Atenție când îți duci mașina în service! Iată cele mai mari nereguli depistate de ANPC

Ultima actualizare:

    ANPC a făcut controale la sute de service-uri autoFoto: shutterstock
ANPC a făcut controale la sute de service-uri autoFoto: shutterstock

Mai bine de jumătate dintre service-urile auto din țară nu respectă drepturile șoferilor și fac multiple greșeli. Este concluzia Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), în urma unor ample controale desfășurate în perioada 15 iunie – 10 iulie la service-uri auto și la magazinele de piese auto de la nivel național.

În mai puțin de o lună au fost controlați 766 de operatori economici. 500 dintre ei (adică 65%) s-a dovedit că încalcă reglementările privind protecția consumatorului. Inspectorii au dat 309 amenzi contravenționale în valoare de peste 1,4 milioane de lei și peste 300 de avertismente. Iată care au fost cele mai mari nereguli:

  • Practici incorecte, în județele Caraș Severin și Timiș. Printre acestea - constrângea consumatorilor să accepte condițiile contractuale, respectiv a renunțării la exercitarea dreptului de proprietate asupra autovehiculului și anume, a nu putea ridica autovehiculul reparat în cazul neachitării integrale a facturilor de reparație aferente acestuia indiferent dacă aceste facturi sunt achitate de către consumator sau de către o firmă de asigurări care a acceptat devizul de reparație. O altă practică incorectă e prezența în cotract a penalităților doar din partea consumatorilor.
  • Lipsa totală sau parțială a autorizațiilor de funcționare, în județele: Bacău, Mureș, Covasna, Arges, Harghita, Mehedinți, Timiș, Olt, Ilfov, Bihor și Municipiul București.
  • Cereți bon fiscal! O altă neregulă descoperită a fost prestarea serviciilor de reparații auto fără prezentarea informațiilor referitoare la timpul de realizare a lucrărilor, folosirea notelor de comandă incomplete sau neeliberarea bonului fiscal pentru lucrările realizate, în județele: Mehedinți, Arad, Caraș Severin, Bihor, Sălaj, Giurgiu, Covasna, Sibiu, Tulcea și Harghita, Constanta, Ilfov, Cluj și Municipiul București,
  • Atenție la garanție! Inspectorii ANPC au mai observat o lipsă totală sau parțială a precizărilor cu privire la garanția pieselor de schimb sau a lucrărilor realizate, în județele: Galați, Cluj, Gorj, Olt, Alba, Harghita, Sibiu, Mureș, Covasna, Caraș Severin, Cluj, Bihor, Bistrița Năsăud, Satu Mare și Municipiul București.
  • Nerespectarea timpului de remediere al defecțiunilor acoperite de garanție, în județele: Covasna, Hunedoara, Mehedinti, Harghita, Cluj; Olt, Gorj și Bihor.
  • Neinformarea privind timpul de realizare a lucrarilor de prestare a serviciilor: în Constanta, Vrancea, Galati și Tulcea.
  • Afișarea tarifelor fără să conțină TVA conform legii, în județele: Neamț, Iași, Mureș, Covasna, Sibiu, Ialomita, Ilfov; Satu Mare, Sălaj și Municipiul București.
  • Lipsa afișării sau afișare neconformă a prețurilor și tarifelor orare (prețurile sau tarifele afișate nu corespund cu cele din deviz, în sensul că sunt mai mici decât cele prevăzute în documentele oficiale, nu sunt așezate la loc vizibil sau sunt afișate în mod echivoc, fără a avea toate explicațiile necesare), în județele: Vâlcea, Olt, Gorj, Arges,  Alba, Giurgiu, Teleorman, Brașov, Sibiu, Buzău, Bacău, Iași, Harghita, Covasna, Vaslui, Tulcea, Constanta, Vrancea, Galați, Ilfov, Mureș, Hunedoara, Cluj, Bistrița Năsăud, Satu Mare, Sălaj, Timis, Caras Severin, Botosani, Ialomita, Prahova și Municipiul București.
  • Echipament neconform. Utilizarea aparatelor de măsură fără dovada verificării metrologice, în județele: Iași, Olt, Giurgiu, Calarasi; Mures, Brasov și Prahova.
  • Comercializare de produse cu data ieșirii din uz depășită sau cu termenul de valabilitate nespecificat, în județele: Mureș, Bistrița Năsăud, Ilfov. Mehedinți, Gorj, Giurgiu și Municipiul București.
  • Abateri privind promoțiile, în județele: Hunedoara, Teleorman, Arad și Cluj.
  • Nespecificarea duratei imobilizării autovehiculului sau prezența devizelor nesemnate de clienți, în județele: Satu Mare, Cluj, Harghita, Brasov, Covasna, Ialomita Ilfov și Municipiul București.
  • Condiții insalubre de lucru și depozitare, în județul Sălaj si Cluj;
  • Lipsa certificate ISCIR pentru elevatoare, Ilfov și Municipiul București,;
  • Lipsa autorizatiei de mediu sau a reînnoirii acesteia pentru camera de vopsit, Timis, Mehedinti, Ilfov și Municipiul București,
  • Desfășurare de activități fără existența autorizație RAR: Galati, Focsani, Iasi, Neamt, Mehedinti, Olt și Municipiul București.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net