Atenție la jucăriile pe care le cumpărați de 1 iunie! ANPC a găsit nereguli la peste 70% dintre comercianți

jucarii_periculoase-800x500.jpg

Jucării periculoase, descoperite de inspectorii ANPC
O parte din jucăriile periculoase sau neconforme, descoperite de inspectorii ANPC
foto: ANPC

Mare atenție ce cadou îi faceți copilului vostru de 1 iunie! Dacă alegeți o jucărie, aceasta trebuie să îndeplinească anumite reguli de siguranță. Nu toate o fac. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului a făcut în perioada 27-28 mai o amplă campanie de verificare, la nivel național, printre comercianții de jucării. Iată ce nereguli au descoperit și ce sfaturi au pentru părinți!

472 de operatori economici au fost verificați de inspectorii ANPC, în prag de 1 iunie. La 336 din ei (71%) s-au depistat nereguli: etichete cu date incomplete, lipsa avertismentelor generale, comercializarea unor jucării care au făcut obiectul lnotificărior RAPEX, lipsa traducerii în limba română, nerespectarea prevederilor legale în cazul promoțiilor, practici incorecte în relația cu consumatorii etc. „Pentru neregulile constatate, au fost aplicate 379 de sancţiuni, din care 177  avertismente şi 202  amenzi contravenţionale, în valoare totală de 1.089.400 lei. De asemenea, au fost dispuse măsuri de oprire temporară de la comercializare pentru nerespectarea cerinţelor de marcare/etichetare, pentru jucării în valoare de 253.367 lei lei şi măsuri de oprire definitivă, pentru nerespectarea cerinţelor esenţiale de siguranţă, pentru jucării în valoare de 325.061  lei”, a transmis ANPC.

Sfaturi la cumpărarea de jucării direct din magazine

 • Achiziționați jucării numai din magazine şi/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanţă fiscală), de care vor avea neapărat nevoie în caz de reclamaţie;
 • Alegeți întotdeauna jucării potrivite pentru vârsta copilului, capacităţile şi aptitudinile sale. Jucăriile trebuie să fie  însoţite de avertismente generale privind grupa de vârstă recomandată care ajută la alegerea jucăriei;
 • Trebuie să știți că jucăriile care nu sunt destinate unui grupe de vârstă specifice pot să îi rănească;
 • Nu cumpărați jucării cu părţi mici, detaşabile, pentru copiii sub 3 ani, deoarece aceştia au tendinţa să bage jucăriile în gură şi pot să se înece cu părţile mici;
 • Respectați atenţionările referitoare la jucăriile nerecomandate copiilor sub 36 de luni, care se prezintă sub forma unei sintagme de tipul: „Atenţie. Nerecomandat copiilor mai mici de 36 luni. Pericol de strangulare”; fraza ”Atenţie. Nerecomandat copiilor mai mici de 3 ani” poate fi înlocuită cu simbolul grafic de interzicere /pictograma  care vizează copiii între 0 şi 3 ani; ele (fraza şi simbolul) nu trebuie puse împreună.
 • Jucăriile trebuie să aibă marcate pe corpul lor, într-un mod vizibil, lizibil şi durabil, următoarele elemente: coordonatele producătorului şi/sau importatorului (numele, denumirea comercială/marca înregistrată a producătorului şi/sau a importatorului şi adresa la care pot fi contactaţi); numărul unic de identificare a jucăriei (tipul, lotul sau numărul de serie ori al modelului sau alt element de identificare); marcajul de conformitate CE care conduce la supoziţia că jucăria este sigură dacă jucăriile sunt de dimensiuni mici. Toate aceste elemente sunt indicate pe ambalaj sau  într-un document care însoţeste jucăria, precizează ANPC printr-un comunicat.
 • Verificați existenţa instrucţiunilor de utilizare şi a avertismentelor specifice, însoţite de indicaţii privind precauţiile în utilizare pentru anumite categorii de jucării; acestea trebuie sa fie traduse obligatoriu în limba română; să respecte întocmai aceste instrucţiuni şi precauţii.    
 • Orice reclamaţie legată de o jucărie achiziţionată trebuie semnalată mai întâi vânzătorului/magazinului de la care a fost cumpărată şi în caz de nerezolvare, structurii teritoriale a ANPC.
Loading...

Citește și

 • Părinți și copii suflă în lumânările tortului de ziua copilului

  Luni va fi despre ei, copiii. În fiecare secundă îi punem pe primul loc și le dorim tot ce e mai bun, însă de 1 iunie, mai mult ca niciodată, trebuie să îi facem să se simtă iubiți. Cum? Nu e nevoie de cadouri scumpe. De altfel, în această perioadă când magazinele sunt închise, ar fi chiar complicat să scotocit după vreun dar prețios. Sunt multe alte lucruri frumoase, ieftine, emoționante, pe care părinții le pot face pentru copiii lor.

 • De ziua lui, copilul tău trebuie să fie în centrul atenţiei! Ce îi poţi oferi pentru a se bucura de magia acestei zile? Bineînţeles, o „superpetrecere"! Click! îţi spune cum să-ţi faci copilul fericit de 1 Iunie cu bani puţini.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1