Amenzi de 63.000 de lei, după ce pereţii Spitalului Bagdasar-Arseni au fost spălaţi cu mopuri murdare

curatenie-bagdasar-arseni.jpg

Un martor a distribuit pe facebook modul in care se face curăţenie la spitalul Bagdasar Arseni din Bucureşti
Spitalul Bagdasar Arseni şi firma care asigură curăţenia, amendate cu 63.000 de lei
foto: captura Facebook Emanuel Ungureanu

Spitalul Bagdasar-Arseni şi firma căreia i-a fost externalizat serviciul de curăţenie au fost amendate de inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti cu 63.000 de lei. Măsura a fost luată după ce, în urma unui control s-au descoperit „nereguli la operaţiunile de curăţenie”.

Verificările au venit după ce, duminică, deputatul USR Emanuel Ungureanu a publicat pe pagina sa de Facebook, imagini care arată cum sunt spălați pereții spitalului Bagdasar-Arseni din București. "Infirmierele mânjesc pereții cu mopuri jegoase după ce au întins mizeria și pe culoare. Cu aceleași instrumente infecte se face așa zisa curățenie și prin saloane", a postat Emanuel Ungureanu pe pagina sa de socializare.

Politicianul a mai spus că reprezentanţii spitalului neagă orice responsabilitate "pentru mopul jegos care umblă pe pereți de unul singur", susținând că de vină ar fi o firmă de curățenie.

 

 

Verificări la Spitalul Bagdasar-Arseni

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Ministerul Sănătăţii, „echipa de control a verificat modul de efectuare a operațiunilor de curățenie și dezinfecție în spital de către personalul auxiliar, precum și modul în care sunt respectate  normele tehnice privind curățarea, dezinfecția și sterilizarea la nivelul unității sanitare, dar și respectarea normelor de supraveghere, prevenire și limitare a infecțiilor asociate asistenței medicale”.

Nereguli la efectuarea operaţiunilor de curăţenie

În urma controalelor, „inspectorii sanitari au constatat consemnat mai multe nereguli în modul de efectuare a operaţiunilor de curățenie în unitatea sanitară, care are externalizat serviciul de curățenie și dezinfecție către o societate comercială”, a mai stransmis Ministerul Sănătăţii.

De asemenea, inspectorii sanitari au descoperit că procedura operațională privind curățenia și dezinfecția în spital elaborată de medicul epidemiolog și directorul de îngrijiri medicale, aprobată de managerul unității sanitare, nu a fost adusă la cunoștința firmei de curățenie în vederea instruirii personalului și a implementării acesteia. În această procedură operațională nu este cuprins și protocolul de curățare, dezinfecție a ustensilelor de curățenie, inclusiv a mopurilor și lavetelor reutilizabile.

Mai mult, procedurile și normele de conduită profesională privind desfășurarea activității în cadrul societății comerciale, sunt incomplete și în neconcordanță cu legislația în vigoare.

Pereţii spălaţi cu mopuri murdare

Inspectorii au verificat şi dacă mopurile şi lavetele folosite la curăţenie erau curăţate conform procedurilor. Autorităţile au descoperit nereguli privind spălarea mopurilor utilizate la curățenie, în neconcordanță cu procedurile aprobate.

Mai mult, la momentul controlului,  în depozitul de materiale de curățenie al societății comerciale nu există în stoc dezinfectant de nivel înalt, deși conform contractului de prestări servicii încheiat, prestatorul are obligația de a efectua dezinfecția curentă și terminală numai cu dezinfectanți de nivel înalt în secțiile cu risc crescut, iar în dotarea spitalului există produse biocide de nivel înalt utilizate de personalul spitalului pentru dezinfecția suprafețelor critice specifice fiecărei secții.

Amenzi de 63.000 de lei, după controale

Spitalul şi firma de curăţenie au fost amendate cu suma totală de 63.000 de lei. Este vorba despre şase amenzi contravenţionale, iar printre cei sancţionaţi se află directorul de îngrijiri şi medicul epidemiolog de la Spitalul Bagdasar-Arseni.

cum-se-face-curat-la-bagdasar-arseni.jpg

Femeile de serviciu şterg pereţii cu mopuri murdare
Perţii şi holurile spitalului, şterse cu mopuri murdare
foto: captura Facebook

Iată cum au fost aplicate cele amenzi

- Firma de curăţenie a fost amendată cu de 35.000 lei pentru  nerespectarea procedurilor specifice activității de curățenie, dezinfecție, dezinfecție în unitățile sanitare și lipsa din dotare a produsului biocid utilizat pentru dezinfecția de nivel înalt.
- Coordonatorul personalului firmei de curățenie a fost amendat cu 20,000 lei pentru nemonitorizarea activității de curățenie și dezinfecție de către personalul cu responsabilități în acest sens .
- Directorul de îngrijiri Spitalul Clinic de Urgență ”Bagdasar Arseni” cu amendă în valoare de 2.000 lei pentru  nerespectarea programului propriu de supraveghere, prevenire și control al I.A.A.M., în sensul că nu a adus la cunoștința firmei de curățenie Procedura operațională de curățenie și dezinfecție revizuită în vederea implementării).

- Medicul epidemiolog  - șef S.P.I.A.A.M. cu amendă în valoare de 2.000 lei, pentru nerespectarea programului propriu de supraveghere și control a I.A.A.M.

- Două îngrijitoare ale firmei de curăţenie au fost sancţionate fiecare cu amendă în valoare de 2.000 lei pentru necunoșterea  de către personalul auxiliar sanitar a tehnicilor și procedurilor de curățenie și dezinfecție.

Pe de altă parte, inspectorii sanitari au lăsat unității sanitare o serie de măsuri care trebuie implementate în perioada următoare.

Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0 ClickPoftaBuna.ro 1
3
ClickPoftaBuna.ro : 1