Află cât de periculoasă poate fi vopseaua de ouă!

Ultima actualizare:

Vopseaua pentru ouă, pe care o cumpărăm în fiecare an din magazine, poate fi foarte periculoasă pentru organism. Dacă nu te-ai gândit la asta până acum, află că vopseaua conţine coloranţi alimentari plini de chimicale şi E-uri. Acestea se pot transfera din coaja oului în albuş, iar odată ajunse în organism pot declanşa alergii severe, agitaţie, oboseală, dar şi hiperactivitate la copii.

Dacă vei avea curiozitatea să citeşti eticheta vopselurilor pentru ouă vei descoperi printre ingrediente coloranţi sintetici precum azorubină sau roşu alimentar (E 122), tartrazină sau galbenul alimentar (E102), albastrul briliant (E 133), guma Xanthan (E415), dar şi clorură de sodiu. 

  • Roşul alimentar provoacă alergii. Azorubina sau roşul alimentar (E122) este un colorant care face parte din categoria aditivilor alimentari periculoşi. Roşul alimentar poate provoca alergii puternice, mai ales persoanelor cu intoleranţă la aspirină. Cei care suferă de astm trebuie să evite roşul alimentar pentru că este eliberator de histamină şi agravează crizele provocate de această afecţiune respiratorie. Însă cei mai afectaţi pot fi copiii, iar asta pentru că azorubina poate declanşa sindromul ADHD (deficit de atenţie şi hiperactivitate).
  • Galbenul alimentar poate declanşa cancer. Tartrazina sau galbenul alimentar (E102) este un colorant sintetic ce se obţine prin sinteza chimică a gudronului de cărbune. Acest aditiv dă culoarea galbenă sau portocalie a alimentelor. E102 este folosit ca şi colorant galben, dar poate fi folosit şi în combinaţie cu E133 (albastrul briliant) pentru a da diferite nuanţe de verde. Tartrazina poate produce cancer şi tiroidă, rinite, iritaţii şi mâncărimi ale pielii, oboseală, migrene, depresie, probleme cu vederea, dar şi insomnie. Nu este recomandată copiilor deoarece poate provoca hiperactivitate. Copiii afectaţi de sindromul ADHD nu îşi pot controla comportamentul, sunt agitaţi şi nu se pot concentra.
  • Albastrul briliant afectează ficatul şi rinichii. Albastrul briliant (E133) este un colorant sintetic obţinut din produse petroliere. E133 este o sursă de metale grele, în special aluminiu. În urma unor studii efectuate, s-a descoperit faptul că această vopsea, folosită împreună cu alţi trei coloranţi, afectează ficatul, rinchii, tiroida, creşte nivelul de colesterol „rău”, nivelul trigliceridelor, lipidelor, proteinelor şi a transaminazelor din sânge. În schimb, reduce hemoglobina. Albastrul briliant nu este indicat persoanelor care suferă de astm, dar nici copiilor. 
  • Guma Xanthan agravează bolile digestive. Acest aditiv (E415) este folosit în industria alimentară ca stabilizator şi agent de îngroşare. Cea mai importantă proprietate este creşterea rapidă a vâscozităţii unui lichid. Persoanele care suferă de constipaţie, diaree, blocaje intestinale, dureri sau crampe abdominale nediagnosticate ar trebui să se ferească de guma Xanthan. 
  • Nu cumpăra vopsea tipografică! Poate că ai văzut încă din anii trecuţi vopseluri de ouă ambalate în punguţe mici. Fără etichetă, fără instrucţiuni de utilizare, fără a fi precizată firma producătoare sau distribuitoare. De obicei, aceste vopseluri pot fi găsite prin pieţe, la comercianţi de ocazie care le vând la preţuri derizorii. Află că aceşti coloranţi sunt, de fapt, vopseluri tipografice extrem de nocive pentru sănătate. Vopseaua tipografică conţine o foarte mare cantitate de metale grele -  de 30 de ori mai mult plumb decât o vopsea normală. Acesta pătrunde prin coajă şi ajunge la albuş. Consumul de ouă colorate cu vopsea tipografică poate duce la intoxicaţii foarte grave, la reacţii alergice, afectează funcţiile renale şi hepatice. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net