10 locuri în care nu mai poți intra fără certificat verde

Ultima actualizare:

    Certificatul verde COVID se va cere mai peste tot, în următoarele 30 de zile
Certificatul verde COVID se va cere mai peste tot, în următoarele 30 de zile

Noile restricții stabilite săptămâna trecută de Comitetul Național pentru Situații de Urgență și aprobate prin Hotărâre de Guvern au intrat în vigoare luni, 25 octombrie. Prevăd o serie de restricții pentru persoanele nevaccinate și netrecute prin boală, de la carantina pe timpul nopții până la interzicerea accesului în mai multe locuri publice.

Locuri în care intri doar cu certificatul verde

  • În centrele comerciale, la mall. Prin excepție, poți intra într-un mall doar dacă destinația ta e un centru de vaccinare din interior și numai dacă sunt culoare dedicate și controlate prin intrare, deplasare și ieșire. Dacă mall-urile au servicii publice administrative, precum pașapoarte, se poate intra cu test și cu dovada programării.
  • La supermarketul din mall – au acces doar cei vaccinați sau trecuți prin boală.
  • În instituții publice, oficiale, cu excepția parchetelor și tribunalelor (unde e acces liber). Prin excepție, pensionarii nevaccinați vor avea acces în instituțiile publice (ex. la Poștă) pentru a-și ridica pensiile, a anunțat luni șeful DSU, Raed Arafat. De aceeași excepție vor beneficia persoanele nevaccinate care au de primit alocații pentru copii sau alte prestații sociale. Și angajații acestor instituții pot intra fără a li se cere certificatul. Instituțiile publice trebuie, totuși, să asigure accesul cetățenilor la diverse servicii urgente (certificat de deces, de naștere etc.) fie online, fie la ghișee amenajate în spații deschise.
  • În clădirile private în care se află peste 50 de persoane.
  • La pensiune sau la hotel. Cazarea se va face de acum doar cu certificat verde care atestă vaccinarea sau trecerea prin boală.
  • La restaurant, cafenea, cofetărie.
  • La muzeu, bibliotecă, librărie.
  • La cinematograf, instituții de spectacole și/sau concerte.
  • La sala de fitness și la piscinele interioare.
  • În locurile de joacă pentru copii și la sălile de jocuri.

Copiii mai mici de 12 ani pot intra în zonele în care se impune certificat verde doar dacă sunt însoțiți de adulți vaccinați sau trecuți prin boală în ultimele 6 luni.

Cine poate avea certificat verde

Pot avea certificat verde persoanele vaccinate cu schemă completă, pentru care au trecut 10 zile de la rapel, persoanele trecute prin boală în ultimele 6 luni și cele care prezintă rezultatul negativ al unui test COVID, PCR sau rapid (nu mai vechi de 72 de ore, respectiv de 48 de ore). În unele locuri au acces doar cei vaccinați și trecuți prin boală, în altele, cum ar fi instituțiile publice, sunt primiți și cei cu certificat care atestă testarea. Certificatul verde digital se poate descărca de pe certificat-covid.gov.ro.

Unde ți se permite în continuare accesul, fără certificat verde:

În benzinării, în magazinele alimentare și la farmacii, dacă acestea sunt în afara centrelor comerciale, la biserică, la târguri, bâlciuri și talciocuri.

Sunt închise pentru toată lumea, timp de 30 de zile, barurile, cluburile și discotecile. Sunt interzise: nunțile, botezurile, mesele festive, workshop-urile, conferințele, concertele, spectacolele (cu excepția celor special destinate care aparțin instituțiilor de spectacole). Competițiile sportive se vor desfășura și ele fără spectatori.

image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net