Reguli pentru un dormitor confortabil

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Poziţia patului, culorile aşternuturilor, ale perdelelor, iluminatul, toate acestea îţi influenţează starea de spirit când intri în dormitor. Pentru un somn confortabil, există câteva reguli de amenajare pe care trebuie să le ai în vedere. Designerul Click!, Cristina Joia, îţi spune ce greşeli să eviţi şi ce trucuri să aplici.

 În primul rând, cea mai indicată poziţie pentru cameră este cea de sud-vest, astfel, însorirea se face majoritar în primele ore ale dimineţii.

 Patul e cel mai important element din dormitor, astfel, trebuie să ai în vedere poziţia şi dimensiunile sale. Are nevoie de o suprafaţă minimă de 60 cm de jur-împrejurul lui.

Această regulă se aplică paturilor de mijloc, nu celor poziţionate cu latura mare pe unul din pereţi. Nu este recomandat capul patului în dreptul unei ferestre atât din motive estetice, cât şi de sănătate.

Sunt indicate dulapurile cu uşi culisante

simeon stalpnicul png

Mai mult, un studiu a relevat faptul că oamenii se simt mult mai în siguranţă în momentul în care privesc o cale de ieşire, poziţionarea patului pe acelaşi perete cu uşa fiind o alegere greşită. Un pat dublu, pus pe colţ, cu două laturi la perete, e incomod şi inestetic.

 Nu recomand pielea ca material (rece iarna, caldă vara, aşternuturile alunecă). Ţesăturile naturale (bumbac, in, mătase, lână) sunt binevenite.

Podeaua ar tebui să fie parchet cu mochetă sau covoare pufoase, pe culori deschise, gen bej, crem, vernil. În niciun caz cu gresie, care transformă dormitorul într-un spaţiu rece, impersonal, de spital.

 În ceea ce priveşte culorile, alegeţi bej, gri-bleu, alb, auriu, crem, verde pastel, accentele fiind introduse prin textile (draperii, cuverturi, covoare) şi accesorii (vaze, tablouri, lămpi). Aşternuturile ar trebui să fie din materiale naturale, culori neutre, luminoase bej, crem, ivory, fără motive decorative foarte încărcate.

simeon stalpnicul png

Jaluzelele verticale nu reprezintă o soluţie optimă pentru dormitor, întrucât fie obturează total lumina, fie distrug intimitatea. Cumpără perdele şi draperii cu texturi elegante (catifea, mătase) sau naturale (in, bumbac).

Pentru că nu întotdeauna ne permitem o altă cameră pentru depozitarea hainelor, dressingul ar trebui să aibă uşi culisante ce salvează mult spaţiu.

Nu achiziţiona piese de mobilier prea mari sau prea mici în comparaţie cu suprafaţa dormitorului.

Dacă ai posibilitatea amenajării în dormitor a unui loc destinat machia­­jului, nu lăsa la vedere toate aceste produse. Nu este elegant pentru o femeie şi nu este benefic nici pentru armonia spaţiului.

Păstrează totul simplu. Nu aglomera spaţiul cu perniţe, jucării de pluş, fotografii înrămate etc.

Laptopul nu are ce căuta în dormitor

simeon stalpnicul png

O altă regulă de bază este să nu avem deasupra patului o oglindă, pentru că aceasta ne va perturba somnul.

În dormitor nu este indicat să avem plante - dacă pe timpul zilei emană oxigen, noaptea vor răspândi o cantitate considerabilă de dioxid de carbon.

Eliminaţi orice obiect electronic din dormitor, adică fără calculator sau televizor, pentru că influenţează negativ somnul şi viaţa de familie.

Foloseşte veiozele cu lumină reglabilă!

Iluminatul dormitorului trebuie să fie cald şi filtrat şi, din acest motiv, trebuie să foloseşti becuri de intensitate scăzută sau care oferă o lumină difuză.

Spoturile puternice sunt de evitat, fiind agreate corpurile de iluminat cu putere de iluminat reglabilă şi lămpile individuale amplasate pe noptiere.

Acoperă becurile cu un strat de ulei esenţial, pentru aromoterapie, care vor emana mirosuri calmante sau senzuale în dormitor. Tot în dormitor poţi păstra lumânărele care vor crea o atmosferă romantică.

image
image
image
image
image
image
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
litoral 1 mai jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net