăţii contribuţiilor de asigurări sociale, de asigurări sociale de sănătate, precum şi plăţii contribuţiei asiguratorii pentru muncă”.

Părintele primește maximum 193 de lei pe zi, brut

Concret, părintele care stă acasă primește 75% din salariu, nu mai mult de 75% din salariul mediu brut pe țară, pe perioada în care stă acasă cu cel mic. În prezent, salariul mediu brut este de 5.420 de lei, însemnând 258 de lei pe zi lucrătoare. 75% din această sumă ar însemna 193 de lei pe zi, brut.

Condiții

  • Sunt vizați părinții care au copii cu vârsta de până la 12 ani, sau copii cu dizabilități de până în 26 de ani.
  • Indemnizația se acordă doar unuia dintre părinți, în situația suspendării cursurilor sau închiderii temporare a unităților de învățământ și a unităților de educație antepreșcolară unde copiii sunt înscriși, ca urmare a anchetei epidemiologice.
  • Prevederile se aplică și celor care au în grijă un copil cu handicap grav neșcolarizat sau o persoană adultă cu handicap grav.
  • Zilele libere se acordă la cererea unuia dintre părinți, depusă la angajatorul persoanei care va supraveghea copilul.
  • De asemenea, zilele libere se acordă dacă celălalt părinte nu beneficiază, la rândul său, de zile libere.
  • Pentru decontarea sumelor pentru plata indemnizaţiei, angajatorul va depune cerere la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.
Loading...
 
 

Citește și